104303328 56a104ad5f9b58eba4b6b132

Kohtaus on tuttu, jos olet nähnyt paljon vakoojadraamoja tai trillereitä: sankari on vangittu, hillitty ja avuton vastustamaan, kun hänen kidnappaajansa yhdistää hyppykaapeleita auton akkuun. Velvollisina median kuluttajina meidät on ehdollistettu tietämään, että sankariamme kidutetaan, mahdollisesti tuuman sisällä hänen elämästään. Mutta se on elokuvissa. Voiko täällä todellisessa maailmassa auton akku? itse asiassa sähköisku? Täydellinen vastaus tähän kysymykseen on ennustettavasti monimutkainen, mutta pohjimmiltaan tämä on vain yksi monista valheista, joita Hollywood kertoo tarjotakseen vakuuttavamman tarinan ja suuremman spektaakkelin. Vaikka tietyt autojen sähköjärjestelmien osat ovat vaarallisia, ja myös itse akut voivat olla vaarallisia, kansi on pinottu autosi akkua vasten ja aiheuttaa sähköiskuja, saati tappaa sinut.

Miksi autosi akku ei voi saada sähköiskua?

Matematiikka voi olla hieman monimutkaista, mutta tärkein syy, miksi voit turvallisesti koskettaa tyypillisen auton akun positiivisia ja negatiivisia napoja ja kävellä pois vahingoittumattomana, liittyy akun jännitteeseen. Vaikka auton akuilla on teknisesti tappava ampeeri, jännite on erilainen tarina.

Auton akkujen nimellisjännite on 12V, joka voi vaihdella hieman lataustasosta riippuen. Se ei vain riitä aiheuttamaan ongelmaa. Jos sinulla on useita akkuja sarjassa, saatat pystyä saavuttamaan riittävän korkean jännitteen päästäksesi vaaralliselle alueelle. Perinteiset autojen akut pystyvät tuottamaan paljon tehoa lyhyillä purskeilla, mikä on tärkein syy, miksi vanha lyijyhappotekniikka on edelleen käytössä. Käynnistimet vaativat paljon ampeeria toimiakseen, ja lyijyakut ovat hyviä tuottamaan lyhyitä, voimakkaita pulsseja. Käynnistysmoottorin kelojen ja ihmiskehon korkean kosketusvastuksen välillä on kuitenkin eroja. Yksinkertaisesti sanottuna jännitettä voidaan pitää «paineena», joten vaikka auton akussa on teknisesti tarpeeksi ampeeria tappaakseen sinut, vähäinen 12 voltin tasajännite ei vain tarjoa tarpeeksi painetta työntämään merkittävää määrää ampeeria kosketusvastuksen läpi. ihostasi. Siksi voit koskettaa auton akun molempia napoja ilman iskua, vaikka sinä pystyä tunne pistelyä, kun kätesi ovat märät. Joka tapauksessa mikään ei voita tunnustusta aiheuttavaa, mahdollisesti tappavaa sähköistä kidutusta, jonka olet ehkä nähnyt elokuvissa tai televisiossa. Älä upota itseäsi suolaveteen tai kytke jumpperikaapeleita tai kiinnitä elektrodeja sormenpäihisi ja kosketa niitä auton akkuun testataksesi tätä. Matematiikka sanoo, että pärjäät todennäköisesti hyvin, mutta ihmiskeho on monimutkainen asia, eivätkä nämä ole kokeilun arvoisia.

Auton akut ovat edelleen vaarallisia

Autosi akku ei välttämättä pysty antamaan tappavaa – tai edes havaittavaa – sähköiskua yksinään, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi vaarallista. Autojen akkujen suurin vaara on räjähdys, joka voi tapahtua «kaasutuksena» tunnetun ilmiön seurauksena, jolloin akusta vapautuu palavaa vetykaasua. Jos vetykaasu syttyy kipinästä, koko akku voi räjähtää ja täyttää sinut rikkihapolla. Siksi on niin tärkeää noudattaa oikeaa menettelyä, kun kytket jumpperikaapeleita tai akkulaturia. Toinen auton akkujen vaara liittyy vahingossa tapahtuviin liittimiin tai +B-johdon tai liittimen, kuten käynnistyssolenoidin, vahingossa silloittamiseen maahan. Vaikka auton akku ei pysty pumppaamaan vaarallista määrää virtaa kehoosi, metalliavaimella on paljon vähemmän vastusta ja taipumus kasvaa äärimmäinen kuuma ja voidaan jopa hitsata paikoilleen, jos se yhdistää akun positiivisen akun maahan. Se on huono uutinen melkein kaikkialla.

