BU010133 56a1ad775f9b58b7d0c19fec

Uniform Resource Locator identifioi tietyn resurssin, palvelun tai objektin verkossa. URL-merkkijonot koostuvat kolmesta osasta: protokollan tunniste, isäntänimi tai osoite ja lähdesijainti.

URL-protokollan alimerkkijonot

URL-alijonot erotetaan erikoismerkeillä seuraavasti: protokolla :// isäntä / sijainti

class=»ql-syntax»> Protokollan alimerkkijono määrittää verkkoprotokollan resurssiin pääsyä varten. Nämä merkkijonot ovat lyhyitä nimiä, joita seuraa kolme merkkiä ://. Tyypillisiä URL-protokollia ovat HTTP (http://), FTP (ftp://) ja sähköposti (mailto://).

URL-palvelimen alimerkkijonot

Isäntäosamerkkijono identifioi kohdetietokoneen tai muun verkkolaitteen. Isännät tulevat tavallisista Internet-tietokannoista, kuten DNS, ja voivat olla nimiä tai IP-osoitteita. Monien verkkosivustojen isäntänimet eivät viittaa vain yhteen tietokoneeseen, vaan palvelimien ryhmiin.

URL-sijainnin alimerkkijonot

Sijaintialimerkkijono sisältää polun tiettyyn verkkoresurssiin isännässä. Resurssit sijaitsevat yleensä isäntähakemistossa tai kansiossa. Esimerkiksi verkkosivustolla voi olla resurssi, kuten: /2016/syyskuu/päivän sana-04.htm järjestää sisällön päivämäärän mukaan. Kun sijaintielementti on tyhjä pikakuvake, kuten URL-osoitteessa http://example.comURL-osoite osoittaa yleensä isännän juurihakemistoon (merkitty yhdellä kauttaviivalla) ja usein kotisivulle (kuten index.htm).

Absoluuttiset ja suhteelliset URL-osoitteet

Täydellisiä URL-osoitteita, jotka sisältävät kaikki kolme alimerkkijonoa, kutsutaan absoluuttisiksi URL-osoitteiksi. Joissakin tapauksissa URL-osoitteet voivat määrittää vain yhden sijaintielementin. Näitä kutsutaan suhteellisiksi URL-osoitteiksi. Verkkopalvelimet käyttävät suhteellisia URL-osoitteita välttääkseen koodaavia sijaintielementtejä, jotka voivat muuttua. Yllä olevan esimerkin mukaisesti saman palvelimen verkkosivut, jotka linkittävät niihin, voivat koodata suhteellisen URL-osoitteen, kuten:

Se käyttää suhteellista URL-osoitetta vastaavan absoluuttisen URL-osoitteen sijaan:

Tämä käyttää palvelimen oletusta puuttuvasta protokollasta ja isäntätiedoista. Suhteelliset URL-osoitteet toimivat vain, kun isäntä- ja protokollatiedot on määritetty.

URL-osoitteen lyhentäminen

Nykyaikaisten sivustojen oletus-URL-osoitteet ovat yleensä pitkiä tekstiä. Koska pitkien URL-osoitteiden jakaminen Twitterissä ja muilla sosiaalisen median sivustoilla on vaivalloista, useat yritykset ovat rakentaneet online-kääntäjiä, jotka muuntavat täydellisen (absoluuttisen) URL-osoitteen lyhyemmäksi URL-osoitteeksi käytettäväksi sosiaalisissa verkostoissaan. Tällaisia ​​suosittuja URL-lyhennyksiä ovat: t.co (käytetään Twitterin kanssa) ja lnkd.in (käytetään LinkedInin kanssa). Muut URL-osoitteiden lyhennyspalvelut, kuten bit.ly ja goo.gl työskennellä Internetin kautta eikä vain tiettyjen sosiaalisen median sivustojen kanssa. Sen lisäksi, että jotkin URL-osoitteiden lyhennyspalvelut tarjoavat helpomman tavan jakaa linkkejä muiden kanssa, ne tarjoavat napsautustilastoja. Jotkut suojaavat myös haitalliselta käytöltä tarkistamalla URL-osoitteen epäilyttävien verkkotunnusten luetteloiden varalta.

Por Markus