001 what is an easter egg in tech 77075f2123f143deaee44f618a4f88de

Kaikki tietävät, mikä pääsiäismuna on, mutta termillä on erityinen merkitys digitaalitekniikan kontekstissa. Opi pääsiäismunien kehityksestä videopelien alakulttuurista valtavirtaan.

Mitä ovat tekniikkaan liittyvät pääsiäismunat?

Tekniikan maailmassa pääsiäismunat ovat ennalta ilmoittamattomia ominaisuuksia, joita kehittäjät käyttävät yleensä hymyilemään käyttäjiä. Pääsiäismunilla ei yleensä ole muuta käytännön tarkoitusta kuin viihde. Ne voivat sisältää viittauksia popkulttuuriin tai ne voivat olla hämäriä vitsejä ohjelmoijien keskuudessa. Kuten todelliset pääsiäismunat, tekniset pääsiäismunat ovat yleensä hyvin piilossa, joten käyttäjien on «metsästettävä» niitä löytääkseen. Ihmiset ovat esimerkiksi löytäneet kymmeniä Googlen pääsiäismunia, mukaan lukien salaisia ​​pelejä, hauskoja vitsejä ja hauskoja animaatioita.

Ensimmäinen videopeli pääsiäismuna

Yksi varhaisimmista pääsiäismunista ilmestyi vuoden 1979 peliin Seikkailu Atari 2600:lle. Tuohon aikaan videopeleillä ei ollut krediittejä, joten ohjelmoijia ei tunnustettu työstään. Siitä huolimatta kehittäjä Warren Robinett nauhoitti nimensä piilotettuun huoneeseen kertomatta kenellekään. Kun pelaajat löysivät salaisuuden, Atarin johtajat yrittivät poistaa piilotetun huoneen tulevista julkaisuista Seikkailu. Kuitenkin katsottuaan prosessin liian kalliiksi, ohjelmistokehitysjohtaja Steve Wright kuvaili salaisuutta julkisesti «pääsiäismunaksi», joka oli tarkoitettu ahkeralle pelaajalle. Atari alkoi jopa kannustaa kehittäjiä piilottamaan pääsiäismunia peleihinsä.

Konami-koodi: Pääsiäismunasta meemiin

Kaikki pääsiäismunat eivät ole tahallisia. kehittyessään Gradius Nintendo Entertainment System (NES) -järjestelmää varten vuonna 1986 Konamin työntekijä Kazuhisa Hashimoto loi huijauskoodin, jota tiiminsä käyttää pelin testaamiseen. Hän unohti poistaa koodin lopullisesta tuotteesta, ja pelaajat huomasivat sen pian. Näin syntyi kaikkien aikojen kuuluisin pääsiäismuna: Ylös, Ylös, Alas, Alas, Vasen, Oikea, Vasen, Oikea, B, A, Aloita. Pelaajilta saamansa positiivisen palautteen ansiosta Konami alkoi tarkoituksella sisällyttää kaikkiin peleihinsä samaa huijauskoodia. Esimerkiksi sisään päinvastainen NES:lle syöttämällä koodin pelaajat voivat aloittaa pelin 30 ylimääräisellä elämällä. Vielä nykyäänkin monet eri julkaisijoiden tekemät pelit sisältävät muunnelman «Konami-koodista» pääsiäismunana. Konami-koodi on sittemmin ylittänyt videopelit ja tullut osaksi kollektiivista tietoisuutta. Jos kirjoitat Konami-koodin useille verkkosivustoille, tapahtuu hienoja asioita, ja jos puhut koodin Amazonin ääniassistentille, Super Alexa -tila aktivoituu.

Microsoft Easter Eggs: valtavirtaan

Kun videopelit soluttautuivat valtavirran kulttuuriin 1990-luvun puolivälissä, Microsoft alkoi piilottaa pääsiäismunia ohjelmistoonsa. Erityisesti Microsoft Excel 97 sisälsi lentosimulaattoripelin, johon pääsi vain suorittamalla tietty toimintosarja ja syöttämällä salainen koodi. Kun lennät proseduaalisesti luotujen maisemien yli, voit nähdä kehittäjien nimet vuorilla. Pääsiäismunat ovat nyt yleisiä kaikissa ohjelmistoissa ja mediassa. Itse asiassa käyttäjät ovat tottuneet odottamaan niitä, joten ei pitäisi olla yllättävää, että Microsoft on sisällyttänyt lentosimulaattorin syvälle Windows 8:n koodiin.

Lisää esimerkkejä teknisistä pääsiäismunista

Nykyään pääsiäismunia on kaikkialla. Esimerkiksi:

  • Kun kysyt ääniavustajilta, kuten Siriltä ja Alexalta, tiettyjä kysymyksiä, saat hauskoja vastauksia.
  • Muut hakukoneet Googlen lisäksi sisältävät vitsejä ja animaatioita, jotka voidaan löytää kirjoittamalla tiettyjä hakulausekkeita.
  • Kaikki iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien versiot sisältävät piilotettuja pelejä ja sovelluksia.
  • Sarjakuvat ja elokuvat sisältävät pääsiäismunia hienovaraisten viittausten muodossa muihin medioihin tai tosielämän tapahtumiin.
  • On mahdollista pelata knock-off-versioita Tetris HP 54600B -oskilloskoopissa.
  • Alkuperäisen Apple Macintoshin kaltaiset tietokoneet sisältävät piilotettuja viestejä laitteiston BIOSissaan.
  • DVD- ja Blu-ray-levyt sisältävät joskus salaista sisältöä, johon pääsee vain piilotetuista valikoista.
  • Jotkut mikrosirut sisältävät mikroskooppisia taideteoksia, joita kutsutaan «sirutaideiksi» tai «sirugrafitiiksi».
  • Kirja Ready Player One on pääsiäismunista ja se on saanut inspiraationsa Seikkailu Atari 2600:lle.

Por Markus