speaker placement dia 5804ee9d3df78cbc2889b855

Kriittinen osa kotiteatterin asennusta on kaiuttimien ja subwooferien oikea sijoitus. Kaiuttimien tyyppi, huoneen muoto ja akustiikka vaikuttavat kaiuttimien optimaaliseen sijoitukseen.

Mitä kukin kaiutin tekee kotiteatterissa

Ennen kuin asetat kaiuttimet tilaäänikokoonpanoon, sinun on tiedettävä, mitä ne kaikki tekevät.

 • Vasemman/oikean kanavan kaiuttimet: Nämä kaiuttimet toistavat suurimman osan musiikista ja äänitehosteista elokuvan tai TV:n ääniraidassa. Ne tarjoavat myös tavan siirtää kuuntelualueen etuosasta tulevia äänitehosteita tai dialogia vasemmalta oikealle tai oikealta vasemmalle. Kun kuuntelet stereomusiikkia, L/R-kanavan kaiuttimet toimivat samalla tavalla kuin kaksikanavaisessa stereojärjestelmässä.
 • Keskikanavan kaiutin: Keskikanavan kaiutin ankkuroi dialogin tai musiikillisen laulun. Laulu ja dialogi näyttävät edelleen tulevan keskiasennosta, kun siirrät istuma-asentoa sivulta toiselle. Useimmissa tapauksissa keskikanavan kaiuttimen äänenvoimakkuutta voidaan säätää erikseen L/R-kanavan kaiuttimista, jos dialogi on liian matala tai liian kova.
 • subwoofer: Subwoofer toistaa vain alhaisimmat bassotaajuudet, kuten bassorumpu, sähköinen tai akustinen basso, räjähdykset ja muut matalataajuiset tehosteet (LFE). Subwooferin tulee olla aktiivinen vain silloin, kun ääniraidan on tarkoitus tarjota kuuntelijalle matalataajuisia äänitehosteita.
 • Surround-kaiuttimet: Surround-kaiuttimet täydentävät etukaiuttimia. Surround-kaiuttimet toistavat ääni- tai tunnelmatehosteita täydellisemmän ja mukaansatempaavamman kuuntelukokemuksen saamiseksi. Surround-kaiuttimet voidaan sijoittaa kuuntelijan sivulle, taakse ja yläpuolelle tilaäänimuodosta riippuen.

Surround-kaiuttimet eivät aina ole aktiivisia. Jos ääniraita vaatii vain dialogia tai ääntä edestä, surround-kaiuttimet voivat olla hiljaisia ​​tai hienovaraisia ​​jonkin aikaa. Ne alkavat toimia, kun ääniraita vaatii äänitehosteiden toistoa.

Kaiuttimien asetukset

Kaiuttimien sijainnille on olemassa yleisiä ohjeita, joita voidaan käyttää lähtökohtana. Nämä ohjeet riittävät useimpiin perusasennuksiin. Seuraavat esimerkit koskevat tyypillistä neliön tai hieman suorakaiteen muotoista huonetta. Sinun on ehkä säädettävä sijoittelua eri huonemuotojen, kaiutintyyppien ja muiden akustisten tekijöiden mukaan.

5.1-kanavaisen kaiuttimen sijoitus

Tämä on optimaalinen asetus 5.1-kanavaiselle järjestelmälle:

 • Keskikanavan kaiutin: Aseta etukaiutin suoraan kuunteluhuoneen eteen, television, videoruudun tai projektioruudun ylä- tai alapuolelle.
 • subwoofer: Aseta subwoofer television vasemmalle tai oikealle puolelle.
 • Vasen ja oikea pää-/etukaiutin: Sijoita vasen ja oikea pää-/etukaiutin yhtä etäisyydelle etukaiuttimesta, noin 30 asteen kulmaan keskikanavaan nähden.
 • Vasen ja oikea surround-kaiutin: Sijoita vasen ja oikea surround-kaiutin vasemmalle ja oikealle, sivulle tai hieman kuuntelupaikan taakse – noin 90-110 astetta keskikanavasta. Nämä kaiuttimet voidaan sijoittaa kuuntelijan yläpuolelle.

6.1-kanavainen kaiutinpaikka

Tässä järjestelyssä pääetukeskikaiutin ja vasen/oikea kaiutin ja subwoofer ovat samat kuin 5.1-kanavaisessa kokoonpanossa.

 • Vasen ja oikea surround-kaiuttimet: Aseta vasen ja oikea surround-kaiutin kuuntelupaikan vasemmalle ja oikealle puolelle, linjaan kuuntelupaikan kanssa tai hieman sen taakse, noin 90-110 astetta keskustasta. Nämä kaiuttimet voidaan sijoittaa kuuntelijan yläpuolelle.
 • Keskitakakaiutin: Aseta suoraan kuuntelupaikan taakse keskietukaiuttimen linjaan. Tämä kaiutin voidaan nostaa ylös.

