iStock 503546636 586e6c733df78c17b61f98ae

Jotkut tekniikat ovat niin perustavanlaatuisia, niin juurtuneita jokapäiväiseen elämään, että sen voi vain odottaa toimivan. Kun jokin auton äänitorvi, jota et luultavasti edes ajattele ennen kuin tarvitset sen, hajoaa, se voi nopeasti muuttua painajaisuudeksi. Ja vaikka se on niin yksinkertainen, torvi voi rikkoutua useilla tavoilla, mukaan lukien tapaukset, joissa torvi ei toimi ollenkaan ja tilanteet, joissa tapahtuu päinvastoin. Tässä pelätyssä «aina päällä» -tilassa pahaa-aavistamaton kuljettaja voi yhtäkkiä saada äänitorven, joka ei lakkaa torvelta riippumatta siitä, mitä hän tekee.

Pikakorjaus: Kuinka saada torvi lakkaamaan humauksesta

Olettaen, että äänitorvisi ei lakkaa torvenamasta, siirrymme nyt suoraan takaa-ajoon. Katso alla olevista osioista tarkempia tietoja siitä, miten auton äänitorvet toimivat, miksi ne eivät toimi ja kuinka ne korjataan.

Jos äänitorvi ei lopeta humausta, huonon kytkimen painaminen uudelleen voi vapauttaa huonon kytkimen, mutta se ei aina korjaa ongelmaa.

Jos torvi piippaa nyt, voit lopettaa sen seuraavasti:

 1. Etsi sulakerasia. Katso kojelaudan alle, kojelaudan puolelle, joka on piilossa, kun ovi on kiinni, tai ajoneuvosi hansikaslokeroon. Katso konepellin alle moottoritilan reunojen ympäriltä. Joissakin ajoneuvoissa on useita sulakerasia. Jos et löydä omaasi, katso omistajan käsikirja.

 2. Irrota sulakerasian kansi.

 3. Tarkista sulakerasian kannen sisäpuolelta ja itse sulakekotelosta tarrojen varalta.

 4. Paikanna ja irrota torven sulake tai äänitorven rele. Monissa sulakekoteloissa on pieni työkalu sulakkeiden vetämiseen. Jos et voi irrottaa sulaketta käsin, etsi jokin näistä työkaluista sulakerasiasta tai sulakerasian kannesta.

 5. Äänitorvi lakkaa hälyttämästä välittömästi, jos irrotat oikean sulakkeen tai releen.

 6. Kun äänitorvi lakkaa piippamasta, lue tämän artikkelin loppuosa saadaksesi ideoita ongelman korjaamiseen tai aja varovasti paikallisen mekaanikon puoleen. Äänitorvi ei toimi ennen kuin ongelma on korjattu ja sulake vaihdettu.

Miten auton äänitorvet toimivat?

Auton äänitorvet ovat riippuvaisia ​​melko perustekniikasta, ja useimpien autojen äänitorvijärjestelmien perusteet ovat pysyneet suhteellisen muuttumattomina vuosikymmeniä. Perusideana on, että jonkinlainen kytkin, yleensä jossain ohjauspyörässä, aktivoi sähkötorven. Joissakin ajoneuvoissa on yksi äänitorvi ja toisissa kaksi äänitorvea, joista jokainen toimii eri taajuusalueella. Tyypillisessä äänitorvipiirissä kuljettajan painama kytkin tai painike on kytketty releeseen. Tämä äänitorven rele liitetään äänitorvikytkimeen, akun plussaan ja äänitorveen tai torviin. Kun kuljettaja aktivoi äänitorven, rele syöttää tehoa äänitorveen. Tämä aiheuttaa mahdollisia vikakohtia äänitorven kytkimessä, äänitorven releessä, varsinaisissa äänitorven osissa ja johdotuksessa. Kun jokin näistä komponenteista toimii «vikaturvallisesti», järjestelmä yksinkertaisesti lakkaa toimimasta. Mahdollisia ongelmia ovat rikkinäinen torvikytkin, joka ei voi enää aktivoida relettä, rikkinäinen rele, joka ei voi enää lähettää virtaa äänitorveen, ja rikkinäinen torvi, joka ei yksinkertaisesti toimi. Jälkimmäisessä tapauksessa vain yksi torvi kaksisarvisesta parista voi lakata toimimasta. Jos näin tapahtuu, saatat huomata, että torvisi ei enää kuulosta oikealta, koska jokainen parin torvi tuottaa eri sävelen. Ongelma tällaisessa «vikaturvallisessa» on, että et tiedä järjestelmän epäonnistuneen ennen kuin tarvitset äänitorvea. Jos näin tapahtuu, etkä pysty käyttämään äänitorvea varoittamaan toista kuljettajaa tai jalankulkijaa, seuraukset voivat olla tuhoisia. Tätä silmällä pitäen voi olla vaikea ymmärtää, miksi tätä pitäisi ylipäätään pitää vikasietoisena järjestelmänä. Jos et ole koskaan epäonnistunut torvessa «aina päällä» -tilassa, et ehkä ole koskaan tajunnut sen olevan mahdollista. Jos olet kokenut tällaisen häiriön, on helppo nähdä, kuinka tämä on sekä erittäin ärsyttävää että mahdollisesti vaarallista. Ongelmana on, että auton äänitorvet ovat kovaa. Alaraja on noin 93 dB, mikä on hiljaisin autonvalmistajat saavat tehdä äänitorvensa, jos ne haluavat myydä sen Euroopan unionissa. Keskimääräinen äänitorvi on noin 100-110 db, ja jotkut ovat jopa kovempaa. Koska yli 85 dB:n voimakkaammat äänet voivat aiheuttaa kuulon heikkenemistä pitkäaikaisen altistuksen jälkeen, on selvästi huono idea ajaa ympäriinsä äänitorven äänissä. Joten jos se ei lopeta huutamista, mitä sinun pitäisi tehdä?

