multizoneconnectors 5c804fde46e0fb0001edc972

Kotiteatterivastaanotin suorittaa useita tärkeitä toimintoja kotiviihdejärjestelmässä. Sitä käytetään AM/FM-, satelliitti- tai Internet-radion virittimenä. Se toimii esivahvistimena määrittämään, mikä ääni-/videolähde (AV) on valittu, kuten Blu-ray-soitin, DVD-soitin, videonauhuri, CD-soitin tai mediastriimauslaite. Se toimii myös monikanavaisena vahvistimena, joka käsittelee ja lähettää äänisignaaleja ja tehoa kaiuttimiin tai subwoofereihin. Video lähdekomponenteista voidaan haluttaessa reitittää myös vastaanottimen kautta televisioon. Lisäksi monet kotiteatterivastaanottimet toimivat monivyöhykkeisenä äänenjakelujärjestelmänä.

Mikä on monialueinen audiovastaanotin?

Multi-zone on ominaisuus, jonka avulla kotiteatterivastaanotin voi lähettää toisen, kolmannen tai neljännen lähteen signaalin kaiuttimiin tai erillisiin äänijärjestelmiin eri paikoissa. Tämä ei ole sama asia kuin lisäkaiuttimien liittäminen ja niiden sijoittaminen toiseen huoneeseen, eikä se ole sama asia kuin langaton usean huoneen ääni. Monivyöhykkeiset kotiteatterivastaanottimet voivat ohjata samaa tai eri lähdettä kuin sitä, jota kuunnellaan päähuoneessa eri paikassa.

Voit esimerkiksi katsella Blu-ray-levyä tai DVD-elokuvaa surround-äänellä päähuoneessa, kun taas joku muu voi kuunnella CD-soitinta toisessa huoneessa samaan aikaan. Sekä Blu-ray- tai DVD-soitin että CD-soitin liitetään samaan kotiteatterivastaanottimeen, mutta niitä voidaan käyttää ja ohjata erikseen vastaanottimen sisäänrakennettujen lisätoimintojen tai kaukosäätimen avulla.

Kuinka monivyöhyke toimii?

Kotiteatterivastaanottimien monivyöhykeominaisuus toteutetaan kolmella tavalla:

  • Monissa 7.1-kanavaisissa vastaanottimissa voit käyttää yksikköä 5.1-kanavaisessa tilassa päähuoneessa ja käyttää kahta varakanavaa (tavallisesti surround-takakaiuttimia varten) kaiuttimien ohjaamiseen toisessa vyöhykkeessä. Jotkut vastaanottimet voivat käyttää myös täyttä 7.1-kanavaista järjestelmää päähuoneessa, jos et käytä toista vyöhykettä samanaikaisesti.
  • Monet 7.1-kanavaiset vastaanottimet on konfiguroitu sallimaan täysi 7.1-kanavainen tila päähuoneessa, mutta tarjoavat ylimääräisen linjalähdön esivahvistimelle. Tämä lähtö antaa signaalin erillisessä huoneessa olevaan lisävahvistimeen, joka antaa virtaa lisäkaiuttimille. Se tarjoaa saman monivyöhykeominaisuuden, mutta ei vaadi täyttä 7.1-kanavakokemusta päähuoneessa, jotta saat hyödyt järjestelmän käyttämisestä toisella vyöhykkeellä.
  • Joissakin huippuluokan kotiteatterivastaanottimissa on mahdollisuus käyttää Zone 2-, Zone 3- ja Zone 4 -vyöhykkeitä. Näissä vastaanottimissa on esivahvistinlähdöt kaikille lisävyöhykkeille, jotka vaativat erilliset vahvistimet ja kaiuttimet jokaiselle vyöhykkeelle. Jotkut vastaanottimet voivat kuitenkin käyttää sekä vyöhykettä 2 että vyöhykettä 3 käyttämällä vastaanottimen sisäänrakennettuja vahvistimia. Tämän tyyppisessä asennuksessa voit ohjata toista vyöhykettä vastaanottimen sisäisillä vahvistimilla ja kolmatta tai neljättä vyöhykettä erillisellä vahvistimella. Jos käytät vastaanotinta toisen vyöhykkeen virransyöttöön, et saa päähuoneen vastaanottimen täyttä 7.1-kanavaista kapasiteettia. Sen sijaan saat 5.1-kanavan käytön. Harvinaisissa tapauksissa huippuluokan vastaanotin voi tarjota 9, 11 tai 13 kanavaa sekä pää- että muille vyöhykkeille. Tämä vähentää ulkoisten vahvistimien määrää, joita saatat tarvita muille vyöhykkeille.

