2021 05 12 11 33 05 0ff26bd8250d4843a3ce51f5bc46cb0a

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Amazon One on uusi kämmenlukutekniikka, jonka avulla voit suorittaa maksuja, käyttää kauppoja ja paljon muuta.
  • Amazon One on nyt saatavilla New Yorkissa, ja Amazon toivoo, että muut alkavat käyttää sitä pian.
  • Asiantuntijat pelkäävät, että käyttäjät avautuvat yritysten ja hallitusten yksityisyyttä loukkaavalle valvonnalle.

Amazonin kämmenlukujärjestelmä Amazon One on nyt saatavilla New Yorkissa ja Washingtonissa, mutta asiantuntijat sanovat, että järjestelmän mukavuus vaarantaa liian suuren osan tiedoistasi. Maailmaamme ohjaa mukavuus. Pikaruokaravintolat, toimituspalvelut ja jopa maksuvaihtoehdot, jotka eivät vaadi muuta kuin napin painallusta tai puhelimen pyyhkäisyä, ovat jokapäiväisen elämämme peruselementtejä. Amazon One pyrkii tekemään elämästäsi entistä helpompaa poistamalla tarpeen kantaa mukanasi luottokorttia tai muuta maksujärjestelmää. Sen sijaan se toivoo voivansa käyttää kämmenlukutekniikkaa ostojesi hyväksymiseen. Tämä varmistaa, että sinun tarvitsee vain olla fyysisesti vuorovaikutuksessa niiden tuotteiden kanssa, jotka haluat laittaa ostoskoriin. Vaikka tämä uusi tekniikka on hyödyllinen, asiantuntijat varoittavat, että tämä uusi tekniikka antaa Amazonille liian suuren hallinnan tietojesi suhteen ja saattaa helpottaa hakkereiden pääsyä biometrisiin tietoihin, joita et voi muuttaa. «On vaikea kuvitella, että Amazon One rajoittuisi kätevään maksutapaan», sanoi Pankaj Srivastava, tietosuoja-asiantuntija, jolla on kokemusta turvallisuudesta, teknologiasta ja esineiden internetistä, Lifewirelle lähettämässään sähköpostissa. «Se, mitä Amazon nyt väittää, on sen tarkoitus. Heidän kykynsä käyttää valtavaa biometristen tietojen tietokantaa muihin sovelluksiin on se, mikä huolestuttaa minua eniten.»

Kämmenelle

Kun se alun perin lanseerasi Amazon Onen, yritys totesi, että sitä voidaan käyttää maksujärjestelmänä – jota näemme jo tietyissä paikoissa – ja lisäosina sisäänpääsyjärjestelmään stadioneilla, työpaikoilla ja muissa rakennuksissa. Koska kämmen on ainutlaatuinen, se voi tehokkaasti poistaa turvamerkkien ja muiden fyysisten esineiden tarpeen.

Kuva tietoturvakonseptista, joka esittää henkilökohtaisten tietojen keräämistä, mukaan lukien biometriset tiedot.

Idea kuulostaa hyvältä paperilla, mutta siihen liittyviä yksityisyysongelmia ei kannata jättää huomiotta. Käytät jo biometrisiä tietoja, jos käytät älypuhelimellasi Face ID:tä tai sormenjälkitunnistinta, mutta Srivastava varoittaa, että Amazon Onen kaltaiset järjestelmät voivat antaa yritykselle mahdollisuuden seurata liikkeitäsi entistä enemmän, missä jotkut käyttäjät eivät välttämättä ole hyviä. «Amazon tietää jo paljon siitä, kuinka teemme ostoksia verkossa, ja nyt Amazon Onen avulla se pystyy ymmärtämään, kuinka ihmiset ovat vuorovaikutuksessa henkilökohtaisen fyysisen ympäristönsä kanssa – ostosten, työn ja viihteen kanssa», Srivastava selittää. On myös mahdollista, että tällaiset laitteet voisivat laajentaa useammissa julkisissa tiloissa käytettyjä biometrisiä tietoja, jolloin yritysten ja hallitusten on helppo seurata toimintaasi. «Amazon myi aiemmin biometrisiä kasvojentunnistuspalveluita Yhdysvaltain lainvalvontaviranomaisille, mikä osoittaa, että se on enemmän kuin mielellään työskennellyt käsi kädessä hallituksen kanssa, jos se tuottaa voittoa», sanoi ProPrivacyn tietosuojaasiantuntija Ray Walsh. Lifewire sähköpostissa. «Kun kuluttajat ovat herkempiä tämän tyyppisille teknologioille, he ovat suuressa vaarassa saada lumipalloilmiön, joka saa hallitukset ottamaan käyttöön samanlaisen invasiivisen seurannan.» Nämä huolet eivät ole perusteettomia: Joissakin paikoissa maassa on jo alettu kieltää kasvojentunnistuksen ja muun massavalvontatekniikan käyttö, koska ne ovat huolissaan siitä, miten niitä voitaisiin käyttää kielteisesti.

Pilvessä

Liikkeiden seurannan ja seuraamisen lisäksi Srivastava on huolissaan myös siitä, kuinka Amazon tallentaa tiedot. Amazon tietää jo paljon siitä, kuinka teemme ostoksia verkossa, ja nyt Amazon Onen avulla se voi ymmärtää, kuinka ihmiset ovat vuorovaikutuksessa oman fyysisen ympäristönsä kanssa. «Suuri ero Amazon Onen ja muiden yleisesti käytettyjen biometristen tietojen välillä on se, että Amazon tallentaa kämmentietosi pilveen eikä paikallisesti laitteellesi, mikä on myös kannustin hakkereille. Valitettavasti, kun henkilö menettää tiedot hakkereille, se on heidän on mahdotonta vaihtaa kämmenään», hän sanoi. Siinä on kuitenkin hopeinen vuori. Srivastavan mukaan Amazon One -järjestelmä käyttää uutta tekniikkaa nimeltä suonentunnistustekniikka, jonka pitäisi ainakin auttaa estämään mahdollisia hakkereita käyttämästä kämmenelläsi olevaa kuvaa ostosten tekemiseen. Hän kuitenkin uskoo, että riskit ovat suuremmat kuin hyödyt. «Koska kuluttajien saatavilla on jo useita käteviä maksutapoja, en usko, että Amazon One tarjoaa valtavasti uutta arvoa kuluttajille», hän kertoi meille.

Por Markus