Mikä estää torvia humauttamasta?

Kaksi tärkeintä syytä, miksi äänitorvi ei lopeta äänitystä, ovat kytkimen toimintahäiriö ja releen toimintahäiriö. Vaikka on mahdollista, että näiden komponenttien viat johtavat siihen, että äänitorvi ei toimi ollenkaan, on myös mahdollista, että jompikumpi niistä epäonnistuu päällä-asennossa. Jos huomaat olevasi autossa tai kuorma-autossa, jonka äänitorvi ei lopeta ääntämistä, tärkeintä muistaa on olla panikoimatta. Muut kuljettajat ja jalankulkijat saattavat olettaa, että makaat äänitorven takana hallitsemattoman vihan koetessa, mutta et voi asialle mitään. Haluat pysähtyä mahdollisimman pian, löytää turvallinen paikka, jossa muut ajoneuvot eivät vaaranna sinua, ja paikantaa sulakerasia. Nopein tapa estää viallisen äänitorven soiminen on vetää torvisulakkeesta tai äänitorven releestä. Jos se ei auta, jos et löydä heti oikeaa sulaketta tai relettä, myös pääsulakkeen vetäminen tai akun irrottaminen voi ratkaista ongelman kuuloa vahingoittamatta. Jos et ole mekaanisesti taipuvainen, voit yksinkertaisesti irrottaa äänitorven sulakkeen tai releen, jolloin voit ajaa ajoneuvosi mekaanikon luo ilman, että äänimerkki ääntelee jatkuvasti. Sulakerasiassa voi olla tarrat painettuina kanteen tai jokaisen sulakkeen lähelle, tai sinun on yksinkertaisesti vedettävä jokaista sulaketta vuorotellen, kunnes löydät oikean.

Kuinka korjata auton äänimerkki, joka ei lopeta äänitystä?

Jos et ole vaarassa vaurioittaa kuuloasi pysyvästi, auton äänitorven korjaaminen, joka ei lopeta ääniä, on selvittää, mikä osa on viallinen. Koska eri autot on kytketty eri tavalla, saatat joutua etsimään ajoneuvollesi ominaista diagnostiikkamenettelyä. Yleensä on kuitenkin selvitettävä, onko rele sisäisesti oikosulussa vai onko torvikytkin rikki. Tämän tyyppinen diagnoosi voidaan tehdä ilman työkaluja, jos olet onnekas, mutta tarvitset todennäköisesti joitain auton diagnostiikkatyökaluja. Arsenaalisi tärkein työkalu on yleismittari. Vaikka voit myös käyttää testivaloa virran tarkistamiseen, tarvitset ohmimittarin jatkuvuuden tarkistamiseen, jos joudut lopulta testaamaan torvikytkimen toimintaa. Joissakin tilanteissa saatat olla onnekas ja saada torvirele, joka on identtinen toisessa piirissä käytetyn releen kanssa. Jos näin on, voit yksinkertaisesti vaihtaa oletetun hyvän releen äänitorven releeseen ja tarkistaa, lakkaako äänimerkki piippamasta. Jos äänitorvi toimii vaihtoreleen kanssa, sinun pitäisi pystyä ostamaan uusi rele ja korjaamaan ongelma. Jos et ole tarpeeksi onnekas hankkimaan identtistä relettä testausta varten, sinun tulee testata torvikytkin ja rele. Jos huomaat, että rele on sisäisesti oikosulussa, vaihda ongelma siihen. Jos releessä ei ole sisäistä oikosulkua, sinun on irrotettava rele ja määritettävä, mitkä kaksi johdinta on kytketty äänitorvikytkimeen. Voit sitten käyttää yleismittaria tarkistaaksesi jatkuvuuden näiden johtojen välillä. Jos kytkin on hyvässä toimintakunnossa, auton äänitorven painikkeen tai tyynyn painaminen aiheuttaa muutoksen yleismittarin lukemaan. Huomaa, että joissakin ajoneuvoissa äänitorvikytkin on integroitu turvatyynymoduuliin. Jos ajoneuvosi on asennettu näin, sinun on löydettävä oikeat menettelyt tai vietävä autosi pätevän mekaanikon luo. Turvatyynyn laukeaminen vahingossa voi olla kallista, tai jopa vaarallistavirhe.

