cables 57bc1ee93df78c8763b46f3f

Kaiutinkaapeleiden vaikutukset kaiuttimien suorituskykyyn voidaan mitata, ja ne voivat osoittaa, että kaiutinkaapeleiden vaihtaminen voi vaikuttaa järjestelmän ääneen.

Mittojen käyttäminen kaapelikiistan ratkaisemiseen

Esimerkkitestimenetelmässä käytettiin Clio 10 FW -äänianalysaattoria ja MIC-01-mittausmikrofonia mittaamaan Revel Performa3 F206 -kaiuttimen vastetta huoneessa. Mittaus huoneessa oli välttämätön sen varmistamiseksi, että ympäristössä ei ole merkittävää melua. Kyllä, huoneen mittaus näyttää monia huoneen akustiikkavaikutuksia, mutta sillä ei ollut väliä, koska täällä etsitään vain ero mittaustuloksessa, kun vaihdoimme kaapeleita. Ja tiivistääkseni tämän taustalla oleva teoria, kaiuttimen ohjaimet ja jakokomponentit toimivat monimutkaisena sähkösuodattimena, joka on viritetty antamaan kaiuttimelle haluttu ääni. Resistanssin lisääminen resistiivisemmän kaiutinjohdon muodossa muuttaa taajuuksia, joilla suodatin toimii ja muuttaa siten kaiuttimen taajuusvastetta. Jos kaapeli lisää huomattavasti enemmän induktanssia tai kapasitanssia suodattimeen, se voi myös vaikuttaa ääneen.

Testi 1: AudioQuest vs QED vs 12 Gauge

yleinen-QED-AQ

Näissä testeissä mittasimme useiden korkealaatuisten 10–12 jalan pituisten kaapelien vaikutukset ja vertasimme sitä mittaukseen yleisellä 12 gaugen kaiutinkaapelilla. Koska mittaukset olivat useimmissa tapauksissa niin samankaltaisia, esittelemme ne tässä kolme kerrallaan kahdella korkealaatuisella kaapelilla verrattuna yleiseen kaapeliin. Tässä kaaviossa näkyy yleinen kaapeli (sininen jälki), AudioQuest Type 4 -kaapeli (punainen jälki) ja QED Silver Anniversary -kaapeli (vihreä jälki). Kuten näette, erot ovat suurimmaksi osaksi erittäin pieniä. Itse asiassa suurin osa poikkeamista on normaalin sisällä, pieniä eroja mittausten välillä, jotka saadaan mittaamalla ääniantureita, mikä johtuu jälkikohinasta, ohjaimien lämpövaihteluista jne. Alle 35 Hz:ssä on pieni ero; kalliimmat kaapelit tuottavat itse asiassa vähemmän bassoääntä kaiuttimesta alle 35 Hz, vaikka ero onkin -0,2 dB:n luokkaa. Tämä on erittäin epätodennäköistä, että se on kuultavissa korvan suhteellisen epäherkkyyden vuoksi tällä alueella; siihen tosiasiaan, että suurimmalla osalla musiikista ei ole juurikaan sisältöä tällä alueella (vertailun vuoksi: tavallisissa bassoissa ja kontrabassoissa alin sävel on 41 Hz); ja koska vain suurilla tornikaiuttimilla on paljon tehoa alle 30 Hz. (Kyllä, voit lisätä subwooferin menemään niin alhaiseksi, mutta ne ovat melkein kaikki omatehoisia, joten kaiutinjohto ei vaikuta niihin.) Kuulet suuremman eron bassovasteessa, jos liikutat päätäsi 1 . jalkaa mihin tahansa suuntaan. Emme päässeet mittaamaan AudioQuest-kaapelin sähköisiä ominaisuuksia (kaveri yhtäkkiä tarvitsi sitä), mutta mittasimme QED- ja geneeristen kaapelien resistanssin ja kapasitanssin. (Kaapeleiden induktanssi oli liian pieni Clio 10 FW:n mittaamiseen.)

Yleinen 12 gauge
Resistanssi: 0,0057 Ω per jalka.
Kapasitanssi: 0,023 nF per jalka

QED Silver Jubilee
Resistanssi: 0,0085 Ω per jalka.
Kapasitanssi: 0,014 nF per jalka

Testi 2: Shunyata vs High Performance Prototype vs 12 Gauge

yleinen-CA-Shunyata

Tämä seuraava kierros syntyi paljon kalliimman kaapelin: 1,25 tuuman paksuisen Shunyata Research Etron Anacondan ja 0,88 tuuman prototyyppikaapelin, jota kehitetään huippuluokan audioyritykselle. Molemmat näyttävät paksummilta, koska niissä käytetään kudottua letkua sisäisten johtimien peittämiseen, mutta ne ovat molemmat raskaita ja kalliita. Shunyata Reserach -kaapeli maksaa noin 5 000 dollaria paria kohden. Tässä kaaviossa näkyy yleinen kaapeli (sininen jälki), Shunyata Research -kaapeli (punainen jäljitys) ja nimeämätön huippuluokan prototyyppikaapeli (vihreä jäljitys). Nämä ovat sähkömittaukset:

