210910 rayban sunglasses facebook bd 2x1 b41aa84d27a94a97a98869e6ea8df2aa

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Facebook julkisti äskettäin uudet älylasinsa, mutta yksityisyyden puolustajat ovat huolissaan siitä, että ihmiset eivät ehkä tiedä, että heitä tallennetaan.
  • Irlannin tietosuojaviranomainen haluaa Facebookin käynnistävän yleisön tiedotuskampanjan uusista laseista.
  • Lasit ovat myös alttiita hakkeroinnille, kuten kaikki muutkin Internetiin yhdistetyt laitteet.
Facebookin uudet älylasit ovat joutuneet yksityisyydensuojan kannattajien kohteeksi. Irlannin tietosuojaviranomainen pyysi äskettäin Facebookia todistamaan, että sosiaalisen median jättiläisen äskettäin lanseerattujen älylasien LED-merkkivalo on «tehokas tapa» kertoa ihmisille, että heitä kuvataan tai valokuvataan. Lasien sisällä on kameroita, joiden avulla käyttäjät voivat dokumentoida jokapäiväistä elämäänsä. «Pelkä ajatus siitä, että joku käyttää näitä laseja julkisella paikalla, saa minut hiipimään», tietosuojaasiantuntija Pankaj Srivastava kertoi Lifewirelle sähköpostihaastattelussa.

Musiikkia päin

Aiemmat yritykset tehdä älylaseja ovat epäonnistuneet. Google kohtasi tietosuojan kannattajien vastustusta Glass-projektissaan, ja jotkut käyttäjät saivat jopa nimen «Glassholes». Facebook kuitenkin puhaltaa ideaan uutta elämää ensimmäisillä yhteistyössä Ray-Banin kanssa valmistetuilla älylaseillaan, nimeltään Ray-Ban Stories. Uudet tarinat ovat saatavilla hintaan $ 299. Kehyksissä on kaksi etukameraa videoiden ja valokuvien tallentamista varten. Laseissa on fyysinen painike tallennusta varten, tai voit ohjata niitä handsfree-tilassa sanomalla «Hei Facebook, tee video». Irlannin tietosuojavaltuutettu, Facebookin johtava Euroopan unionin tietosuojalakien sääntelyviranomainen, sanoi, että se haluaa Facebookin järjestävän julkisen tiedotuskampanjan siitä, kuinka tarinat voivat varoittaa muita tallentumisesta. «Vaikka on hyväksytty, että monet laitteet, mukaan lukien älypuhelimet, voivat tallentaa henkilöitä kolmansilta osapuolilta, yleensä on niin, että kamera tai puhelin on näkyvissä tallennuslaitteena, mikä tiedottaa tallenteisiin jääneille», tiedottaja sanoi. Irlannin sääntelyviranomainen raportoi tästä lehdistötiedotteessa.

Tietosuojaongelmat

Facebook sanoo, että sen älylaseilla tallennettuihin tietoihin ei pääse käsiksi ilman lupaa ja se on «mainokseton kokemus». Facebookin aiemmat toimet «toimivat kuitenkin vakavana varoituksena ja kuluttajien tulee olla äärimmäisen varovaisia», Srivastava sanoi. «Koska jalanjälki on se, mitä Facebook voi tietää ja analysoida liikkeessämme tapahtuvasta käyttäytymisestämme, joten meillä on enemmän mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja jakaa näitä tietoja kaupallistamista varten.» Pelkästään ajatus siitä, että joku käyttää näitä laseja julkisella paikalla, saa minut järkyttymään. Varoituksena muille tarkoitetut suojalasien LED-valot eivät ole tarpeeksi silmiinpistäviä, Srivastava sanoi. «Mitä Facebook odottaa minun tekevän, jos minut tallennetaan ilman lupaa – aloita riidellä?» hän lisäsi. «Pienimmän vastustuksen polku olisi kävellä pois, ja se loukkaa oikeuttani vapaaseen liikkuvuuteen. Entä lapset julkisilla paikoilla? Pystyvätkö he tunnistamaan tilanteen ja tekemään asialle jotain? Todennäköisesti ihmiset vain eivät ymmärrä, että heidän materiaalinsa on tallennettu.» Tarinat ovat myös alttiita hakkerointiin, kuten kaikki muutkin Internetiin yhdistetyt laitteet, huomautti tietosuojaasiantuntija Santosh Putchala Lifewiren sähköpostihaastattelussa. «Kun uhkatekijä saa pääsyn puettavaan IoT-laitteeseen, laitteen parametreihin, mukaan lukien asetukset, voidaan päästä käsiksi ja niitä voidaan käsitellä», hän sanoi. «Kaikki riippuu hyökkäyksen kehittyneisyydestä ja laitteen kyvystä kestää tällainen hyökkäys.»

Ran-Ban älylasit mustat

Ja Putchala sanoi, että jotkut käyttäjät aliarvioivat yksityisyyteen ja tietoturvaan liittyvät riskit, jotka johtuvat Ray-Ban-brändin «viileästä tekijästä». «Totuus on, että jotkut käyttäjät näkevät nämä lasit muoti-ilmeenä, kun taas toiset pitävät niitä yksityisyyden loukkauksena», hän lisäsi. Käyttäjillä on myös rajoitettu laillinen suoja valokuvien ottamista vastaan, etenkin oman kodin ulkopuolella tai muussa yksityisessä tilassa, kuten kylpyhuoneessa, turvallisuusasiantuntija John Bambenek kertoi Lifewirelle sähköpostihaastattelussa. «Tärkeämpää on, että vaikka olisikin, tämän tekniikan käyttämiselle ampumiseen ja kuvien ottamiseen on hyvin vähän käytännöllistä suojaa, koska useimmat ihmiset eivät ymmärtäisi, että joku ihmisjoukosta käyttää näitä laseja», hän lisäsi.

Por Markus