Minulla ei ole torvea ja minun on torveltava

Toimenpide sellaisen torven diagnosoimiseksi ja korjaamiseksi, joka ei soita ollenkaan, on samanlainen kuin sellaisen torven korjaaminen, joka ei lopeta äänitystä, mutta siinä on muutamia ylimääräisiä ryppyjä. Ensimmäinen asia, joka on tarkistettava, on, saako äänitorven rele virtaa. Jos ei, sinun on tarkasteltava releen ja akun välistä johdotusta. Jos rele saa virtaa, sinun tulee myös tarkistaa, siirtyykö äänitorven painikkeen tai tyynyn painaminen virran torviin kytkettyyn releliittimeen. Jos ei, vika on releessä tai kytkimessä, joka voidaan tarkistaa edellä kuvatulla tavalla. Jos huomaat, että äänitorven painikkeen tai tyynyn painaminen johtaa virran kulkemiseen torvireleen lähtöliittimeen, ongelma on todennäköisesti varsinaisessa äänitorvikokoonpanossa tai johdotuksessa. Tarkista torvien teho ja maadoitus. Jos löydät voimaa ja maata, tarvitset todennäköisesti vain uuden torven tai sarvet. Jos virtaa tai maadoitusta ei ole, se on johdotusongelma.

Ongelma torvissa, turvatyynyissä ja autohälyttimissä

Vaikka on monia äänitorviongelmia, jotka voit korjata kotona ilman suuria ongelmia, on tärkeää muistaa, että auton äänitorvet kiinnitetään usein auton hälytysjärjestelmiin, ja viallisen äänitorvikytkimen vaihtamiseen tai testaamiseen voi liittyä myös turvatyynymoduuli. Koska jälkimarkkinoiden autohälytinjärjestelmät ovat niin erilaisia, ei ole todella helppoa korjausta autohälyttimelle, joka ei lakkaa laukeamasta tai ei toimi ollenkaan auton hälytinongelman vuoksi. Tämän tyyppisen ongelman aiheuttaa joskus heikko akku tai akku, joka on tyhjä tai irrotettu, ja se voidaan joskus korjata painamalla hälyttimen kaukosäätimen painikkeita tai käyttämällä kaukosäädintä avain virtalukossa. Menettely vaihtelee valmistajittain ja samanlaisia ​​ongelmia voi aiheuttaa myös kosteus ja yksinkertainen laitteistovika. Käsitellessäsi viallista äänimerkkiä turvatyynyillä varustetussa ajoneuvossa, on erityisen tärkeää opetella oikea turvatyynyjen käsittely tai poistaminen käytöstä ennen kuin käytät äänitorvikytkintä, ohjauspyörää tai ohjauspylvästä. Jos näin ei tehdä, turvatyyny voi laueta vahingossa, mikä voi johtaa loukkaantumiseen, mutta sinun on ehdottomasti ostettava kallis varatyynymoduuli.

FAQ

 • Miksi autoni äänittää, kun soitan äänitorven?

  Todennäköinen syy on se, että jossain on oikosulku, joka voi vaikuttaa autosi sytytykseen, maadoitus on voinut pettää ja nyt järjestelmä on maadoitettu äänitorven kautta tai se voi olla jotain aivan muuta. Vie autosi ammattilaisen luo, selitä ongelma yksityiskohtaisesti ja yritä jäljitellä ongelmaa heille, jos mahdollista.

 • Kuinka estän äänitorveni lyömisen, kun lukitsin ovet?

  Useimmat nykyaikaiset autot on asetettu antamaan äänimerkki, kun ovet lukitaan etälukolla. Vaikka sinä tai jälleenmyyjä voit muuttaa tätä asetusta manuaalisesti niin, että auto ei enää anna äänimerkkiä, kun ovet lukitaan, prosessi voi vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Tutustu omistajan käsikirjaan, sillä joissakin uudemmissa autoissa on kojetaulussa painikkeet, joilla voit muuttaa tätä.

Por Markus