masked teenager breaking into a car 106587699 57b8bdae5f9b58cdfddc4c70 5c82dd8946e0fb00010f10ba

Ajoneuvojen turvajärjestelmät ja -tekniikat voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan: pelotteet, ajonestolaitteet ja seurantalaitteet. Koska jokainen näistä luokista koskee erilaista ongelmaa, auton turvajärjestelmät käyttävät usein useampaa kuin yhtä tyyppistä laitetta.

Mitä ovat autovarkauksien ehkäisyvälineet?

Ei ole väliä kuinka turvalliseksi teet auton, kuinka kallis hälytin on tai kuinka ylellinen tekniikka on. Päättäväinen varas voi varastaa melkein mitä tahansa. Tätä silmällä pitäen yksi parhaista tavoista tehdä autostasi mahdollisimman turvallinen on vaikeuttaa sen varastamista tai murtautumista ja kannustaa mahdollisia varkaita siirtymään kohti helpompaa kohdetta. Yleisimmät autovarkauksien ehkäisykeinot ovat seuraavat:

Auton hälyttimet

Vaikka autohälyttimet voidaan voittaa, varoittimen perusajatuksena pelotteena on, että useimmat varkaat eivät halua kiinnittää huomiota itseensä rikkoessaan lakia. Jos varas näkee, että autossa on hälytin, hän voi siirtyä toiseen kohteeseen.

Ohjauslukkoa

Kuten auton hälyttimet, ohjauspyörän lukot voidaan kytkeä pois päältä. Vahvinkin ohjauslukko voidaan rikkoa tai repiä oikeilla työkaluilla. Ohjauspyörän lukon rikkominen vie kuitenkin aikaa, joten ne voivat olla tehokas varkaudenesto.

Renkaiden ilmanpoistolaitteet

Nämä laitteet on suunniteltu tyhjentämään auton renkaat, jos niitä ei poisteta ennen autolla ajoa. Kun renkaat tyhjenevät, ajoneuvosta tulee vaikea ajaa ja vaarallinen ajaa. Renkaat ja vanteet vaurioituvat korjaamattomasti, jos varas ajaa liian pitkään, mutta etuna on, että ne eivät pääse kovin pitkälle ilman renkaissa ilmaa.

etsausikkuna

Tässä tekniikassa ajoneuvon tunnusnumero (VIN) kaiverretaan ikkunoihin ja muihin ajoneuvon osiin. Koska VIN-numero on jäljitettävissä, se estää ajoneuvon varastamisen tarkoituksena myydä se osiksi.

ikkunatarroja

Tämä äärimmäisen edullinen pelote tarkoittaa tarran kiinnittämistä ikkunaan, joka ilmoittaa auton hälyttimen tai seurantajärjestelmän olemassaolosta. Vaikka tällaista tekniikkaa ei ole asennettu autoon, varoitustarran läsnäolo voi pelotella joitain varkaita.

Pyörän lukot

Nämä laitteet ovat samanlaisia ​​kuin pysäköintivalvontaviranomaisten käyttämät saappaat. Kun pysäköit autosi, asennat pyörän lukon, joka estää varasta hyppäämästä autoon ja ajamasta pois.

Kuinka pelotteet toimivat

Jotkut pelotteet ovat huipputeknisiä, kun taas toiset ovat ehdottomasti matalateknologiaa, mutta ne kaikki palvelevat samaa perustoimintoa. Vaikka asiantunteva autovaras voi päihittää ohjauspyörän lukon kaltaisen laitteen, se voi olla tarpeeksi vaivalloista, jotta mahdollinen varas siirtyy toiseen kohteeseen. Sama koskee auton hälytystarroja ja LED-valoja, jotka varoittavat mahdollisia varkaita ennen kuin he murtautuvat sisään. Varoituslaitteet, kuten autohälyttimet, liittyvät usein läheisesti useisiin ajoneuvon järjestelmiin, joten ne ovat lähes erottamattomasti yhteydessä tiettyihin mukavuusteknologioihin, jotka eivät varsinaisesti ole auton turvalaitteita. Näyttävä esimerkki on kaukokäynnistin, joka usein liitetään autohälyttimiin, vaikka tekniikka liittyy vain tangentiaalisesti auton turvallisuuteen. Useimmat pelotteet ja varoituslaitteet voidaan voittaa, minkä vuoksi myös ajonestolaitteet ja seurantalaitteet ovat hyödyllisiä.

