GettyImages 182145942IvanWuPI 59270da13df78cbe7ef31ca8

Stereoäänijärjestelmän komponentit voivat olla hämmentäviä niille, jotka ovat vasta aloittamassa järjestelmän kokoamista. Mitä eroja on vastaanottimilla ja vahvistimilla? Miksi valita erillisistä komponenteista koostuva järjestelmä, ja mitä ne kaikki tekevät? Tässä on johdatus äänijärjestelmien osiin, jotta ymmärrät paremmin kunkin roolin kuuntelukokemuksessasi.

Vastaanottajat

Cambridge Audio CXR120 -kotiteatterivastaanotin.

Vastaanotin on kolmen komponentin yhdistelmä: vahvistin, ohjauskeskus ja AM/FM-viritin. Vastaanotin on järjestelmän keskus, johon kaikki audio- ja videokomponentit ja kaiuttimet on kytketty ja jota ohjataan. Vastaanotin vahvistaa ääntä, vastaanottaa AM/FM-asemia, valitsee kuunneltavan ja/tai katselun lähteen (CD, DVD, nauha jne.) ja säätää äänenlaatua ja muita kuunteluasetuksia. Valittavana on monia vastaanottimia, mukaan lukien stereo- ja monikanavaiset kotiteatterivastaanottimet. Päätöksesi tulee perustua siihen, miten käytät vastaanotinta. Jos esimerkiksi kuuntelet mieluummin musiikkia kuin katsot elokuvia, et todennäköisesti halua monikanavaista vastaanotinta. Stereovastaanotin ja CD- tai DVD-soitin ja kaksi kaiutinta olisi parempi valinta.

Integroidut vahvistimet

Yamaha A-S1100 kaksikanavainen integroitu stereovahvistin

Yamaha A-S1100 kaksikanavainen integroitu stereovahvistin.

Integroitu vahvistin on kuin vastaanotin ilman AM/FM-viritintä. Yksinkertainen integroitu vahvistin yhdistää kaksikanavaisen tai monikanavaisen vahvistimen esivahvistimeen (tunnetaan myös nimellä ohjausvahvistin) äänikomponenttien valintaa ja äänen säätimiä varten. Integroitujen vahvistimien mukana on usein erillinen AM/FM-viritin.

Erilliset komponentit: esivahvistimet ja tehovahvistimet

Marantz MM8077 7-kanavainen tehovahvistin

Marantz MM8077 7-kanavainen tehovahvistin.

Monet vakavat ääniharrastajat ja erittäin vaativat kuuntelijat suosivat erillisiä komponentteja, koska ne tarjoavat parhaan äänentoiston ja jokainen komponentti on optimoitu tiettyä toimintaansa varten. Lisäksi, koska ne ovat erillisiä komponentteja, esivahvistimen ja tehovahvistimen korkeampien virtaasteiden välillä on vähemmän häiriötä. Huolto tai korjaus voivat myös olla tärkeitä, jos tarvetta ilmenee. Jos jokin A/V-vastaanottimen osa tarvitsee korjausta, koko osa tulee viedä huoltoon, mikä ei koske yksittäisiä osia. Yksittäisten komponenttien päivittäminen on myös helpompaa. Jos pidät esivahvistimesta/prosessorista, mutta haluat lisää vahvistintehoa, voit ostaa paremman vahvistimen vaihtamatta esivahvistinta.

Esivahvistimet tai ohjausvahvistimet

Esivahvistinta kutsutaan myös ohjausvahvistimeksi, koska kaikki komponentit on kytketty ja ohjattu tähän. Esivahvistin tarjoaa pienen määrän vahvistusta, juuri tarpeeksi lähettämään signaalin tehovahvistimeen, joka vahvistaa signaalia tarpeeksi kaiuttimien tehon saamiseen. Vastaanottimet ovat erinomaisia, mutta jos haluat parhaan, tinkimättömän suorituskyvyn, harkitse erillisiä komponentteja.

Tehovahvistimet

Tehovahvistin tuottaa sähkövirran kaiuttimien ohjaamiseen, ja niitä on saatavana kaksikanavaisina tai monikanavaisina kokoonpanoina. Tehovahvistimet ovat ääniketjun viimeinen osa ennen kaiuttimia, ja ne on sovitettava kaiuttimien ominaisuuksiin. Yleensä vahvistimen lähtötehon tulee olla tiiviisti yhteensopiva kaiuttimien tehon kanssa.

Por Markus