Jotkut sähköautojen järjestelmät ovat vaarallisia

Muistatko, kun sanoimme, että tärkein syy, miksi auton akut eivät voi saada sinuun sähköiskua, on se, että ne ovat vain 12 V? Se on totta, mutta ongelma ei ole kaikki auton akut ovat 12V. 2000-luvun alussa oli valtava paine siirtyä 12 V järjestelmistä 42 V järjestelmiin, joiden kanssa työskentely olisi ollut paljon vaarallisempaa, mutta kytkin ei koskaan toteutunut eri syistä.

Hybridiauton korkeajännitejohdot.

Hybridi- ja sähköajoneuvoissa on kuitenkin usein kaksi akkua: perinteinen lyijyakku käynnistys-, valaistus- ja sytytystoimintoihin (SLI) ja paljon korkeamman jännitteen akku tai akkupaketti sähkömoottorille tai moottoreille. Nämä akut käyttävät usein litiumioni- tai nikkelimetallihydriditekniikkaa lyijyhapon sijasta, ja niiden jännite on usein 200 volttia tai enemmän. Hyvä uutinen on, että hybridi- ja sähköajoneuvot eivät yleensä säilytä korkeajännitteisiä akkujaan missään, missä kohtaat ne onnettomuudessa, ja ne käyttävät melkein aina jonkinlaista värikoodia varoittaakseen korkeajännitejohdoista. Useimmissa tapauksissa korkeajännitejohdot ovat oransseja, vaikka jotkut käyttävät sen sijaan sinistä, joten on hyvä idea tarkistaa, mitä väriä ajoneuvosi käyttää, ennen kuin käsittelet sitä.

Kun 12 voltin sähköjärjestelmät voivat todella järkyttää sinut

Vaikka et voi saada sähköiskua yksinkertaisesti koskettamalla tavallisen auton akun napoja, alhaisen jännitteen vuoksi voit voi saada ikävä tärähdys perinteisen autojen sähköjärjestelmän muista osista. Esimerkiksi sytytysjärjestelmissä, joissa käytetään korkkia ja roottoria, sytytyspuolaa käytetään tuottamaan valtava määrä jännitettä, joka tarvitaan kipinän työntämiseen sytytystulpan ilmaraon yli. Jos pääset eroon tästä jännitteestä, yleensä koskettamalla sytytystulpan johtoa tai käämijohtoa, jossa on kulunut eristys, samalla kun kosketat maata, tunnet varmasti pureman. Syy siihen, että kuluneen sytytystulpan johdon koskettaminen voi pelottaa sinua, kun kosketat akun napoja, ei auta, koska sytytyspuolan pumppaama jännite on riittävän korkea läpäisemään ihosi kosketusvastuksen. Tällä tavalla lyöminen ei todennäköisesti silti tapa sinua, mutta on hyvä idea pysyä poissa joka tapauksessa, varsinkin jos kyseessä on jakajattoman sytytysjärjestelmän korkeampi jännite.

Entä Persistent Car Battery Torture Trope?

Itse asiassa kohtauksessa, josta aloitimme, on totuuden siemen. Kuin konna alkaa auton akulla, jonka hän kytkee toiseen laitteeseen ja sitten käyttää sitä laitetta sankarin kidutukseen, se on todellisuuteen perustuva tilanne. On olemassa hyvin todellinen laite, joka tunnetaan nimellä picana, joka tavallisella 12 V:n auton akulla pystyy antamaan erittäin pienivirtaisia ​​sähköiskuja korkealla jännitteellä, mikä, kuten tarttuisi huonoon kelajohtoon, on äärimmäinen epämiellyttävä. Joten vaikka akun napoihin tarttuminen ei todennäköisesti anna edes heikoimpia iskuja, saati tappaa sinut, tämä on yksi troppi, jonka voit enemmän tai vähemmän kirjoittaa taiteelliseen lisenssiin.

Por Markus