Mika on Dolby Atmos Immersive Surround Sound

Dolby Atmos on tilaäänimuoto, jonka Dolby Labs esitteli vuonna 2012. Se on täydellinen uppoutuminen ääneen, jonka kuulet kaupallisessa elokuvateatteriympäristössä. Se tarjoaa jopa 64 kanavaa surround-ääntä yhdistämällä etu-, sivu-, taka-, taka- ja yläkaiuttimet edistyneeseen äänenkäsittelyalgoritmiin, joka lisää paikkatietoja. Dolby teki yhteistyötä useiden AV-vastaanottimien ja kaiuttimien valmistajien kanssa tuodakseen Dolby Atmos -kokemuksen kotiteattereihin sen ensimmäisen elokuvateattereiden menestyksen jälkeen. Dolby Labs toimitti näille valmistajille fyysisesti pienennetyn version, joka on sopiva ja edullinen useimmille ihmisille.

Dolby Atmosin perusteet

Monissa kotiteatterivastaanottimissa on surround-prosessointiformaatteja, kuten Dolby Prologic IIz ja Yamaha Presence. Näin voit lisätä leveämmän etuäänikentän ja Audyssey DSX täyttää sivuäänikentän. Äänen siirtyessä kanavalta toiselle ja yläpuolella voit kuitenkin kokea äänen heikkenemistä, aukkoja ja hyppyjä. Nyt ääni on täällä, ja sitten ääni on siellä.

Pioneer VSX-933 Dolby Atmos kotiteatterivastaanotin

Esimerkiksi kun helikopteri lentää huoneen poikki tai Godzilla aiheuttaa tuhoa, ääni voi tuntua ennemminkin horjuvalta kuin pehmeältä, kuten elokuvantekijä tarkoitti. Et ehkä koe jatkuvaa peittävää äänikenttää, kun sellaisen pitäisi olla. Dolby Atmos täyttää surround-äänen aukot.

Spatiaalinen koodaus

Dolby Atmos -tekniikan ytimessä on Spatial Coding (ei pidä sekoittaa MPEG Spatial Audio Codingiin), joka sijoittaa äänikohteet tilaan tietyn kanavan tai kaiuttimen sijaan. Dolby Atmos -prosessointisiru purkaa sisällön bittivirralla koodatut metatiedot (kuten Blu-ray-levyn tai suoratoistoelokuvan) toiston aikana kotiteatterivastaanottimessa tai AV-prosessorissa. Vastaanotin tai prosessori tekee ääniobjektille spatiaalisia määrityksiä kanavan tai toistolaitteiston järjestelyn perusteella.

Perustaa

Dolby Atmos -yhteensopivassa kotiteatterivastaanottimessa tai AV-prosessorin ja vahvistimen yhdistelmässä on valikkojärjestelmä, joka kysyy näitä kysymyksiä auttaakseen sinua valitsemaan parhaat kuunteluasetukset kotiteatterillesi:

 • Kuinka monta kaiutinta sinulla on?
 • Kuinka isot kaiuttimet ovat?
 • Missä huoneessa kaiuttimet sijaitsevat?

EQ, huonekorjausjärjestelmät ja korkeuskanavat

Dolby Atmos on yhteensopiva olemassa olevien automaattisten kaiutinasettelu-, taajuuskorjaus- ja huonekorjausjärjestelmien, kuten Audyssey, MCACC ja YPAO, kanssa. Korkeuskanavat ovat olennainen osa Dolby Atmos -kokemusta. Päästäksesi korkeuskanaviin, asenna kattokaiuttimet tai käytä kahta uutta kätevää kaiutinasetus- ja sijoitusvaihtoehtoa:

 • Lisää jälkimarkkinakaiutinmoduuleja, jotka lepäävät nykyisten vasemman/oikean etukaiuttimien ja surround-kaiuttimien päällä.
 • Lisää kaiutin, jossa on sekä etu- että pystysuora kaiutin samaan kaappiin.