Monivyöhykkeen lisäominaisuudet

Multizone-vastaanottimissa voi olla mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten:

  • Analoginen ääni: Vaikka vastaanotin voi käyttää kaikkia päähuoneen ääni- ja videotoimintoja, vain analoginen ääni tai analoginen + Internet-radio -toiminnot voivat olla käytettävissä monivyöhykkeisessä käytössä.
  • Useita HDMI-lähtöjä: Jos videotoiminnot ovat käytettävissä monivyöhykkeisessä käytössä, nämä toiminnot voidaan rajoittaa komposiittivideosignaaleihin. Vaikka päähuoneessa voi olla täysi teräväpiirtovideo- ja surround-äänilähde, vain analogisilla stereo- tai analogisilla videoliitännöillä vastaanottimeen liitetyt komponentit voivat olla käytettävissä toisella tai kolmannella alueella. Jotkut edistyneemmät vastaanottimet voivat kuitenkin tarjota komponenttivideo- tai HDMI-lähdön käytettäväksi vyöhykkeellä 2. Jos nämä vaihtoehdot ovat sinulle tärkeitä, tarkista ne ennen ostamista.
  • Alueen vaihtotoiminto: Viritinvahvistimessa voi olla lisäkaiutinliitäntöjä, joiden avulla voit liittää täyden 7.1-kanavan sekä toisen tai kolmannen vyöhykkeen, joka saa virtansa vastaanottimen sisäisestä vahvistimesta. Jos kuitenkin kuuntelet päävyöhykettä täydellä 7.1-kanavaisella surround-äänellä tämän tyyppisessä asetelmassa, et voi käyttää vyöhykettä 2 ja Zone 3 samanaikaisesti. Päästäksesi vyöhykkeelle 2 tai vyöhykkeelle 3, käytä vastaanottimen ohjausvalikkoa vaihtaaksesi 7.1-kanavaisesta päävyöhykkeestä 5.1-kanavaiseen. Tällä asetuksella kaksi lisäkanavaa voivat antaa virtaa joko Zone 2- tai Zone 3 -kaiuttimille. Jotkut kotiteatterivastaanottimet suorittavat tämän kytkentätoiminnon automaattisesti, kun toinen vyöhyketoiminto aktivoidaan.

Käytä kahta vyöhykettä samassa huoneessa

Toinen mielenkiintoinen tapa käyttää monivyöhykkeistä kotiteatterivastaanotinta on käyttää toista vyöhykevaihtoehtoa samassa huoneessa 5.1/7.1-kanavaisena. Toisin sanoen samassa huoneessa voi olla erillinen kaksikanavainen, ohjattava kuunteluvaihtoehto erillisen 5.1/7.1-kuunteluvaihtoehdon lisäksi. Tämä asetus toimii kotiteatterivastaanottimessa, jossa on 5.1- tai 7.1-kanavainen kokoonpano, viisi tai seitsemän kaiutinta ja subwoofer, jota käytät pääasiassa kotiteatterin kuunteluun. Tällöin vastaanottimen Zone 2 -esivahvistinlähtöihin kytketään toinen ulkoinen tehovahvistin, jos vastaanotin tarjoaa tämän vaihtoehdon. Ulkoinen vahvistin liitetään lisäksi vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen, joita käyttäisit erityisesti kaksikanavaiseen kuunteluun. Käytä tätä asetusvaihtoehtoa, jos haluat laadukkaan kaksikanavaisen stereovahvistimen ja kaiuttimet vain äänen kuunteluun sen sijaan, että käyttäisit vasenta ja oikeaa etukaiutinta osana 5.1/7.1-kanavaista asennusta. Kuitenkin monivyöhykkeisellä kotiteatterivastaanottimella molempia järjestelmiä voidaan ohjata saman vastaanottimen esivahvistimella. Sinulla ei tarvitse olla sekä pää- että toisen vyöhykkeen toimintoa samanaikaisesti. Voit lukita kaksikanavaisen lähteesi (kuten CD-soittimen tai levysoittimen) Zone 2 -lähteeksi. Monet ajattelevat, että Zone 2:ta voidaan käyttää vain toisessa huoneessa, mutta näin ei ole. Toisen vyöhykkeen käyttäminen päähuoneessa mahdollistaa itsenäisesti määritetyn (ja ohjattavan) kaksikanavaisen äänijärjestelmän samassa huoneessa. Tämä kokoonpano lisää kaiutinsotkua huoneeseesi, koska sinulla olisi kaksi fyysistä vasen ja oikea etukaiutinsarjaa. Et myöskään käyttäisi molempia järjestelmiä samanaikaisesti, koska järjestelmät on tarkoitettu käytettäväksi eri resurssien kanssa.

