GettyImages 102142747 e2a68bfe0b414461a2044b6450ffd236

Plug-in autonlämmittimet eivät koskaan ole yhtä tehokkaita kuin sisäänrakennetut lämmitysjärjestelmät, jotka ne on tarkoitus korvata, mutta ne ovat melkein aina parempia kuin ilman lämmitystä. Suurin ongelma on, että kuljettajat etsivät usein pistokelämmittimiä korvatakseen tai täydentääkseen toimimasta lakannutta tehdaslämmitysjärjestelmää, ja tämä on eräänlainen lämmöntuotto, jota ei vain voida verrata ladattavien autojen luontaisten rajoitusten vuoksi. lämmittimet.

Plug-in autonlämmittimien tyypit

Saatavilla on kaksi pääasiallista autolämmitinvaihtoehtoa, ja niitä ei ole luotu samanarvoisiksi.

  • 120V asuintilan lämmittimet: Nämä ovat sähkölämmittimiä, jotka on suunniteltu kytkettäväksi seinään. Näiden laitteiden kykyä hajottaa lämpöä rajoittaa vain koko, ja suuret sähkölämmittimet voivat lämmittää paljon suurempia tiloja kuin auton sisätilat. Monet tämän luokan uunit eivät ole turvallisia käytettäväksi ahtaissa tiloissa, eikä mikään niistä ole kannettava.
  • 12V kannettavat autonlämmittimet: Nämä ovat myös sähköisiä tilanlämmittimiä, mutta ne toimivat autossasi saatavilla olevalla 12 V DC:llä. Näitä lämmittimiä rajoittaa ensisijaisesti ampeerimäärä, jonka ne voivat turvallisesti käyttää ajoneuvosi sähköjärjestelmän rajallisista resursseista. Lämpöteho ei koskaan tule lähelle tehdaslämmitysjärjestelmää.

Vaihtoehtoiset tekniikat, kuten pistokelämmittimet ja kaukokäynnistimet, voivat myös tehdä työmatkastasi mukavampaa. Näissä kahdessa perusluokassa on useita alatyyppejä, mukaan lukien:

  • Säteilylämmittimet
  • Halogeenilämmittimet
  • Keraamiset infrapunalämmittimet
  • Konvektiiviset lämmittimet
  • öljylämmittimet
  • Lankaelementtien lämmittimet

Jotkut näistä lämmittimistä soveltuvat käytettäväksi pienissä tiloissa, kuten autoissa, toiset eivät. Suurin huolenaihe on, että jotkut näistä uuneista ovat alttiimpia syttymään tuleen, kun ne asetetaan lähelle syttyviä materiaaleja, ja jotkut eivät sovellu pieniin suljettuihin tiloihin, koska ne kuluttavat tai syrjäyttävät käytettävissä olevan hapen.

120V pistokeautonlämmittimet

Suurin ladattavien autonlämmittimien luokka koostuu sekä kotitalouksien lämmittimistä, jotka ovat riittävän pieniä ja turvallisia käytettäväksi ahtaissa tiloissa, että 120 V:n lämmittimistä, jotka on suunniteltu erityisesti autoihin, vapaa-ajan ajoneuvoihin ja vastaaviin. sovellukset. Koska autojen sähköjärjestelmät syöttävät tyypillisesti 12 V DC 120 V AC sijasta, näitä lämmittimiä ei yleensä voida käyttää muuntamattomissa ajoneuvoissa. Kaksi perusvaihtoehtoa 120 V:n pistokeautonlämmittimen käyttöön ovat autoinvertterin asentaminen tai jatkojohdon käyttö. Ensimmäinen vaihtoehto mahdollistaa 120 V:n lämmittimen käytön ajoneuvon moottorin käydessä, ja toinen vaihtoehto sallii yhden näistä lämmittimistä käyttää ajoneuvon ollessa pysäköitynä.

