GettyImages 1091848586 b2b3894011ae4ffe98697d9b361c2483 scaled

Traction Control on autojen turvaominaisuus, joka on suunniteltu auttamaan auton renkaita saamaan pitoa heikosti pitävällä pinnalla, kuten sateisilla teillä. Kun renkaat alkavat luistaa, luistonestojärjestelmä käynnistyy ja antaa kuljettajalle mahdollisuuden säilyttää ajoneuvonsa hallinnassa. Jos ajoneuvo ilman luistonestolaitetta yrittää kiihdyttää samoissa olosuhteissa, pyörät voivat luistaa. Ajoneuvo ei tällöin kiihdy ja voi liikkua arvaamattomasti vasemmalle tai oikealle, koska pyörät eivät enää tartu tiehen. Renkaiden luiston vähentämistavoitteen saavuttamiseksi luistonestojärjestelmät käyttävät elektronisia antureita samalla tavalla kuin tutummat lukkiutumattomat jarrujärjestelmät (ABS). He voivat myös käyttää elektronisia antureita ja ohjaimia rajoittamaan kuljettajan käytettävissä olevaa tehonsyöttöä vaarallisissa tieolosuhteissa. Luistonestojärjestelmät eivät voi luoda pitoa siellä, missä sitä ei ole, ne voivat vain parantaa olemassa olevaa pitoa. Lähes kitkattomilla pinnoilla, kuten jäällä, luistonesto ei auta.

Mikä on luistonesto?

Jos olet koskaan ollut autossa, joka luistaa voimakkaan kiihdytyksen aikana, se ei todennäköisesti ollut varustettu toimivalla luistonestojärjestelmällä (TCS). Aivan kuten ABS on suunniteltu estämään luisto jarrutuksen aikana, luistonesto on suunniteltu estämään luisuminen kiihdytyksen aikana. Nämä järjestelmät ovat pohjimmiltaan saman kolikon kaksi puolta, ja niillä on jopa yhteisiä osia.

Luistonesto on yleistynyt viime vuosina, mutta tekniikka on suhteellisen uusi innovaatio. Ennen elektronisen luistoneston keksimistä oli olemassa useita esiastetekniikoita. Ensimmäiset yritykset luoda luistonestojärjestelmiä tehtiin 1930-luvulla. Näitä varhaisia ​​järjestelmiä kutsuttiin rajoitetuiksi luistoiksi, koska kaikki laitteisto oli tasauspyörästön sisällä. Elektronisia komponentteja ei ollut mukana, joten näiden järjestelmien piti tuntea vetovoiman puutetta ja siirtää mekaanista voimaa. 1970-luvulla General Motors valmisti joitakin ensimmäisistä elektronisista luistonestojärjestelmistä. Nämä järjestelmät pystyivät moduloimaan moottorin tehoa, kun havaittiin pidon puutetta, mutta ne olivat tunnetusti epäluotettavia. Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä, siihen liittyvä tekniikka, on nyt vaatimus Yhdysvalloissa ja Euroopan unionissa myytävissä autoissa. Koska monet elektroniset ajonvakautusjärjestelmät sisältävät luistonestojärjestelmän, nämä määräykset tarkoittavat, että on yhä todennäköisempää, että seuraavassa autossasi on luistonesto.

Miten luistonesto toimii?

Luistonestojärjestelmät toimivat vähän kuin peruutusjärjestelmän lukkiutumattomat jarrut. Ne käyttävät samoja antureita määrittääkseen, onko jokin pyörä menettänyt pidon, mutta nämä järjestelmät etsivät pyörän luistoa kiihdytyksen aikana hidastamisen sijaan. Jos luistonestojärjestelmä havaitsee, että pyörä luistaa, se voi suorittaa useita korjaavia toimenpiteitä. Jos pyörää on jarrutettava, TCS voi pulssia jarruja, aivan kuten ABS. Luistonestojärjestelmät pystyvät kuitenkin myös ohjaamaan moottorin toimintaa. Tarvittaessa TCS voi usein vähentää polttoaineen tai kipinän virtausta yhteen tai useampaan sylinteriin. Ajoneuvoissa, joissa käytetään drive-by-wire-kaasua, TCS voi myös sulkea kaasun vähentääkseen moottorin tehoa.

Mitä hyötyä luistonestojärjestelmästä on?

