GettyImages 1176004252 3fa4e22bebb64080bc9567f6aa3c6570

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Googlen hankkima 3D-äänen käynnistys voi tarkoittaa tilaäänen tukea tuleville Google-laitteille.
  • Monilla muilla kuulokevalmistajilla on jo jonkinlainen tilaäänituki kuulokkeissaan.
  • Monet uskovat, että Google voisi tuoda 3D-äänen seuraaviin Pixel Budsiin, mikä parantaa entisestään kuluttajien saatavilla olevia 3D-äänivaihtoehtoja.
3D-äänen tuki voisi tuoda mukaansatempaavamman äänen seuraaviin Google Pixel Buds -sarjoihin ja antaa niille vihdoin mahdollisuuden Applen Airpod Pros -ammattilaisia ​​vastaan. Joulukuussa 2020 Google osti hiljaa Dysonicsin, 3D-ääni-aloitusyrityksen. Ennen hankintaa Dysonics loi onnistuneesti Rondo Motionin, laitteen, jonka avulla käyttäjät voivat lisätä tilatietoisuutta puetettaviin äänilaitteisiin ilman sisäänrakennettua tukea, kuten vanhat kuulokkeet, joita sinulla on ollut viisi vuotta. Nyt kun Google on ostanut yrityksen, monet uskovat, että se voisi tarjota todellista sysäystä kuulokkeisiin upottamisen seuraavalle kehitykselle, 3D-äänelle, jota usein kutsutaan tilaääneksi. «Spatiaalinen ääni on tulevaisuus», Anthony Fernandez, Pro Audio Nerdsin perustaja ja toimitusjohtaja, kertoi Lifewirelle puhelimessa. «Se on mukaansatempaavampi kuin surround-ääni, minkä vuoksi niin monet yritykset, kuten Sony ja Netflix, ovat jo ajaneet sitä.»

Mitä järkeä?

Jos olet koskaan käynyt elokuvateatterissa, olet todennäköisesti kokenut Dolby Atmosin, joka perustuu samoihin 3D-äänen perusideoihin. Kuulokkeiden 3D-äänen tavoitteena on tuoda saman tason uppoaminen ja selkeys kuulokkeisiin tai nappikuulokkeisiin, jotta käyttäjät voivat kokea sen suoraan älylaitteestaan. Monet yritykset kokeilevat jo 3D-äänen tukea. Suoratoistojättiläiset, kuten Netflix, tarjoavat sisältöä Dolby Atmosilla, joka on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista nykyään saatavilla olevista 3D-äänijärjestelmistä. Tilaääni on tulevaisuutta. Se on mukaansatempaavampi kuin surround-ääni, minkä vuoksi monet yritykset, kuten Sony ja Netflix, ovat jo ajaneet sitä. Apple julkisti versionsa 3D-äänestä Apple AirPods Pron kanssa, ja Sony itse on työstänyt tekniikkaa melkoisesti PlayStation 5:n ja sen lisävarustevalikoimaa. Kun Googlen seuraava konferenssi on suunniteltu toukokuussa, monet spekuloivat, että Dysonics-hankinta voi tarkoittaa, että Google valmistautuu julkistamaan Pixel Buds -sarjan tilaäänituella. 3D-äänen tuen lisääminen vaikuttaa hyvältä ajatukselta, varsinkin kun Google yrittää pysyä kilpailun tahdissa. Lisäksi yhtiöllä on jo sisäänrakennettu tilaäänituki YouTubeen, ja se on olennainen osa alustojen 360 asteen videosisältöä. Sen lisääminen omaan laitteistoonsa vaikuttaa loogiselta seuraavalta askeleelta kohti tukea, jolle Google on jo luonut pohjan. Kilpailijoiden kanssa samojen ominaisuuksien tarjoaminen on tärkeää käyttäjille, jotka houkuttelevat Googlen tuotteita. 3D-äänen mukanaan tuomat mukaansatempaavat edut vain lisäävät täyden tilaäänen tuen houkuttelevuutta.

Laita se

Yksi tilaäänen pääajatuksista on ympäröidä käyttäjä kokemallaan sisällöllä. Tämä tekee äänimaailmasta realistisemman ja kokonaisvaltaisemman kokemuksen. Toisin kuin nykyaikaiset stereo- tai surround-äänijärjestelmät, 3D-tilaääni toimii kiinteissä kohteissa, mikä tarkoittaa, että ääni lähetetään tietyistä kohdista eikä yleisistä suunnista. Applen järjestelmä käyttää monia 3D-äänen taustalla olevia alkuperäisiä ideoita saadakseen sen tilaäänijärjestelmän toimimaan laitteesi – iPadin, iPhonen jne. – ja AirPods Pron sijainnin perusteella. Kun se on aktivoitu, voit katsoa videota iPhonellasi, ja kun siirryt pois puhelimesta, ääni alkaa hiipua, aivan kuin kuuntelisit laitteen ääntä. Fernandezin mukaan tilaäänen perusta tulee käyttäjää ympäröivän pallon tallennuskorkeudesta. Se perustuu myös ambisonics-nimiseen tekniikkaan, joka kehitettiin alun perin 1970-luvulla. «Jos katsot kuvia, historiallisesti kuva olisi leveä ja korkea. Näin me sen näemme. Se on meille – se on tietty leveys ja tietty korkeus», hän selitti. «Äänen avulla havaitsemme sen eteenpäin ja taaksepäin, vasemmalle ja oikealle. Tilaäänellä voimme hyödyntää toista havaintoa: korkeutta. Tilaäänen tiede todella piilee: korkeustietojen käsitteleminen niin, että helikopterin kaltaiset asiat todella voivat näyttää olevan yläpuolellasi, kun taas vesi näyttää olevan korvasi alapuolella.»

Por Markus