DTS Virtual X logo w illustration xxbb 59403d7b3df78c537b1ef6b2

DTS Virtual:X on audiokoodekki, joka on suunniteltu antamaan äänelle tunne moniulotteisesta tilasta tai äänestä, joka liikkuu ympärilläsi ympäristössä. Sekä elokuvateattereissa että kotiteatterijärjestelmissä käytetty DTS Virtual:X saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sen voidaan ymmärtää siten, että kaiutinpari kuulostaa monelta kaiuttimelta.

Miksi DTS Virtual:X:ää tarvitaan?

Pelottava puoli kotiteatterikokemuksessa on surround-ääniformaattien määrä. Valitettavasti useimmille surround-ääniformaateille on yhteistä, että ne vaativat paljon kaiuttimia. Soundbarien ja kuulokkeiden kautta kuuntelun suosion myötä tilaäänikokemukselle ilman lisäkaiuttimia on kuitenkin enemmän kysyntää. DTS on ottanut tämän tehtävän vastaan ​​kehittämällä ja toteuttamalla DTS Virtual:X:n. Jo vakiintuneisiin DTS:X- ja DTS Neural:X -surround-ääniformaatteihin rakennettu DTS Virtual:X laajentaa mukaansatempaavaa kuuntelukokemusta ilman lisäkaiuttimia. Omistamasi kotiteatterivastaanottimen, AV-esivahvistimen/prosessorin tai kotiteatteri-in-a-box -järjestelmän merkki ja malli määräävät, mitä tilaäänimuotoja sinulla on käytettävissäsi.

Kuinka DTS Virtual:X toimii

Virtual:X analysoi saapuvat äänisignaalit reaaliajassa ja käyttää kehittyneitä algoritmeja arvatakseen parhaiten, minne tietyt äänet tulisi sijoittaa 3D-kuunteluhuoneessa, jossa kaiuttimia ei ehkä ole. Äänitila voi sisältää ääniä takaa tai ylhäältä. Prosessi huijaa kuuntelijan korvat havaitsemaan ylimääräisten «fantomien» tai «virtuaalisten» kaiuttimien läsnäolon, vaikka läsnä voi olla vain kaksi fyysistä kaiutinta. DTS Virtual:X toimii minkä tahansa saapuvan monikanavaisen äänisignaalin kanssa, kaksikanavaisesta stereosta, 5.1/7.1-kanavaisesta surround-äänestä mukaansatempaavaan 7.1.4-kanavaiseen ääneen. Käyttämällä up-miksausta (stereolle) ja lisäkäsittelyä muille ääniformaateille, Virtual:X luo äänikentän, joka sisältää korkeus- ja pystysuuntaiset surround-elementit ilman lisäkaiuttimia, seinä- tai kattoheijastuksia.

DTS Virtual:X -sovellukset

DTS Virtual:X on loistava vaihtoehto soundbarille, koska se tarjoaa hyväksyttävän mukaansatempaavan surround-äänikokemuksen, vaikka soundbarissa voi olla vain kaksi (vasen, oikea) tai kolme (vasen, keski, oikea) kanavaa ja ehkä subwoofer. Jos et halua liittää kotiteatterivastaanottimiin korkeus- tai yläkaiuttimia, DTS Virtual:X -käsittely tarjoaa vaihtoehdon, johon saatat olla tyytyväinen. Vaakasuoraan konfiguroitu surround-äänikenttä on ehjä, mutta Virtual:X poimii yläkanavat ilman lisäkaiuttimia. Esimerkkejä DTS Virtual:X:lle sopivista soundbar- ja kotiteatterivastaanottimen asetuksista ovat:

  • Soundbar tai soundbar subwooferilla: DTS Virtual:X voi luoda kaksi haamuvaakasuoraa surround-ääntä ja jopa neljä yläkanavaa.
  • Soundbar fyysisillä surround-kaiuttimilla ja subwooferilla: DTS Virtual:X voi luoda jopa neljä phantom overhead -kanavaa täydentämään soundbar-järjestelmän olemassa olevia kaiuttimia.
  • Kotiteatterivastaanotin perinteisellä 5.1- tai 7.1-kanavaisella kaiuttimella: DTS Virtual:X voi luoda jopa neljä phantom overhead -kanavaa olemassa olevien fyysisten kaiuttimien lisäksi. Esimerkiksi DTS Virtual:X voi lisätä kuudennen ja seitsemännen phantom-kanavan ja kaksi korkeuskanavaa 5.1-kanavaiseen vastaanottimeen tai jopa neljä yläkanavaa 7.1-kanavaiseen vastaanottimeen.

