surf internet url henrik5000 e getty images 56fa7f855f9b5829867282a9

lyhennettynä URL-osoite, Uniform Resource Locator on tapa tunnistaa tiedoston sijainti Internetissä. Käytämme niitä verkkosivustojen käytön lisäksi myös kuvien, videoiden, ohjelmistojen ja muun tyyppisten tiedostojen lataamiseen, joita isännöidään palvelimella. Avaaminen a paikallinen tiedosto tietokoneellasi on yhtä helppoa kuin kaksoisnapsauttaminen, mutta tiedostojen avaaminen matkan päästä tietokoneissa, kuten verkkopalvelimissa, meidän on käytettävä URL-osoitteita, jotta selaimemme tietää, mistä etsiä. Esimerkiksi alla selitettyä verkkosivua edustavan HTML-tiedoston avaaminen tapahtuu kirjoittamalla se käyttämäsi selaimen yläreunassa olevaan navigointipalkkiin.

Muut nimet

Uniform Resource Locators on yleensä lyhennetty seuraavasti: URL-osoitteetmutta niitä kutsutaan myös verkkosivujen osoitteet kun ne osoittavat URL-osoitteisiin, jotka käyttävät HTTP- tai HTTPS-protokollaa.

URL-osoite lausutaan yleensä siten, että jokainen kirjain lausutaan erikseen (esim u – r – lei Kreivi). Se oli ennen lyhenne Universal Resource Locator ennen kuin se muutettiin Uniform Resource Locatoriksi vuonna 1994.

Esimerkkejä URL-osoitteista

Olet luultavasti tottunut antamaan seuraavanlaisen URL-osoitteen päästäksesi Googlen verkkosivustolle:

https://www.google.com

Koko osoitetta kutsutaan URL-osoitteeksi. Toinen esimerkki on tämä verkkosivusto (ensimmäinen) ja Microsoftin (toinen):

https://www.lifewire.com
https://www.microsoft.com

Voit jopa olla erittäin tarkka ja avata kuvan suoran URL-osoitteen. Esimerkiksi seuraava URL-osoite johtaa Google-logoon Wikipedia-sivustolla:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Google_2015_logo.svg/2560px-Google_2015_logo.svg.png

Näet, että se alkaa https:// ja siinä on normaalin näköinen URL-osoite, kuten yllä olevissa esimerkeissä, mutta siinä on sitten paljon erilaista tekstiä ja kauttaviivaa, jotka osoittavat sinut tarkalleen kansioon ja tiedostoon, jossa kuva sijaitsee verkkosivuston palvelimella. Sama käsite pätee, kun käytät reitittimen kirjautumissivua; reitittimen IP-osoitetta käytetään URL-osoitteena konfigurointisivulle pääsemiseksi. Useimmat meistä tuntevat tällaiset URL-osoitteet, joita käytämme selaimessa, kuten Firefoxissa tai Chromessa, mutta nämä eivät ole ainoita tapauksia, joissa tarvitset URL-osoitteen. Kaikissa näissä esimerkeissä käytät HTTP-protokollaa päästäksesi verkkosivustolle, joka on luultavasti ainoa, jonka useimmat ihmiset kohtaavat, mutta voit käyttää muita protokollia, kuten FTP, TELNET, MAILTO ja RDP. URL-osoite voi jopa osoittaa paikallisiin tiedostoihin, jotka sinulla on kiintolevyllä. Jokaisella protokollalla voi olla yksilöllinen joukko syntaksisääntöjä määränpäähän saavuttamiseksi.

URL-osoitteen rakenne

URL-osoite voidaan jakaa useisiin osiin, joista jokainen palvelee tiettyä tarkoitusta ulkoista tiedostoa avattaessa. HTTP- ja FTP-URL-osoitteet ovat rakenteeltaan samat, kuten: protokolla://hostname/file info. Esimerkiksi FTP-tiedoston avaaminen sen URL-osoitteen kanssa voi näyttää tältä:

FTP://servername/folder/otherfolder/programdetails.docx

Mitä, paitsi että on FTP sijasta HTTP, näyttää samalta kuin mikä tahansa muu URL-osoite, jonka löydät verkossa. Käytetään seuraavaa URL-osoitetta esimerkkinä HTTP-osoitteesta ja tunnistetaan jokainen osa:

https://security.googleblog.com/2018/01/todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html