Näissä kahdessa vaihtoehdossa pystysuora ohjain ohjaa kattoon asennettujen kaiuttimien tyypillisesti tuottaman äänen kattoon heijastuen kuuntelijasta. Oikein sijoitettuna matalaan, tasaiseen kattoon nähden tämäntyyppisen kaiutinrakenteen ja erillisten kaiuttimien käytön välillä on vain vähän eroa. Vaikka all-in-one vaaka-/pystykaiutin vähentää erillisten kaiutinkaappien määrää, se ei vähennä kaiutinkaapelien sotkua. Sinun on silti kytkettävä vaaka- ja pystykanavaohjaimet erottaaksesi kaiuttimen lähtökanavat vastaanottimesta. Lopullinen ratkaisu voisi olla omavirtaiset langattomat kaiuttimet, kuten Damsonin kaiuttimet.

Laitteiston ja sisällön saatavuus

Dolby Atmos on yhteensopiva nykyisten Blu-ray- ja Ultra HD Blu-ray Disc -muotomäärittelyjen kanssa, ja saatavilla on runsaasti sisältöä. Dolby Atmos -koodattu Blu-ray Disc on myös taaksepäin yhteensopiva useimpien Blu-ray Disc -soittimien kanssa. Dolby Atmos -ääniraidan käyttämiseksi Blu-ray Disc -soitin vaatii HDMI-ulostulon version 1.3 tai uudemman, ja sinun on poistettava soittimen toissijainen äänilähtöasetus käytöstä. Sinun on käytettävä Dolby Atmos -yhteensopivaa kotiteatterivastaanotinta tai A/V-prosessoria osana ketjua. Toissijainen ääni on yleensä paikka, jossa asiat, kuten ohjaajan kommentit, avautuvat.

Dolby TrueHD ja Dolby Digital Plus

Dolby Atmosin metatiedot sopivat Dolby TrueHD- ja Dolby Digital Plus -muotoihin. Jos et pääse käyttämään Dolby Atmos -ääniraitaa, niin kauan kuin Blu-ray Disc -soitin ja kotiteatterivastaanotin ovat Dolby TrueHD- tai Dolby Digital Plus -yhteensopivia, voit käyttää ääniraitaa näissä muodoissa, jos levy tai sisältö se sisältää . Koska Dolby Atmos voidaan upottaa Dolby Digital Plus -muotoon, voit käyttää Dolby Atmosia suoratoisto- ja mobiilisovelluksissa.

Käsitellään muuta kuin Dolby Atmos -sisältöä

Dolby Atmos -kaltaisen kokemuksen tarjoamiseksi tällä hetkellä saatavilla olevalla 2.0-, 5.1- ja 7.1-sisällöllä Dolby Pro-Logic -äänenkäsittelyperheen käyttämään konseptiin perustuva Dolby Surround up -mikseri sisältyy useimpiin Dolby Atmos -varusteisiin kotiteatterivastaanottimiin. Etsi tämä ominaisuus.

Dolby Atmos -kaiuttimien sijoitusvaihtoehdot

Aidon Dolby Atmos -kokemuksen käyttämiseen tarvitaan neljä asiaa:

 • Dolby Atmosilla varustettu kotiteatterivastaanotin, soundbar tai älykaiutin.
 • Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray -soitin (yhteensopiva uusimpien Blu-ray Disc -soittimien kanssa) tai yhteensopiva suoratoistosoitin.
 • Dolby Atmos -koodattu Blu-ray Disc tai suoratoistosisältö.
 • Lisää kaiuttimia.

Esimerkkejä Dolby Atmos -kaiutinjärjestelystä

Voi ei! Ei enää kaiuttimia!

Koska kotiteatterin kaiutinkokoonpanot voivat olla monimutkaisia, jos aiot päästä Dolby Atmos -maailmaan, harkitse suuren kaiutinlangan ostamista. Kun luulit pystyväsi käsittelemään versiot 5.1, 7.1 ja 9.1, nyt saatat joutua tottumaan joihinkin uusiin kaiutinkokoonpanoihin, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, kuten 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 tai 7.1. 4. Tätä nimitykset 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 ja 7.1.4 tarkoittavat:

 • 5 ja 7 osoittavat, kuinka kaiuttimet on yleensä konfiguroitu vaakatasoon huoneessa.
 • .1 tarkoittaa subwooferia. Joskus .1 voi olla .2, jos sinulla on kaksi subwooferia.
 • Viimeinen numeromerkintä tarkoittaa kattokaiuttimia. Yllä olevat esimerkit viittaavat asetuksiin, joissa on kaksi tai neljä yläkaiutinta.