Ajoneuvon hallinnan säilyttämiseksi on tärkeää, että kaikki neljä pyörää ylläpitävät pidon. Jos ne irtoavat kiihdytyksen aikana, ajoneuvo voi pudota liukumäelle, josta et ehkä pysty toipumaan. Näissä olosuhteissa sinun on joko odotettava, että ajoneuvo saa pitoa takaisin, tai vapauttaa kaasupoljin. Nämä menetelmät toimivat, mutta TCS:llä on paljon tarkempi ohjaustaso moottorin ja jarrutustehoon. Luistonesto ei ole tekosyy huolimattomalle ajamiselle, mutta se tarjoaa ylimääräisen suojakerroksen. Jos ajat usein märissä tai jäisissä olosuhteissa, luistonesto voi olla erittäin hyödyllinen. Nopea kiihdytys on joskus tarpeen sulattaessa moottoritielle, ylitettäessä vilkkaita teitä ja muissa tilanteissa, joissa kääntyminen voi johtaa onnettomuuteen. Kun tarvitset ehdottomasti tällaista nopeaa kiihdytystä, luistonesto on erittäin hyödyllinen.

Auttaako luistonesto aina?

Luistonestojärjestelmät ovat hyviä, jos ajat märällä tai jäisellä tiellä, mutta niillä on rajoituksia. Jos ajoneuvosi on pysähtynyt kokonaan liukkaalla jäällä tai kovassa lumessa, luistonesto on todennäköisesti turhaa. Nämä järjestelmät voivat lähettää sopivan määrän tehoa jokaiselle pyörälle, mutta se ei auta, jos kaikki pyöräsi pyörivät vapaasti. Näissä olosuhteissa sinun on annettava pyörille jotain, josta ne todella pitävät. Sen lisäksi, että luistonestojärjestelmät antavat apua kiihdytyksen aikana, ne voivat myös auttaa sinua säilyttämään hallinnan kaarteissa. Jos otat mutkan liian nopeasti, vetopyöräsi menettävät pidon tienpinnalla. Riippuen siitä, onko sinulla etu- vai takavetoinen ajoneuvo, tämä voi johtaa yli- tai aliohjautumiseen. Jos ajoneuvosi on varustettu TCS:llä, vetopyörillä on suurempi mahdollisuus säilyttää pito.

Milloin luistonestosta on hyötyä ja miten sitä käytetään?

Luistonestoa ei todellakaan kannata ajatella. Se tulee voimaan, kun sitä tarvitaan. Ajoneuvossasi voi olla mahdollisuus ottaa luistonesto käyttöön tai poistaa sen käytöstä. Varmista siinä tapauksessa, että se on päällä, jos on mahdollista, että ajat tilanteessa, jossa on todennäköistä, että pito heikkenee. Tässä on joitain yleisiä tilanteita, joissa luistonesto auttaa:

  • Yritetään aloittaa pysäkiltä tai kiihdyttää, kun kevyt sade on tehnyt tienpinnasta erittäin liukkaan. Ilman luistonestoa renkaasi voivat luistaa, jolloin ajoneuvosi heilahtaa odottamattomaan suuntaan kiihdytyksen sijaan.
  • Yrittää nopeuttaa, kun nouset rinnettä, jolla on päällystämätön tienpinta. Ilman luistonestoa renkaasi voivat luistaa, jolloin menetät vauhtia eteenpäin. Autosi voi sitten liukua takaisin alas mäkeä tai jopa päätyä sivuttain.
  • Alkaa pisteestä jäisellä tiellä liikennevalossa ajoneuvojen lähestyessä takaa. Ilman luistonestoa lähestyvät ajoneuvot voivat ohittaa sinut, jos pyöräsi luistavat. Jäisellä tiellä he eivät ehkä pysty pysähtymään ja osumaan ajoneuvoosi.

Kaikissa näissä tapauksissa tienpintaan on jonkin verran pitoa, joten luistonestojärjestelmä voi käyttää tätä auttamaan sinua pääsemään liikkeelle tai jatkamaan sitä.

Onko turvallista ajaa TCS-valon ollessa päällä?

Useimmissa tapauksissa palava TCS-valo tarkoittaa, että järjestelmä ei toimi. Tämä tarkoittaa, että et voi luottaa siihen, jos olet huonossa tilanteessa liukkaalla tiellä. Ajoneuvon ajaminen on yleensä turvallista, mutta sinun tulee kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka nopeasti kiihdytät. Autostasi riippuen TCS-valo saattaa myös syttyä, kun järjestelmä kytkeytyy päälle. Näissä tapauksissa se yleensä sammuu, kun pito palautuu. Koska luistonestojärjestelmät toimivat yleensä läpinäkyvästi, tämän pienen valon syttyminen voi olla ainoa merkki siitä, että olet koskaan ollut vaarassa kääntyä.

Por Markus