5.1 vs 7.1 e599cdc9cabb47b59717f3f05d4c3319

Usein kysytty kotiteatterikysymys on, onko 5.1- vai 7.1-kanavainen kotiteatterivastaanotin parempi. Molemmilla vaihtoehdoilla on etuja ja haittoja riippuen siitä, mitä lähdekomponentteja käytät, kuinka monta kaiutinta käytät ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi joustavuuden suhteen. Olemme vertailleet 5.1- ja 7.1-kanavaisia ​​vastaanottimia auttaaksemme sinua päättämään, mikä sopii parhaiten kotiteatteriisi.

Yleiset tulokset

5.1 kanava

 • Helpompi asennus.
 • Laajempi yhteensopivuus.
 • Parempi pieniin tiloihin.
 • Tarvitaan vähemmän komponentteja.

7.1 kanava

 • Runsaasti konfigurointivaihtoehtoja.
 • Yksityiskohtainen ja tarkka ääni.
 • Sisältää kaksi lisävahvistinta.
 • Suuremmat komponenttivaihtoehdot.

Suurin osa lähdesisällöstä vastaanottamastasi DVD-, Blu-ray- ja surround-äänestä on sekoitettu 5.1-kanavaista toistoa varten. Pienempi määrä lähdesisältöä sekoitetaan 6.1- tai 7.1-kanavaista toistoa varten. Tämä tarkoittaa, että 5.1- tai 7.1-kanavainen vastaanotin Dolby/DTS-dekoodauksella ja -käsittelyllä voi täyttää laskun. 5.1-kanavainen vastaanotin voi sijoittaa 6.1- tai 7.1-kanavaisen lähteen 5.1-kanavaiseen ympäristöön. Kun vaihdat 9.1- tai 11.1-kanavaiseen vastaanottimeen, vastaanotin käsittelee alkuperäisiä 5.1-, 6.1- tai 7.1-kanavaisia ​​ääniraitoja (ellei Dolby Atmos tai DTS:X ole käytössä). Tämä olettaa, että kaiuttimissa on vaaka- ja pystysuuntaiset kanavat ja että ne toistavat Dolby Atmos/DTS:X-koodattua sisältöä. Sitten se sijoittaa ääniraidat yhdeksän tai yksitoista kanavaiseen ympäristöön. Tulokset voivat olla vaikuttavia riippuen lähdemateriaalin laadusta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun on pakko tehdä tämä hyppy. Sinulla ei ehkä ole tilaa ylimääräisille kaiuttimille.

5.1-kanavaiset järjestelmät: loistava useimmille ihmisille ja useimpiin tilanteisiin

Edut:

 • Helpompi asentaa.
 • Kanavan peruskonfiguraatio.
 • Tarjoaa kiinteän teatteriäänen erityisesti pienemmissä tiloissa.
 • Laajempi tuki.

haittoja

 • Vähemmän konfigurointivaihtoehtoja.
 • Vähemmän hienosäädetty ääni.
 • Vähemmän yleistä melua, etenkin suuremmissa huoneissa.

5.1-kanavaiset kotiteatterivastaanottimet ovat olleet vakiona kahden vuosikymmenen ajan. Nämä vastaanottimet tarjoavat vankan kuuntelukokemuksen erityisesti pienissä ja keskikokoisissa huoneissa. Kanava- ja kaiutinasetusten osalta tyypillinen 5.1-kanavainen vastaanotin tarjoaa:

 • Keskikanava tarjoaa ankkurilavan dialogille tai musiikille.
 • Vasen ja oikea etukanava tarjoavat tärkeimmät ääniraitatiedot tai stereomusiikin toiston.
 • Vasen ja oikea surround-kanava elokuvien ääniraitojen sivu- ja etu- ja takaliiketehosteille ja musiikkitallenteiden ympäristöäänille.
 • Subwoofer-kanava tarjoaa erittäin matalataajuisia tehosteita, kuten räjähdyksiä tai basson toistoa musiikkiesityksissä.

