GettyImages 155439194 567f29bf3df78ccc158bc77a

Satelliittiradio on tilauspalvelu, joka käyttää viestintäsatelliitteja ääniohjelmien lähettämiseen laajalla alueella. Vaikka tekniikka on ollut käytössä 1990-luvulta lähtien, se ei ole läheskään yhtä suosittu kuin perinteinen maanpäällinen radio. Satelliittiradio on jollain tapaa samanlainen kuin perinteinen radio, mutta niissä on merkittäviä eroja. Satelliittiradion lähetysmuoto on suurin piirtein sama kuin maanpäällinen, mutta koska se tarjotaan tilausmallin kautta, useimmat asemat ovat saatavilla ilman kaupallisia keskeytyksiä. Satelliittitelevision tavoin tarvitset erikoislaitteita satelliittiradion kuuntelemiseen. Satelliittiradion tärkeä etu on, että signaali on saatavilla paljon laajemmalla maantieteellisellä alueella kuin maanpäällinen radio. Kourallinen satelliitteja pystyy peittämään koko mantereen, ja jokainen satelliittiradiopalvelu toimittaa samat asemat ja ohjelmat koko peittoalueelle. Tämä tarkoittaa, että saat saman ohjelmoinnin Uudessa Englannissa kuin Etelä-Kaliforniassa.

Satelliittiradio Pohjois-Amerikassa

Pohjois-Amerikan markkinoilla on vain yksi vaihtoehto satelliittiradiolle: Sirius XM. Sirius ja XM olivat aiemmin kaksi erillistä yritystä, mutta ne sulautuivat vuonna 2008, kun Sirius osti XM Radion. Sen alussa XM lähetettiin kahdesta geostationaarisesta satelliitista, jotka ulottuivat Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja osiin Pohjois-Meksikosta. Sirius käytti kolmea satelliittia, mutta ne olivat erittäin elliptisellä geosynkronisella kiertoradalla, jotka kattoivat sekä Pohjois- että Etelä-Amerikan. Satelliittien kiertoradan ero vaikutti myös peiton laatuun. Koska Sirius-signaali tuli korkeammasta kulmasta Kanadassa ja Pohjois-Yhdysvalloissa, signaali oli vahvempi kaupungeissa, joissa oli paljon korkeita rakennuksia. Sirius-signaali kuitenkin katkesi useammin kuin XM tunneleissa ajettaessa. Sirius, XM ja SiriusXM jakavat kaikki samat ohjelmapaketit, mutta niiden satelliittien kiertoradat voivat vaikuttaa vastaanoton laatuun riippuen siitä, missä olet Pohjois-Amerikassa.

Satelliittiradio autossasi

Vuonna 2016 Yhdysvalloissa oli noin 30 miljoonaa satelliittiradion tilaajaa. Sekä Sirius että XM ovat painostaneet autonvalmistajia sisällyttämään satelliittiradion uusiin ajoneuvoihinsa, ja useimmilla autonvalmistajilla on ainakin yksi ajoneuvo, jossa on satelliittiyhteydet. Joissakin uusissa ajoneuvoissa on jopa prepaid-liittymä. Koska satelliittiradiotilaukset on sidottu yksittäisiin vastaanottimiin, Sirius XM tarjoaa kannettavia vastaanottimia, jotka voidaan kuljettaa paikasta toiseen. Nämä kannettavat vastaanottimet on suunniteltu sopimaan telakointiasemille, mutta monet ovat myös yhteensopivia erikoispääyksiköiden kanssa. Jos vietät paljon aikaa autossasi, sisäänrakennetulla satelliittiradiovirittimellä varustettu autostereo voi tarjota erinomaisen, keskeytymättömän viihteen lähteen tien päällä. Kannettavan vastaanottimen avulla voit kuitenkin ottaa saman viihteen mukaasi kotiin tai töihin. Sirius XM:ssä on myös suoratoistovaihtoehtoja, joten et tarvitse vastaanotinta satelliittiradion kuuntelemiseen autosi ulkopuolella. SiriusXM:n tilauksella ja sovelluksella voit suoratoistaa satelliittiradiota tietokoneellasi, tabletillasi tai puhelimellasi.

Satelliittiradio muualla maailmassa

Satelliittiradiota käytetään eri tarkoituksiin eri puolilla maailmaa. Joissakin osissa Eurooppaa maanpäällinen FM-radio on rinnakkaislähetetty satelliitin kautta. Suunnitteilla on myös tilauspohjainen palvelu, joka toimittaa radio-ohjelmia, videota ja muuta mediaa kannettaviin laitteisiin ja pääyksiköihin. Vuoteen 2009 asti oli WorldSpace-niminen palvelu, joka tarjosi tilauspohjaisia ​​satelliittiradio-ohjelmia osiin Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Palveluntarjoaja haki konkurssiin vuonna 2008.

Por Markus