Mitä ovat auton ajonestolaitteet?

Kun varas on murtautunut autoosi, hänen pitäisi pystyä käynnistämään se. Ellei hänellä ole avainta, se tarkoittaa, että hänen on kytkettävä se ennen kuin hän voi ajaa sen pois. Siellä immobilisaatiolaitteet tulevat käyttöön. Ajonestolaitteet on suunniteltu estämään ajoneuvoa käynnistymästä tietyn tapahtuman sattuessa tai jos avainta (tai avaimenperää) ei ole fyysisesti paikalla. Tämä voidaan saavuttaa useilla tavoilla, mukaan lukien:

Transponderavaimet ja kaukosäätimet

Tällä toiminnolla varustetut ajoneuvot eivät toimi, jos oikeaa avainta tai avaimenperää ei ole. Vaikka huijaus on mahdollista, se on paljon vaikeampaa kuin vain kuumajohdottaa toinen auto ja ajaa pois.

Sulakematkat

Sulakkeen laukeaminen voi estää virran siirtymisen sytytysvirtaan, kunnes se käännetään, mikä vie ylimääräistä aikaa, jota varkaalla ei ehkä ole.

Polttoaineen tai kipinän sammutukset

Nämä ovat samanlaisia ​​kuin sulakkeen laukaisut, mutta ne on suunniteltu katkaisemaan polttoainepumpun tai sytytyspuolan virta, mikä estää moottoria käynnistymästä ja käymästä.

Tapa kytkimet

Sammutuskytkin voidaan asettaa useilla eri tavoilla, mutta se yleensä estää ajoneuvoa käynnistymästä tai aiheuttaa sen pysähtymisen, jos varas ei löydä kytkintä ja kääntää sen.

Kuinka immobilisointilaitteet toimivat

Jotkut immobilisointitekniikat voidaan asentaa jälkikäteen asianmukaisesti varustettuihin ajoneuvoihin, ja toiset ovat ensisijaisesti OEM-laitteita. Monet uudemmat ajoneuvot käyttävät transpondereita, jotka on sisäänrakennettu joko virta-avaimeen tai avaimenperään, eikä ajoneuvo käynnisty, jos transponderia ei ole paikalla. Muissa tapauksissa ajoneuvo ei välttämättä toimi kunnolla, jos oikea avain ei ole virtalukossa. Muut ajonestolaitteet on kytketty suoraan perinteiseen autohälyttimeen. Jos hälytys laukeaa ja joku yrittää ajaa pois, se voi laukaista polttoaineen tai kipinän sammumisen, jolloin moottori sammuu tai ei käynnisty ollenkaan. Muissa tapauksissa tämän tyyppiset sammutukset on sen sijaan linkitetty seurantajärjestelmiin.

Varastettujen ajoneuvojen seurantajärjestelmät

Auton turvallisuuspulman viimeinen pala on jäljitys. Kun ajoneuvo on todella varastettu, sen onnistuneesti jäljittäminen ja palauttaminen voi olla erittäin vaikeaa. Jos jonkinlainen seurantajärjestelmä asennetaan, prosessi virtaviivaistuu ja palautusnopeus kasvaa eksponentiaalisesti. Jotkut uudemmat ajoneuvot tulevat tehtaalta jonkinlaisella seurantajärjestelmällä. OEM-järjestelmissä, kuten OnStar ja BMW Assist, on seurantaominaisuudet, jotka voidaan aktivoida sen jälkeen, kun ajoneuvo on ilmoitettu varastetuksi. Muut järjestelmät, kuten LoJack, on ensisijaisesti suunniteltu jäljittämään ja palauttamaan varastettuja ajoneuvoja. Katso lisätietoja ajoneuvojen seurantaoppaastamme.

Por Markus