7.1 Kanavajärjestelmät: Enemmän konfigurointia, enemmän hallintaa, enemmän kustannuksia

Edut:

 • Lisää kanavia saadaksesi tarkemman äänen.
 • Yleisempi melu, etenkin suuremmissa huoneissa.
 • Runsaasti konfigurointivaihtoehtoja.
 • Sisältää kaksi lisävahvistinta.
 • Enemmän hallintaa äänijärjestelmässä.

haittoja

 • Harvemmin tuettu.
 • Vaatii enemmän tilaa.

Kun päätät, sopiiko 5.1- vai 7.1-kanavainen kotiteatterivastaanotin sinulle, 7.1-kanavaisessa vastaanottimessa voi olla useita käytännöllisiä ominaisuuksia.

Lisää kanavia

7.1-kanavainen järjestelmä sisältää kaikki 5.1-kanavaisen järjestelmän elementit. Sen sijaan, että surround- ja takakanavatehosteet yhdistettäisiin kahdeksi kanavaksi, 7.1-järjestelmä jakaa surround- ja takakanavatiedot neljään kanavaan. Toissijaiset äänitehosteet ja tunnelma ohjataan vasemmalle ja oikealle surround-kanavalle. Takaosan äänitehosteet ja tunnelma keskittyvät kahteen ylimääräiseen taka- tai takakanavaan. Tässä järjestelyssä surround-kaiuttimet on sijoitettu kuuntelupaikan sivulle ja taka- tai takakanavat kuuntelijan taakse. 7.1-kanavainen kuunteluympäristö lisää syvyyttä surround-äänikokemukseen. Se tarjoaa myös erityisen, fokusoidun ja hajautetun äänikentän erityisesti suurempiin huoneisiin. Jos haluat visuaalisen kuvan erosta 5.1-kanavaisen kaiutinasettelun ja 7.1-kanavaisen kaiutinasettelun välillä, katso Dolby Labsin erinomainen kaavio.

Surround-äänen joustavuus

Vaikka useimmat DVD-levyt ja Blu-ray-levyt sisältävät 5.1-ääniraitoja (samoin kuin jotkut, jotka sisältävät 6.1-kanavaisia ​​ääniraitoja), on yhä enemmän Blu-ray-ääniraitoja, jotka sisältävät 7.1-kanavaista tietoa, olipa kyseessä 7.1-kanavainen pakkaamaton PCM, Dolby TrueHD tai DTS-HD Master -ääni. Jos sinulla on 7.1-kanavainen vastaanotin, jossa on audiotulo ja prosessointikyky HDMI-liitäntöjen kautta (ei vain läpivientiliitäntöjen kautta), voit hyödyntää joitain tai kaikkia näistä surround-äänivaihtoehdoista. Katso 7.1-kanavaisen vastaanottimen teknisistä tiedoista tai käyttöoppaasta tarkkoja tietoja HDMI-ääniominaisuuksista.

Surround-äänen laajennus

Jos DVD-ääniraita sisältää Dolby Digital- tai DTS 5.1 -ääniraitoja tai joissakin tapauksissa DTS-ES 6.1- tai Dolby Surround EX 6.1 -ääniraitoja tavallisia DVD-levyjä toistettaessa, voit laajentaa surround-äänikokemuksen 7.1:een. Käytä Dolby Pro Logic IIx -laajennusta tai saatavilla olevaa 7.1 DSP (Digital Sound Processing) -surround-tilaa. Etsi viritinvahvistimessa käytettävissä olevia surround-tiloja. Nämä lisätyt tilat voivat myös poimia 7.1-kanavaisen surround-kentän kaksikanavaisesta lähdemateriaalista CD-levyjen ja muiden stereolähteiden toistamiseksi täydellisemmässä tilaäänimuodossa.

Lisää Surround-äänivaihtoehtoja

Muita 7.1-kanavaisia ​​surround-äänilaajennuksia ovat Dolby Pro Logic IIz ja Audyssey DSX. Kahden surround-takakaiuttimen lisäämisen sijaan Dolby Pro Logic IIz ja Audyssey DSX mahdollistavat kahden etukaiuttimen lisäämisen. Tämä tarjoaa lisää joustavuutta kaiuttimien asennuksessa. Audyssey DSX:ssä on myös mahdollisuus sijoittaa kaiutinsarja surround-kaiuttimien ja etukaiuttimien väliin 7.1-kanavaisessa kokoonpanossa korkeuskaiuttimien sijaan. Näitä kaiuttimia kutsutaan laajaksi surround-kaiuttimiksi.