Shunyata Research Etron Anaconda
Vastus: 0,0020 Ω per jalka.
Kapasitanssi: 0,020 nF per jalka

Laadukas prototyyppi
Resistanssi: 0,0031 Ω per jalka.
Kapasitanssi: 0,038 nF per jalka Tässä alamme nähdä eroja, etenkin yli noin 2 kHz. Zoomataan lähemmäksi…

Testi 2: zoomausnäyttö

yleinen-CA-shun-CU

Laajentamalla magnitudi-asteikkoa (dB) ja rajoittamalla kaistanleveyttä voimme nähdä, että nämä suuremmat, paksummat kaapelit tuottavat mitattavissa olevan eron kaiuttimen vasteessa. F206 on 8 ohmin kaiutin; tämän eron suuruus kasvaisi 4 ohmin kaiuttimella. Sillä ei ole paljon eroa – tyypillisesti +0,20 dB boost Shunyatalla, +0,19 dB prototyypillä – mutta se kattaa yli kolmen oktaavin alueen. 4 ohmin kaiuttimella lukujen pitäisi olla kaksinkertaiset, eli +0,40 dB Shunyatalle, +0,38 dB prototyypille. Alkuperäisessä artikkelissa siteeratun tutkimuksen mukaan voidaan kuulla matalan Q:n (high-bandwidth) -resonansseja, joiden magnitudi on 0,3 dB. Joten vaihtamalla yleisestä kaapelista tai pienemmästä huippuluokan kaapelista johonkin näistä suuremmista kaapeleista, on ehdottomasti, ehdottomasti mahdollista, että ääni eroaa. Mitä tuo ero tarkoittaa? Se riippuu yksilöstä. Saatat tai olla huomaamatta sitä, ja se olisi lievästi sanottuna hienovaraista. Emme voi spekuloida, parantaisiko tai huonontaisiko tämä kaiuttimen ääntä; se nostaisi diskanttia, ja se olisi hyvä joillekin kaiuttimille ja huono toisille. Huomaa, että tyypillisillä imukykyisillä huoneakustiikkakäsittelyillä olisi suurempi mitattu vaikutus.

Testi 3: Vaiheensiirto

Äänilavan testaus

Pelkästään uteliaisuudesta vertailimme myös kaapeleiden aiheuttamaa vaihesiirtoa: yleinen kaapeli sinisellä, Audioquest punaisella, prototyyppi vihreällä, QED oranssilla ja Shunyata violetilla. Kuten yllä näkyy, ei ole havaittavissa olevaa vaihesiirtoa paitsi erittäin matalilla taajuuksilla. Alamme nähdä tehosteita alle 40 Hz:n taajuudella, ja ne näkyvät paremmin 20 Hz:n tienoilla. Kuten aiemmin todettiin, nämä tehosteet eivät todennäköisesti ole kovin kuultavissa useimmille ihmisille, koska suurimmalla osalla musiikista ei ole paljon sisältöä näin matalilla taajuuksilla ja useimmilla kaiuttimilla ei ole paljon lähtöä 30 Hz:n välillä. Emme kuitenkaan voi varmuudella sanoa, että nämä vaikutukset olisivat sisäänkuultavissa.

Joten onko kaiutinkaapeleilla eroa?

kaapelit.jpg

Nämä testit osoittavat, että ihmiset, jotka väittävät, että et voi kuulla eroa kahden erilaisen, kohtuullisen paksuisen kaiutinkaapelin välillä, ovat väärässä. Se On voit kuulla eron vaihtamalla kaapeleita. Mitä se ero merkitsisi sinulle? Se olisi varmasti hienovaraista. Kuten The Wirecutterissa tekemämme yleisten kaiutinkaapeleiden sokea vertailu osoitti, jopa tapauksissa, joissa kuuntelijat voivat kuulla eron kaapeleiden välillä, eron toivottavuus voi vaihdella käyttämästäsi kaiuttimesta riippuen. Nämä rajoitetut testit osoittavat, että suurimmat erot kaiutinkaapeleiden suorituskyvyssä johtuvat pääasiassa kaapelin vastuksen määrästä. Suurimmat mitatut erot olivat kahdella kaapelilla, joiden vastus oli huomattavasti pienempi kuin toisella. Joten kyllä, kaiutinkaapelit voivat muuttaa järjestelmän ääntä. Ei paljoakaan. Mutta ne voivat varmasti muuttaa ääntä.

Por Markus