7.1-kanavainen kaiutinpaikka

Tässä asetuksessa etukeskikaiutin ja vasen/oikea pääkaiutin ja subwoofer ovat samat kuin 5.1- tai 6.1-kanavaisessa kokoonpanossa.

 • Vasen ja oikea surround-kaiuttimet: Aseta vasen ja oikea surround-kaiutin kuuntelupaikan vasemmalle ja oikealle puolelle, linjaan kuuntelupaikan kanssa tai hieman sen taakse – noin 90-110 astetta keskustasta. Nämä kaiuttimet voidaan sijoittaa kuuntelijan yläpuolelle.
 • Surround-taka/takakaiuttimet: Aseta surround-taka-/takakaiuttimet kuuntelupaikan taakse, hieman vasemmalle ja oikealle (voi olla kuuntelijan yläpuolella) noin 140-150 astetta etukaiuttimesta. Taka-/takakanavan surround-kaiuttimet voidaan sijoittaa kuuntelupaikan yläpuolelle.

9.1 Kanavakaiuttimien sijoitus

Tämä asetus käyttää samaa etu-, surround-, surround-taka-/takakaiutinta ja subwoofer-asetusta kuin 7.1-kanavaisessa järjestelmässä. Lisävasen ja oikea etukaiuttimet on kuitenkin sijoitettu korkealle noin kolmesta kuuteen jalkaa vasemman ja oikean etukaiuttimen yläpuolelle kuuntelupaikkaa kohti.

Dolby Atmos-, DTS:X- ja Auro 3D -äänikaiuttimien sijoitus

5.1-, 7.1- ja 9.1-kanavaisten kaiutinasetusten lisäksi on olemassa mukaansatempaavia surround-ääniformaatteja, jotka edellyttävät erilaista lähestymistapaa kaiuttimien sijoittamiseen.

Dolby Atmos

Dolby Atmosille 5.1:n, 7.1:n ja 9.1:n sijaan on uudet nimet, kuten 5.1.2, 7.1.2, 7.1.4 ja 9.1.4.

 • Vaakasuoraan tasoon sijoitetut kaiuttimet (etuvasen/oikea, keskellä ja reunukset) ovat ensimmäinen numero.
 • Subwoofer on toinen numero (voi olla .1 tai .2)
 • Kattoon kiinnitetyt tai pystysuorat ohjaimet edustavat viimeistä numeroa (yleensä .2 tai .4).

Esimerkkejä Dolby Atmos -kaiutinjärjestelystä

Lisäkuvia kaiuttimien sijoittamisesta löytyy viralliselta Dolby Atmos Speaker Setup -sivulta. DTS:X-surround-äänimuoto ei vaadi erityistä yläkaiuttimen asetusta. Silti asetusvaihtoehdot, jotka toimivat Dolby Atmosilla ja DTS:X:llä, toimivat.

Auro 3D ääni

Auro3D Audio käyttää pohjana 5.1-kaiutinasettelua (jota kutsutaan pohjakerrokseksi). Se kuitenkin lisää ylimääräistä kaiuttimen korkeutta, hieman alemman tason 5.1-kanavaisen kaiuttimen sijoittelun yläpuolelle (viisi kaiutinta kunkin alatason kaiuttimen yläpuolella). Suoraan pään yläpuolella (katossa) on ylimääräinen korkeuskerros, joka koostuu yhdestä kaiuttimesta/kanavasta. Tätä kaiutinta kutsutaan Jumalan äänen kanavaksi. VOG on suunniteltu sulkemaan mukaansatempaava äänikotelo. Koko kokoonpano koostuu 11 kaiutinkanavasta sekä yhdestä subwoofer-kanavasta (11.1). Auro3D voidaan myös sovittaa 10.1-kanavaiseen kokoonpanoon (keskikorkeuskanavalla, mutta ilman VOG-kanavaa) tai 9.1-kanavaiseen kokoonpanoon (ilman ylä- ja keskikorkeuskaiuttimia).

Auro 3D Audio 10.1 -kanavainen kaiutinkokoonpano

Kaiuttimien asennuksen helpottamiseksi voit käyttää monien kotiteatterivastaanottimien sisäänrakennettua testiäänigeneraattoria äänitasojen asettamiseen. Kaikkien kaiuttimien pitäisi pystyä toistamaan samalla äänenvoimakkuudella. Halpa äänimittari voi auttaa tässä. Useimmissa kotiteatterivastaanottimissa on myös automaattiset kaiuttimien/basson hallintaominaisuudet.

Por Markus