Kaksinkertainen vahvistus

Toinen yhä yleisempi vaihtoehto 7.1-kanavaisissa vastaanottimissa on bi-amping. Jos sinulla on etukaiuttimet, joissa on erilliset kaiutinliitännät keskiäänille tai diskanttikaiuttimille ja bassokaiuttimille (ei subwooferille, vaan etukaiuttimille), jotkin 7.1-kanavaiset vastaanottimet yhdistävät kuudennen ja seitsemännen kanavan ohjaavat vahvistimet etukanaviin. Tämä säilyttää täyden 5.1-kanavaisen asennuksen, mutta lisää kaksi kanavaa vahvistin vasempaan ja oikeaan etukaiuttimeen. Käyttämällä bi-amp-yhteensopivien kaiuttimien kuudennen ja seitsemännen kanavan erillisiä kaiutinliittimiä voit kaksinkertaistaa vasemman ja oikean etukanavan tehon. Etummaiset keskiäänet/diskanttikaiuttimet lähtevät L/R-pääkanavista ja etukaiuttimien bassokaiuttimet kuudennen ja seitsemännen kanavan bi-amp-liitännöistä. Tämän tyyppisen asennuksen menettely on selitetty ja kuvattu monien 7.1-kanavaisten vastaanottimien käyttöoppaissa. Tämä on yleinen ominaisuus, mutta se ei sisälly kaikkiin 7.1-kanavaisiin vastaanottimiin.

Alue 2

Bi-vahvistuksen lisäksi monet 7.1-kanavaiset kotiteatterivastaanottimet tarjoavat aktiivisen Zone 2 -vaihtoehdon. Tämä toiminto suorittaa perinteisen 5.1-kanavaisen kotiteatterin päähuoneessa. Sen sijaan, että kaksivahvistaisit etukaiuttimet tai lisäät kaksi surround-kanavaa kuuntelupaikan taakse, käytä kahta ylimääräistä kanavaa kaiuttimien virran kytkemiseen eri paikoissa (jos et välitä pitkistä kaiutinkaapeleista). Ja jos pidät ajatuksesta käyttää tehostettua toista vyöhykettä, mutta haluat 7.1-kanavaisen tilaäänen päähuoneeseesi, jotkut 7.1-kanavaiset vastaanottimet sallivat sen. Molempia ei kuitenkaan voi tehdä samanaikaisesti. Toisin sanoen, jos kytket toisen vyöhykkeen päälle päävyöhykkeen käytön aikana, päävyöhykkeeksi asetetaan automaattisesti 5.1-kanavainen. Monissa tapauksissa voit kuunnella ja katsella DVD-levyjä 5.1-kanavaisella tilaäänellä päähuoneessasi ja pyytää jotakuta kuuntelemaan CD-levyä (edellyttäen, että vastaanottimeen on liitetty erillinen CD-soitin) toisessa huoneessa. Tämä asennus ei vaadi erillistä CD-soitinta ja vastaanotinta toisessa huoneessa, vain kaiuttimet. Lisäksi monet 7.1-kanavaiset kotiteatterivastaanottimet tarjoavat lisäjoustavuutta lisävyöhykkeiden asettamisessa ja käytössä.

