GettyImages 736401 5684ba053df78ccc15d75118 44cb01921cf24421ac5d931034cf1909

Määritelmä: X10 on kotiautomaatioverkkojen alan standardi. X10:n takana olevaa tekniikkaa on kehitetty useiden vuosikymmenten ajan ja se on edelleen käyttökelpoinen muiden standardien edistymisestä huolimatta. Se alun perin suunniteltu toimimaan vain sähkölinjojen kautta kotona, ja se voi käyttää sekä langallisia että langattomia viestintämenetelmiä.

X10 varusteet

X10-kotiautomaatioympäristö hallitsee antureita ja ohjaa laitteita, jotka kommunikoivat keskenään ja ohjaavat erilaisia ​​kodinkoneita. X10-laitteet kommunikoivat yleensä seuraavien kanssa:

  • Valot: Kytke päälle ja pois päältä tai muuta kirkkaustasoa tarpeen mukaan tai ajastimella.
  • Turvakamerat: Tunnista liike ja aktivoi se automaattisesti.
  • Termostaatit: Nosta ja laske lämpötila-asetuksia asunnonomistajan mieltymysten mukaan.

X10 verkkoprotokolla

X10:n ytimessä on yksinkertainen ohjausprotokolla, joka tukee jopa 256 laitetta, jotka osoittavat A1:stä P16:een (16 osoitetta A1:stä P1:een, A2:sta P2:een ja niin edelleen). Useat X10-protokollakomennot toimivat erityisesti valaistusjärjestelmien kanssa säätämään niiden kirkkautta. Toiset tukevat myös lämpötilansäätö- ja turvajärjestelmiä. X10-protokolla toimii langallisten tai langattomien yhteyksien kautta, mutta asetuksissa käytetään yleensä kodin sähköjohtoja. X10-verkkoa voidaan hallita keskusohjainlaitteista; Jotkut asetukset tukevat kauko-ohjausta älypuhelinsovellusten kautta.

X10:n historia ja rajoitukset

X10:n kehitti Pico Electronics Skotlannissa 1970-luvulla jatkona yhdeksälle aiemmalle piiriin liittyvälle projektille. Osittain suunnitteluvalintojen ja osittain ikänsä vuoksi X10:llä on useita tärkeitä teknisiä rajoituksia nykyaikaisille kotiautomaatioverkoille:

  • Ei voi tukea yli 256 automaatiolaitetta.
  • Ei tue verkon salausta.
  • Protokolla tarjoaa suhteellisen hitaan vasteen komentoihin ja rajoitetun virheenkäsittelyn.
  • On altis sähköisille häiriöille, ongelma, joka on pahentunut viime vuosina (sanatarkoitus), kun kulutuselektroniikkalaitteiden määrä kodeissa kasvaa.

X10 saavutti ja säilytti suosionsa automaatiolaitteidensa kohtuuhintaisuuden ja yhteensopivuuden ansiosta. Kuten muissakin sähköverkkojen muodoissa, kotitalouksissa on usein käytettävä vaihekytkintä X10:llä välttääkseen kaksivaiheisen talon johdotuksen ongelmat.

Kilpailukykyiset kodin automaatiostandardit

X10:n lisäksi alalla on useita vaihtoehtoisia kotiautomaatiotekniikoita:

  • Z-Wave: Z-Wave toimii vain langattomilla radiotaajuuksilla ja se on suunniteltu skaalautumaan suuremmalle määrälle laitteita kuin perinteiset X10-ympäristöt.
  • zigbee: Langaton tekniikka, kuten Z-Wave, Zigbee-tuotteet keskittyvät enemmän kaupallisiin ja kotimaisiin energianhallintajärjestelmiin kuin yleiseen kotiautomaatioon.

Nämä uudemmat kodin automaatioympäristöt tukevat X10-laitteita osana strategiaa, jolla asiakkaat siirretään pois X10-verkoista modernimpiin vaihtoehtoihin.

Por Markus