fog lights lamps 57ddd24c5f9b58651660ebb1

Etusumuvalot eivät ole millään tavalla vakiovarusteita, ja niiden käytön ja käytön suhteen on itse asiassa paljon epäselvyyttä. Toisin kuin kauko- ja lähivalot, joita molempia käytetään säännöllisesti, sumuvalot ovat todella hyödyllisiä vain muutamissa erittäin erityisissä tilanteissa. Itse asiassa sumuvalot on suunniteltu erityisesti käytettäväksi huonolla säällä ja muissa tilanteissa, joissa näkyvyyttä rajoittaa voimakkaasti sumu, sumu tai jopa ilmassa oleva hiekka ja pöly. Sumuvalojen perusargumentti on, että tavallisilla ajovaloilla, erityisesti kaukovaloilla, on taipumus heijastua takaisin kuljettajan silmiin. Tällainen vaaratilanne voidaan välttää suuntaamalla valot jyrkempään kulmaan tangon muotoon, mihin sumuvalot on suunniteltu. Hämmennystä lisää väärinkäsitys, että kaikki sumuvalot ovat keltaisia, ja se tosiasia, että monet jälkimarkkinatoimittajat käyttävät termejä «sumuvalot» ja «kaukovalot» viittaamaan täsmälleen samaan tuotteeseen tai tarjoukseen yhdessä «sumun ja ajon» kanssa. valot». lamppu» kokoonpanot. Termi «kaukovalot» on itse asiassa epämääräinen ilmaisu, joka joskus viittaa kaukovaloihin, joskus viittaa lisäajovaloihin, joita käytetään ensisijaisesti maastoajoon, ja voi jopa viitata tuotteisiin, joita markkinoidaan käytettäväksi sumussa.

Mitä ovat sumuvalot tai sumuvalot?

Eteenpäin suunnatut sumuvalot ja sumuvalot ovat eräänlainen autojen ajovalaisin, joka on suunniteltu lähettämään valoa sauvan muotoisena säteenä. Säde on yleensä suunniteltu siten, että sen yläreuna on terävä, ja varsinaiset valot asennetaan yleensä matalalle ja suunnataan terävässä kulmassa maahan. Sumuvalojen asentoa ja suuntaa voidaan verrata ja verrata kauko- ja lähivaloihin, jotta voidaan näyttää tarkasti, kuinka erilaisia ​​nämä näennäisesti samankaltaiset laitteet ovat. Sekä kauko- että lähivalot suunnataan suhteellisen matalaan kulmaan, jolloin ne valaisevat tienpinnan ajoneuvon edessä suurelta etäisyydeltä. Sitä vastoin sumuvalojen terävä kulma tarkoittaa, että ne valaisevat maan vain suoraan ajoneuvon edessä. Jotkut sumuvalot tuottavat valikoivaa keltaista valoa, ja on suhteellisen laajalle levinnyt väärinkäsitys, että kaikissa sumuvaloissa on keltaiset polttimot, keltaiset linssit tai molemmat. Itse asiassa useissa kohdissa auton historiassa selektiivistä keltaista on käytetty sekä sumuvaloissa että tavallisissa kaukovaloissa. Joten vaikka jotkut sumuvalot tuottavat valikoivaa keltaista valoa, monet sumuvalot tuottavat valkoista valoa. Itse asiassa sauvan muotoinen valonsäde ja tapa, jolla säde on suunnattu, tekee sumuvalosta sumuvalon värin sijaan.

Mikä on selektiivinen keltainen valo?

Selektiivisten keltaisten ajovalojen ja sumuvalojen ideana on, että lyhyemmät siniset ja violetit valon aallonpituudet aiheuttavat häikäisyä ja häikäisyefektejä yöajon aikana. Tämä pätee erityisesti huonoissa ajo-olosuhteissa, joissa sinisellä valolla on taipumus luoda sokaiseva vaikutus, kun se pomppaa pois sumusta, lumihiutaleista tai jopa sateesta. Koska selektiivinen keltainen valo ei todennäköisesti aiheuta vaarallista häikäisyä yöajon aikana huonoissa olosuhteissa, jotkut ajoneuvot ovat käyttäneet valikoivaa keltaista valoa. Tämä sama etu johti valikoivan keltaisen käyttöön sumuvaloissa. Sinisen valon suodatuksella on kuitenkin seurauksia kokonaisvaloteholle, mikä ei ole toivottavaa yöajeluissa hyvällä säällä.