DTS Virtual:X ja televisiot

Koska nykypäivän televisiot ovat ohuita, niissä ei ole tarpeeksi tilaa kaiutinjärjestelmille, jotka tarjoavat uskottavan tilaäänen kuuntelukokemuksen. Siksi on erittäin suositeltavaa, että kuluttajat päättävät lisätä ainakin soundbarin. Olet jo laittanut lompakkoosi ostaaksesi ison television; ansaitset myös hyvän äänen. DTS Virtual:X:n avulla televisio voi kuitenkin tuottaa mukaansatempaavamman kuuntelukokemuksen ilman soundbarin lisäämistä.

DTS Virtual:X ja kaksikanavaiset stereovastaanottimet

Toinen mahdollinen konfiguraatio, vaikka DTS ei ole tällä hetkellä toteuttanut sitä, on sisällyttää DTS Virtual:X kaksikanavaiseen stereovastaanottimeen. Tässä sovelluksessa DTS Virtual:X voi parantaa kaksikanavaisia ​​stereoanalogisia äänilähteitä lisäämällä kaksi phantom surround -kanavaa ja jopa neljä phantom overhead -kanavaa. Jos tämä ominaisuus toteutetaan, se muuttaisi tapaa, jolla havaitsemme perinteisen kaksikanavaisen stereovastaanottimen, tarjoten lisäjoustavuutta käytettäväksi sekä vain äänen että audio/videon kuuntelussa.

Asenna ja käytä DTS Virtual:X:ää

DTS Virtual:X ei vaadi laajaa asennusta käyttääkseen sitä.

  • Soundbareissa ja televisioissa se on päälle/pois -vaihtoehto.
  • Jos kyseessä on kotiteatterivastaanotin, ilmoita kaiutinasetusvalikossa, että et käytä fyysisiä taka- tai korkeuskaiuttimia, minkä jälkeen DTS Virtual:X voidaan valita.

Tehokkuus määräytyy osittain sen mukaan, kuinka paljon vahvistintehoa soundbar, TV tai kotiteatterivastaanotin tarjoaa. Soundbarit ja televisiot sopivat paremmin pienempiin huoneisiin, kun taas kotiteatterivastaanotin sopisi paremmin keskikokoisiin tai suuriin huoneisiin.

Se tulee alas

Kotiteatterin surround-ääniformaattien määrä voi joskus pelottaa kuluttajia. Tämä aiheuttaa hämmennystä siitä, kumpaa käyttää tiettyyn kuuntelukokemukseen. DTS Virtual:X yksinkertaistaa tilaäänen kuuntelun laajentamista tarjoamalla korkeuskanavien havaitsemisen ilman lisäkaiuttimia. Tämä ratkaisu on käytännöllinen asennettaessa soundbareihin ja televisioihin. Se tarjoaa myös kotiteatterivastaanottimille käytännöllisen ratkaisun niille, jotka eivät halua lisätä fyysisen korkeuden kaiuttimia, mutta haluavat silti mukaansatempaavan kuuntelukokemuksen. CD-levyt, vinyylilevyt, suoratoistomedialähteet, TV-ohjelmat, DVD-levyt, Blu-ray-levyt ja Ultra HD Blu-ray -levyt voivat hyödyntää DTS Virtual:X -käsittelyä. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi täydellisessä kotiteatteriympäristössä, kun lisäät erityisiä fyysisen korkeuden kaiuttimia (joko pystysuoraan tai kattoon) tuottaa tarkimman ja dramaattisimman tuloksen. DTS Virtual:X on kuitenkin pelin vaihtaja surround-ääniformaattien tungosta. DTS Virtual:X on saatavilla:

  • Soundbarit: Valitse LG-, Vizio- ja Yamaha-mallit.
  • Vastaanottimet kotiteatteriin (AV).: Valitse mallit Denonilta, Marantzilta, Onkyolta ja Pioneerilta.
  • televisiot: Valitse LG UK mallit.

Por Markus