9.1 Kanavat ja enemmän: paljon enemmän kuin useimmat ihmiset tarvitsevat

Kehittyneitä surround-äänenkäsittelyvaihtoehtoja on tullut saataville, kuten DTS Neo:X, joka laajentaa lähdesisällöstä toistettavien tai poimittujen kanavien määrää. Siksi valmistajat lisäävät kotiteatterivastaanottimen runkoon sisältyvien kanavien määrää. Korkeatasoisten kotiteatterivastaanottimien areenalla useat vastaanottimet tarjoavat 9.1/9.2 ja muutamat 11.1/1.2-kanavaiset konfigurointivaihtoehdot. Kuitenkin, kuten 7.1-kanavaisten vastaanottimien kanssa, tarvitsetko yhdeksän tai useamman kanavan, riippuu siitä, mitä haluat saavuttaa kotiteatteriasetuksellasi. Sekä 9- että 11-kanavaisia ​​vastaanottimia voidaan käyttää yhdeksän tai 11 kaiuttimen (sekä yhden tai kahden subwooferin) asentamiseen kotiteatterihuoneeseesi. Tämän avulla voit hyödyntää tilaäänenkäsittelyjärjestelmiä, kuten DTS Neo:X. 9- tai 11-kanavainen vastaanotin voi myös tarjota joustavuutta kahden kanavan määrittämisessä etukaiuttimien kaksinkertaistamiseksi. Se voi myös käyttää kahta tai neljää kanavaa luodakseen kaksikanavaisia ​​järjestelmiä toiselle ja kolmannelle vyöhykkeelle, jotka saavat virtaa ja ohjaavat päävastaanottimen. Tämä voi jättää sinulle 5.1- tai 7.1-kanavaa käytettäväksi kotiteatterihuoneessasi.

Dolby Atmos

Vuodesta 2014 lähtien kotiteatteriin tarkoitettu Dolby Atmos on lisännyt joidenkin kotiteatterivastaanottimien kanava- ja kaiutinkokoonpanovaihtoehtoja. Tämä surround-äänimuoto sisältää erilliset pystykanavat, mikä johtaa useisiin uusiin kaiutinkokoonpanovaihtoehtoihin, mukaan lukien: 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, 7.1.4, 9.1.4 ja enemmän. Ensimmäinen numero on vaakasuuntaisten kanavien lukumäärä, toinen numero on subwoofer ja kolmas numero pystysuuntaisten kanavien lukumäärä.

Auro 3D

Toinen surround-ääniformaatti, joka on saatavilla huippuluokan kotiteatterivastaanottimissa, jotka vaativat vähintään 9.1 kanavaa, on Auro 3D Audio. Tämä tilaäänimuoto vaatii vähintään kaksi kerrosta kaiuttimia. Ensimmäinen kerros voi olla perinteinen 5.1-kanavainen asettelu. Toinen kerros, joka on ensimmäisen kerroksen yläpuolella, vaatii kaksi etu- ja kaksi takakaiutinta. Täydennä mahdollisuuksien mukaan ylimääräinen kattokaiutin ensisijaisen istuinalueen yläpuolelle. Tätä kutsutaan Voice of God (VOG) -kanavaksi. Tämä nostaa kanavien kokonaismääräksi 10,1.

DTS:X

Jotta asiat olisivat vieläkin monimutkaisempia (vaikka se tarjoaa enemmän vaihtoehtoja), vuonna 2015 esiteltiin mukaansatempaava DTS:X-surround-äänimuoto (jota ei pidä sekoittaa DTS Neo:X:ään). Tämä muoto ei vaadi erityistä kaiutinasetusta. Se tarjoaa vaaka- ja pystysuuntaisia ​​surround-komponentteja ja toimii hyvin samoissa kaiutinkokoonpanoissa, joita Dolby Atmos käyttää.

Lopullinen tuomio

Hyvä 5.1-kanavainen vastaanotin on loistava vaihtoehto, etenkin pieneen tai keskimääräiseen huoneeseen useimmissa asunnoissa ja taloissa. Kuitenkin 500 dollarin ja sitä suuremman valikoiman valmistajat painottavat enemmän 7.1-kanavaisia ​​vastaanottimia. Lisäksi näet useita 9.1-kanavaisia ​​vastaanottimia 1 300 dollarin hintaluokassa ylöspäin. Nämä vastaanottimet tarjoavat joustavia asennusvaihtoehtoja, jos laajennat järjestelmäsi tarpeita tai sinulla on suuri kotiteatteritila. Jos et halua johtoja näkyvissä, piilota tai piilota johdot. Toisaalta, jos et tarvitse täyttä 7.1 (tai 9.1) kanavan kapasiteettia kotiteatterisi asennuksessa, näitä vastaanottimia voidaan käyttää 5.1-kanavaisessa järjestelmässä. Tämä vapauttaa jäljellä olevat kaksi tai neljä kanavaa joissakin vastaanottimissa kaksivahvistukseen tai yhden tai useamman kaksikanavaisen Zone 2 -stereojärjestelmän käyttämiseen.

Por Markus