Milloin käyttää sumuvaloja

Koska sumuvalot on suunnattu matalalle ja monet niistä käyttävät selektiivistä keltaista valoa, ovat ne suhteellisen hyödyttömiä hyvissä ajo-olosuhteissa. Tämä tarkoittaa, että ei ole mitään syytä sytyttää sumuvalojasi, ellet koe huonon näkyvyyden tilannetta ajon aikana. Joitakin tilanteita, joissa sumuvaloista voi olla hyötyä, ovat huono näkyvyys sateen, sumun, lumen tai jopa ilmassa olevan liiallisen pölyn vuoksi. Jos huomaat ajavasi huonon näkyvyyden olosuhteissa ja kaukovalot pomppaavat takaisin sinuun häikäisevät tai häikäisevät sinua, sinun tulee välttää kaukovalojen käyttöä. Jos lähivalot aiheuttavat myös liiallista häikäisyä niin, että näet vain lunta, sumua, sadetta tai pölyä, hyvät sumuvalot antavat sinun todella nähdä tien. Ongelmana on, että toisin kuin kaukovalot, sumuvalot valaisevat maan vain suoraan ajoneuvosi edessä. Tämä tekee suurella nopeudella ajamisesta erittäin vaarallista, jos käytät vain sumuvalojasi. Joillakin alueilla on jopa laitonta ajaa vain sumuvalot päällä, vaikka kaukovalot häikäisivätkin. Useimmissa tapauksissa, joissa sumuvalot ovat todella tarpeellisia, niiden ensisijaisena tehtävänä tulee olla ajaminen hitaasti ja varovaisesti, kunnes saavut määränpäähän tai johonkin muuhun paikkaan, jossa voit odottaa huonoa säätä.

Mitä ovat takasumuvalot?

Eteenpäin suunnatut sumuvalot on suunniteltu helpottamaan hitaasti tietäsi erittäin huonoissa näkyvissä, kun taas takasumuvalot on suunniteltu estämään ketään osumasta sinuun samoissa olosuhteissa. Ongelmana on, että erittäin huonon näkyvyyden olosuhteissa takavalot eivät välttämättä varoita muita kuljettajia läsnäolostasi ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä pätee erityisesti, jos takanasi oleva henkilö ajaa vallitseviin olosuhteisiin nähden vaarallisella nopeudella. Useimmissa tapauksissa takasumuvalot ovat punaisia, mikä tekee niistä pinnallisesti samanlaisia ​​kuin jarruvalot ja päiväajovalot. Takasumuvalot ja jarruvalot tuottavat jopa samanlaisen valovoiman. Joten vaikka ajoneuvossa ei olisi takasumuvaloja, jarrutuksella on samanlainen vaikutus näkyvyyteen. Takasumuvalojen suurin ongelma on, että koska ne ovat samanvärisiä ja yhtä kirkkaita kuin jarruvalot, on mahdollista, että kuljettaja voi sekoittaa nämä kaksi. Tämän torjumiseksi määräykset edellyttävät, että takasumuvalot on sijoitettava tietylle etäisyydelle jarruvaloista. Jotkut ajoneuvot käyttävät myös vain yhtä takasumuvaloa kahden sijaan.

Kuka tarvitsee sumuvaloja?

Koska sumuvalot valaisevat maan suoraan ajoneuvosi edessä, niillä on itse asiassa kaksi käyttötarkoitusta. Ensimmäinen on sen käyttötarkoitus, joka on vähentää häikäisyä erittäin huonossa näkyvyydestä ja antaa sinun liikkua hitaasti määränpäähäsi. Toinen on nähdä, mitä on suoraan ajoneuvosi edessä maassa normaaleissa näkyvyysolosuhteissa, sillä kaukovalot jättävät yleensä suuren tyhjän tilan ajoneuvon etuosan ja sen paikan väliin, missä valokeila todella osuu tien pintaan. Vaikka voi olla houkuttelevaa käyttää sumuvaloja koko ajan täyttämään tämä tyhjä tila, on itse asiassa hyvä syy sammuttaa ne. Ongelmana on, että jos edessä oleva tie on valaistu, silmäsi voivat laajentua, mikä vaikeuttaa pimeän tien näkemistä ajoneuvosi edessä. Joten vaikka sumuvalojen käyttäminen nähdäksesi suoraan autosi eteen ajettaessa erittäin hitaasti, voi olla hyödyllistä, mutta niiden jättäminen päälle normaaleissa ajonopeuksissa ja normaaleissa ajo-olosuhteissa voi olla erittäin huono uutinen. Tosiasia on, että vaikka sumuvaloilla on käyttötarkoituksensa, useimmat ihmiset eivät todellakaan tarvitse niitä. Koska niistä on hyötyä vain hyvin rajoitetuissa olosuhteissa, tarvitset niitä vain, jos huomaat ajavasi paljon kyseisissä olosuhteissa. Ja vaikka ajaisit paljon huonon näkyvyyden vallitessa, sumuvalot eivät silti anna sinun ajaa lumen tai sumun läpi suurella nopeudella edes lähellä kohtuullista turvallisuustasoa.

Por Markus