120 V pistokelämmittimen käyttö invertterillä

Ainoa tapa käyttää 120 V:n pistotulppalämmitintä tehdaslämmitysjärjestelmän tilalle on asentaa invertteri. Invertteri voidaan kytkeä suoraan akkuun tai 12 V:n lisävarustepistorasiaan, mutta useimmat lämmittimet kuluttavat aivan liian paljon virtaa käytettäviksi tupakansytyttimen invertterien kanssa. Käytettäessä 120 V autolämmitintä invertterillä on tärkeää muistaa muutama seikka:

  1. Lämmittimen käyttäminen moottorin ollessa sammutettuna tyhjentää akun nopeasti.
  2. Tehdasvaihtovirtalaturi ei todennäköisesti ole tarpeeksi tehokas erityisen suuritehoisiin lämmittimiin.

Jos autoon kytkettävän lämmittimen ensisijainen tarkoitus on lämmittää se ennen ajoa, sen kytkeminen ajoneuvon sähköjärjestelmään invertterillä ei ole paras ratkaisu. Siinä tapauksessa on melkein aina parempi ajaa jatkojohto kätevästä pistorasiasta ajoneuvoon. Tapauksissa, joissa tehdaslaturi ei pysty tarjoamaan tarpeeksi ampeeria suuritehoisen lämmittimen kuormituksen käsittelemiseksi, voi olla tarpeen asentaa suuritehoinen laturi. Invertteri ei todennäköisesti toimi suuritehoisissa tilanlämmittimissä, jotka todella pystyvät vastaamaan normaalin auton lämmitysjärjestelmän lämpötehoa.

120 V pistokelämmittimen käyttö ilman invertteriä

Jos autossa kytkettävän lämmittimen käytön ensisijaisena tarkoituksena on yksinkertaisesti lämmittää sisätila ennen ajoneuvolle ajoa, jatkojohto on paljon parempi ratkaisu kuin invertteri. Erityisen kylmillä alueilla, joissa ajoneuvot on yleensä varustettu lohkolämmityksellä, on yleensä jopa mahdollista liittää lohkolämmitysliitäntään ylimääräinen pistorasia, jolloin 120 V:n tilanlämmitin on helppo kytkeä. Tilanteissa, joissa ajoneuvossa ei ole lohkolämmitintä, on joskus tarpeeksi tilaa jatkojohdon päättämiseksi johonkin ovesta. Jos se ei ole mahdollista, paras tapa päästä käsiksi jatkojohtoon on yleensä palomuurin kautta, vaikka se yleensä tarkoittaa reiän poraamista ja jatkojohdon ohjaamista turvallisesti moottoritilan läpi. Ole äärimmäisen varovainen suorittaessasi tämän tyyppisiä toimintoja, koska jatkojohto voi aiheuttaa tulipalon, jos se koskettaa kuumia tai liikkuvia pintoja moottoritilassa.

12V kannettavat autonlämmittimet

Toisin kuin 120 V:n lämmittimet, kannettavat 12 V:n autonlämmittimet on suunniteltu erityisesti autokäyttöön. Tämä tarkoittaa, että niitä voidaan yleensä käyttää turvallisesti ahtaissa tiloissa ja ne voidaan liittää suoraan ajoneuvon sähköjärjestelmään ilman invertteriä. Tietenkin kaikki «plug-in» 12 V autonlämmittimet käyttävät tupakansytyttimen pistoketta, mikä tarkoittaa, että niiden teho on luonnostaan ​​rajoitettu. Tämä tarkoittaa, että useimmat näistä yksiköistä voivat luovuttaa vain hyvin rajoitetun määrän lämpöä. Tilanteissa, joissa halutaan enemmän lämpöä, on käytettävä joko 120 V pistokelämmitintä tai tehokkaampi 12 V lämmitin liitetään suoraan ajoneuvon akkuun. Koska akkuun kytkettyjä 12 V:n lämmittimiä ei rajoita tupakansytyttimen ja lisävarusteiden liitäntäpiirien alhainen ampeerivirta, niiden teho voi olla paljon suurempi. Valitettavasti ainoa ratkaisu rikkinäiseen autonlämmittimeen on korjata lämmitin tai asentaa auton lämmittimelle aito vaihtolaite, joka todella laskeutuu kuumaan moottorin jäähdytysnesteeseen aivan kuten tehdasjärjestelmä. Vaikka ladattavat autonlämmittimet voivat toimia hienosti, jos hillitset odotuksiasi, molemmilla tyypeillä on liian monia haittoja voidakseen koskaan toimia todellisina korvaavina.

Por Markus