Helposti lisättävät kaiutinratkaisuominaisuudet

Dolby Atmos vaatii yleensä lisäkaiuttimien lisäämistä. Dolby ja sen tuotantokumppanit ovat keksineet ratkaisuja, jotka eivät välttämättä vaadi kaiuttimien fyysistä ripustamista tai sijoittamista kattoon. Yksi käytettävissä oleva ratkaisu on pienet Dolby Atmos -yhteensopivat pystysuuntaiset kaiutinmoduulit. Nykyisessä asettelussasi nämä moduulit voivat sijaita etuvasemman/oikean ja vasemman/oikean surround-kaiuttimen päällä. Ylimääräiset kaiutinkaapelit eivät irtoa. Silti se tekee siitä houkuttelevamman kuin kaiutinkaapeleiden vieminen seinien läpi tai seinien sisään meneminen. Toinen vaihtoehto on kaiuttimet, joissa on vaaka- ja pystysuuntaiset kaiuttimet samassa kaapissa. Tämä asetus on hyödyllinen, jos rakennat järjestelmää uudelleen alusta tai vaihdat nykyisen kaiutinkokoonpanon. Se vähentää myös tarvittavien kaiutinkaappien fyysistä määrää. Se ei kuitenkaan välttämättä vähennä tarvitsemiesi kaiutinkaapeleiden määrää. Kaiutinmoduuli tai all-in-one vaaka-/pystykaiutinjärjestelmä toimii, koska pystysuoraan suunnatut kaiutinelementit ovat erittäin suunnattuja. Tämän järjestelmän avulla kaiuttimet projisoivat katosta pomppivaa ääntä ennen kuin ne leviävät huoneeseen. Se luo mukaansatempaavan äänikentän, joka näyttää tulevan ylhäältä. Useimmissa huoneissa, jotka sopivat tällaiseen kotiteatterijärjestelmään, on kaiuttimien välinen etäisyys kattoon, joka toimisi. Huoneet, joissa on erittäin kalteva katedraalikatto, voivat olla ongelma. Pystysuuntainen äänen projisointi ja kattoheijastus eivät ole optimaalisia parhaan yläpuolisen äänikentän luomiseksi. Tässä skenaariossa strategisesti sijoitetut kattokaiuttimet voivat olla ainoa vaihtoehto. Dolby Atmosilla varustettujen kotiteatterivastaanottimien hinta on 400–1 299 dollaria tai 1 300 dollaria ja enemmän.

Dolby Atmos Soundbarissa, älykaiuttimissa ja televisioissa

Lisäkaiuttimia vaativien kotiteatteriasetusten lisäksi Dolby Atmos on integroitu valittuihin soundbar-kaiuttimiin, älykaiuttimiin (kuten Amazon Echo Studio) ja televisioihin (yleensä tiettyihin LG:n malleihin).

Yamaha YSP-5600 Dolby Atmos Soundbar

Kun Dolby Atmos -lähdemateriaali on purettu tai muu kuin Dolby Atmos -sisältölähde on miksattu, älykaiuttimissa ja televisioissa käytetään soundbar-kaappiin rakennettuja ylöspäin suuntautuvia kaiuttimia tuottamaan mukaansatempaavan Dolby Atmos -efektin. Vaikka se ei ole yhtä tarkka kuin Dolby Atmos -järjestelmä, jossa on lisätyt fyysiset kaiuttimet sijoitettuna huoneeseen ja yläseinään tai kattoon, se tarjoaa mukaansatempaavamman tilaäänikokemuksen pienempiin tiloihin ja budjetteihin.

Se tulee alas

Dolby Atmosin suuri etu on, että se muuttaa kotiteatteriäänen pelin. Aloittaen äänen tallentamisesta ja sekoittamisesta lopulliseen kuuntelukokemukseen, Dolby Atmos vapauttaa tämän äänen kaiuttimien ja kanavien nykyisistä rajoituksista ja ympäröi kuuntelijan kaikista kohdista ja tasoista, joihin ääni voidaan sijoittaa. Dolby Atmos tuottaa erittäin tarkan luonnollisen kuuntelukokemuksen pään yläpuolella lentävästä linnusta tai helikopterista, ylhäältä putoaviin sateisiin, ukkosen ja salamoihin joka suunnasta, ulko- tai sisäympäristön luonnollisen akustiikan toistamiseen.

Por Markus