 • https on protokolla (kuten FTP on protokolla), joka määrittää palvelimen tyypin, jonka kanssa olet yhteydessä.
 • turvallisuutta on isäntänimi, jota käytetään tälle verkkosivustolle.
 • google blogi on verkkotunnuksen nimi.
 • com on niin kutsuttu huipputason verkkotunnus (TLD), joista osa on .net, .org, .co.uk jne.
 • /2018/01/ edustaa kansioita, joita käytetään web-sivun tai tiedoston järjestämiseen. Web-palvelimella, joka sisältää verkkosivuston tiedostot, nämä ovat todellisia hakemistoja, joita napsauttamalla löydät tämän URL-osoitteen määrittävän tiedoston.
 • todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html on todellinen tiedosto, johon URL-osoite osoittaa. Jos yritit ladata kuvan, äänitiedoston tai muun tiedostotyypin HTML-tiedoston sijaan, URL-osoite päättyisi kyseiseen tiedostotunnisteeseen (kuten PNG tai MP3).
 • security.googleblog.com ryhmänä sitä kutsutaan nimellä Fully Qualified Domain Name (FQDN).

URL-osoitteen syntaksisäännöt

Vain numerot, kirjaimet ja seuraavat merkit ovat sallittuja URL-osoitteessa: ()!$-‘_*+. Muut merkit on koodattava (käännetty ohjelmointikoodiksi), jotta ne voidaan hyväksyä. Joillakin URL-osoitteilla on parametreja, jotka erottavat ne muista muuttujista. Esimerkiksi kun haet Googlesta: elinehto:

https://www.google.com/search?q=lifewire

Näkymäsi kysymysmerkki kertoo tietylle Googlen palvelimella isännöidylle skriptille, että haluat lähettää sille tietyn komennon saadaksesi mukautettuja tuloksia. Erityinen skripti, jota Google käyttää hakujen suorittamiseen, tietää, että kaikki, joka seuraa ?q= osa URL-osoitteesta on tunnistettava hakutermiksi, joten mitä tahansa URL-osoitteeseen kirjoitettua tässä kohdassa käytetään Googlen hakukoneen hakuun. Voit nähdä samanlaisen toiminnan tämän YouTube-haun URL-osoitteessa parhaat kissavideot:

https://www.youtube.com/results?search_query=best+cat+videos

Vaikka URL-osoitteessa ei sallita välilyöntejä, jotkin verkkosivustot käyttävät a + merkki, jonka näet sekä Google- että YouTube-näytteissä. Toiset käyttävät välilyönnin koodattua vastinetta, joka on: %20. Jotkut URL-osoitteet voivat vaihtaa parametrien välillä kontekstista riippuen. Hyvä esimerkki voidaan nähdä, kun lisäät aikaleiman YouTube-videoon. Jotkut linkit vaativat et-merkin ja toiset käyttävät kysymysmerkkiä. URL-osoitteet voivat myös käyttää ankkureita. Nämä ovat aivan lopussa ja kuvaavat, minne kyseisellä sivulla hypätään, kun linkki on valittuna. Ankkurit luodaan lisättäessä linkkejä verkkosivulle, ja ne käyttävät puntamerkkiä (#). Tässä on esimerkki Wikipedian artikkelista, jossa ankkuri vie sinut sivun toiseen osaan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lifewire#History

Useita muuttujia käyttävissä URL-osoitteissa on kysymysmerkin jälkeen yksi tai useampi et-merkki. Voit nähdä esimerkin Amazon.com-hausta Windows 11:lle täältä:

https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=windows+11

Ensimmäinen muuttuja, urledessä on kysymysmerkki, mutta seuraava muuttuja, kentän avainsanoja, edeltää et-merkki. Muita muuttujia edeltää myös et-merkki. URL-osoitteen osat ovat isot ja pienet kirjaimet, erityisesti kaikki jälkeen verkkotunnuksen nimi (hakemistot ja tiedoston nimi). Voit nähdä tämän itse, jos kirjoitat sanan «tarve» isolla Googlen esimerkki-URL-osoitteessa, jonka olemme purkaneet yllä ja joka lukee URL-osoitteen lopun. todays-cpu-vulnerability-what-you-NEED.html. Kokeile avata sivu ja huomaat, että se ei lataudu, koska kyseistä tiedostoa ei ole palvelimella.​