Muita huomioitavia tekijöitä käytettäessä kotiteatterivastaanotinta monivyöhykkeissä

Kaikkien komponenttien yhdistäminen ja ohjaaminen yhdellä kotiteatterivastaanottimella on kätevää. Kuitenkin, kun kyse on usean vyöhykkeen ominaisuuksista, on muita tekijöitä, jotka on otettava huomioon:

  • Ellei vastaanottimessa ole toissijaista kaukosäädintä käytettäväksi toisella tai kolmannella vyöhykkeellä, sinun on siirryttävä päähuoneen vastaanottimen luo vaihtaaksesi lähdettä.
  • Vaikka toissijainen kaukosäädin toimitetaan käytettäväksi toisella tai kolmannella vyöhykkeellä, sinun on asennettava kaukosäätimen laajennukset toisen tai kolmannen vyöhykkeen huoneisiin, jotta voit ohjata kaukosäädintä näissä huoneissa ohjaamaan lähdettä, jota haluat käyttää päävastaanottimesta.
  • Käytätpä sitten kotiteatterivastaanotinta toisen tai kolmannen vyöhykkeen kaiuttimien virransyöttöön tai vastaanottimen esivahvistinlähtöjä toisen tai kolmannen vyöhykkeen lisävahvistimeen, tarvitset joko kaiutinjohdot tai audio-/videokaapelit päävastaanottimesta. toisen tai kolmannen vyöhykkeen paikkoihin.

Langaton usean huoneen äänivaihtoehto

Toinen vaihtoehto on langaton usean huoneen ääni. Tämän tyyppisessä järjestelmässä käytetään hyvin varustettua kotiteatterivastaanotinta, joka voi siirtää äänen langattomasti valituista lähteistä yhteensopiviin langattomiin kaiuttimiin, jotka on sijoitettu kaikkialle kotiin. Tämäntyyppiset järjestelmät ovat suljettuja, mikä tarkoittaa, että vain tietyn merkkiset langattomat kaiuttimet toimivat tiettyjen merkkien kotiteatterivastaanottimien ja -lähteiden kanssa. Joitakin näistä järjestelmistä ovat Sonos, Yamaha MusicCast, DTS Play-Fi, FireConnect (Onkyo) ja HEOS (Denon/Marantz). Joissakin kotiteatterivastaanottimissa on sekä monivyöhykkeisiä että langattomia usean huoneen ääniominaisuuksia.

Se tulee alas

Katso kyseisen viritinvahvistimen käyttöoppaasta tarkat tiedot siitä, kuinka tietty kotiteatteri tai stereovastaanotin toteuttaa monivyöhykeominaisuudet. Voit ladata useimmat käyttöoppaat valmistajan verkkosivustolta. Monialueiset kotiteatteri- tai stereovastaanottimet on tarkoitettu käytettäväksi, kun tarvitset toisen tai kolmannen paikan musiikin kuunteluun tai videoiden katseluun. Jos haluat asentaa langallisen koko kodin ääni- tai AV-järjestelmän käyttämällä kotiteatterivastaanotinta ohjauspisteenä, ota yhteyttä ammattimaiseen kotiteatteri- tai usean huoneen järjestelmän asentajaan arvioimaan tarpeitasi ja antamaan erityisiä laiteehdotuksia. Katso esimerkkejä kotiteatterivastaanottimista, jotka tarjoavat eritasoisia monivyöhykeominaisuuksia, tutustumalla luetteloihimme parhaista keskitason ja korkealaatuisista kotiteatterivastaanottimista.

Por Markus