Lisätietoja URL-osoitteista

Jos URL-osoite osoittaa tiedostoon, jonka verkkoselaimesi voi näyttää, kuten JPG-kuvan, sinun ei tarvitse ladata sitä tietokoneellesi nähdäksesi sen. Kuitenkin tiedostot, joita ei normaalisti näy selaimessa, kuten DOCX-tiedostot ja erityisesti EXE-tiedostot (ja monet muut tiedostotyypit), sinua kehotetaan lataamaan ne. URL-osoitteet tarjoavat meille helpon tavan päästä käsiksi palvelimen IP-osoitteeseen ilman, että meidän tarvitsee tietää, mikä todellinen osoite on. Ne ovat kuin helposti muistettavia nimiä suosikkisivustoillemme. Tätä URL-osoitteen käännöstä IP-osoitteeksi käytetään DNS-palvelimia varten. Jotkut URL-osoitteet ovat erittäin pitkiä ja monimutkaisia, ja niitä käytetään parhaiten, jos napsautat niitä linkkinä tai kopioit/liität ne selaimen osoitepalkkiin. Virhe URL-osoitteessa voi luoda 400-sarjan HTTP-tilakoodivirheen, joista yleisin on 404-virhe. Jos yrität päästä sivulle, jota ei ole palvelimella, saat 404-virheilmoituksen. Tämäntyyppiset virheet ovat niin yleisiä, että niistä löytyy usein muokattuja, usein humoristisia versioita joillakin verkkosivustoilla. Jos sinulla on vaikeuksia avata verkkosivustoa tai verkkotiedostoa, jonka uskot latautuvan normaalisti, kokeile URL-osoitteen vianetsintä. Useimmat URL-osoitteet eivät vaadi portin nimen määrittämistä. Avaaminen google.comvoidaan tehdä esimerkiksi määrittämällä portin numero loppuun kuten google.com:80, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos verkkosivusto toimisi sen sijaan portilla 8080, voit vaihtaa portin ja päästä sivulle tällä tavalla. Oletusarvoisesti FTP-sivustot käyttävät porttia 21, mutta muut voivat olla porttia 22 tai jotain muuta. Jos FTP-sivusto ei käytä porttia 21, sinun on määritettävä, mitä se käyttää päästäkseen palvelimeen oikein. Sama käsite koskee kaikkia URL-osoitteita, jotka käyttävät eri porttia kuin mitä ohjelma olettaa käyttävänsä oletusarvoisesti.

FAQ

 • Voinko estää URL-osoitteen?

  Joo. Verkkosivuston estäminen riippuu laitteestasi ja käyttöjärjestelmästäsi. Useimpien verkkoselaimien avulla voit estää tiettyjä sivustoja, ja voit estää URL-osoitteen koko verkossa reitittimen asetuksista.

 • Mikä on turhamaisuus-URL?

  Turhamainen URL-osoite on lyhyt, mieleenpainuva URL-osoite, joka uudelleenohjaa pidemmästä, monimutkaisemmasta URL-osoitteesta. Käytä URL-lyhennystä, joka tarjoaa mukautettuja verkkotunnuksia määrittääksesi turhamaisen URL-osoitteen.

 • Mikä on takaisinsoitto-URL-osoite?

  Takaisinsoitto-URL-osoite on sivu, jolle käyttäjät ohjataan uudelleen, kun he ovat suorittaneet toiminnon toisessa verkkosivustossa tai ohjelmassa. Jos esimerkiksi teet ostoksen verkkosivustolla ja sinut ohjataan kolmannen osapuolen maksujen käsittelijälle, sinut ohjataan takaisinsoitto-URL-osoitteeseen (yleensä vahvistussivulle) alkuperäisellä sivustolla, kun maksu on suoritettu.

 • Mitä eroa on HTTP:n ja HTTPS:n välillä?

  Suurin ero HTTP:n ja HTTPS:n välillä on, että HTTPS on turvallisempi. Siksi sitä tulisi aina käyttää verkkosivustoilla, joilla siirretään suojattuja tietoja.

Por Markus