GettyImages 693170166 5a99f020c67335003717a070

Autojen diagnostiikkatyökalut vaihtelevat matalan teknologian varusteista, joita sinulla saattaa jo olla työkalupakkissasi, kohtuuttoman kalliisiin autoteknikkojen käyttämiin laitteisiin. Jotkut näistä työkaluista ovat ehdottoman välttämättömiä, ja voit luultavasti ohittaa muut aiheuttamatta itsellesi liikaa vaivaa.

Low Tech autojen diagnostiikkatyökalut

Vaikka autot ovat viime vuosina siirtyneet yhä enemmän kohti tietokoneohjaimia ja diagnostiikkalaitteita, on tärkeää aloittaa perusasioista. Tätä silmällä pitäen on olemassa muutamia selvästi matalan teknologian (ja hieman vähemmän kuin matalan teknologian) työkaluja, jotka jokaisen tee-se-itse- ja takapihamekaanikon työkalupakkissa tulisi olla. Joitakin yleisimmistä autojen diagnostiikkatyökaluista ovat:

  • 12v testivalo
  • Teknikon stetoskooppi
  • Ajoitusvalo
  • alipainemittari
  • tyhjiöpumppu
  • Polttoaineen painemittari

Jos työskentelet vanhemman auton parissa, tämäntyyppiset laitteet (sekä tarvikkeet, kuten puristustesti, vuodonilmaisin jne.) ovat periaatteessa kaikki mitä tarvitset oman diagnoosisi tekemiseen. Tämäntyyppiset laitteet voivat kuitenkin olla myös välttämättömiä uudempien ajoneuvojen oikean diagnosoinnin kannalta. Ainoa ero on lähtökohta, sillä tietokoneohjatut ajoneuvot antavat sinulle usein «vikakoodin», jotta pääset alkuun.

Skannaustyökalut ja koodinlukijat

Korkean teknologian autodiagnostiikkatyökalujen kaksi pääluokkaa ovat koodinlukijat ja skannaustyökalut. Tietokoneen perusdiagnostiikkatyökalut ovat yksinkertaisia ​​koodinlukijoita, eli ne voivat hakea koodeja autosi tietokoneelta. Voit sitten etsiä koodin, joka antaa sinulle aloituskohdan diagnostiselle menettelyllesi. Useimmissa tapauksissa koodinlukija antaa sinun lukea ja poistaa koodeja. Mahdollisuus tyhjentää koodit on tärkeä, koska sen avulla voit nähdä, ratkaisiko korjaus ongelman vai ei. Jotkin koodinlukijat tarjoavat myös peruspääsyn live- tai still-kuvatietoihin tietokoneelta. Skannaustyökalut ovat koodinlukijoita, joissa on lisätoimintoja. Perusskannaustyökalujen avulla voit lukea ja tyhjentää koodeja, mutta voit myös tarkastella kaikkia saatavilla olevia tietoja auton tietokoneelta. Työkalusta riippuen voit ehkä selata kaikkia saatavilla olevia tietoja tai luoda oman luettelon sinua kiinnostavista parametritunnuksista (PID). Skannaustyökalut tarjoavat koodien lukemisen ja PID-tunnusten näyttämisen lisäksi yleensä hieman enemmän tietoa koodeista. Tietystä skannaustyökalusta riippuen se voi yksinkertaisesti näyttää perustietoja kunkin koodin merkityksestä, tai se voi tarjota jonkin verran tietoa diagnoosin jatkamisesta. Kalleimmat skannaustyökalut tarjoavat: laaja tietopohjat, jotka voivat merkittävästi nopeuttaa diagnostiikkaa.

Kiinnittimet ja muut mittarit

Koodilukijoiden ja skannaustyökalujen lisäksi kiikarit ja muut mittarit ovat toinen autodiagnostiikkatyökalujen pääluokka. Tämän kategorian tärkein työkalu on ylivoimaisesti perusyleismittari, laite, joka voi osoittautua erittäin joustavaksi. Tällä työkalulla voit tarkistaa kaiken sähköjärjestelmäsi loisviemäristä aina siihen, onko lämmitetyn O2-anturin elementti viallinen vai ei. Jos sinulla on pääsy tietyntyyppiseen kiikariin, voit testata entistä laajempaa osien ja komponenttien valikoimaa. Monet anturit ja muut komponentit antavat signaaleja, jotka voidaan lukea kiikaritähtäimen läpi, joten se on melkein yhtä välttämätön kuin perusyleismittari. Peruskaareiden ja mittareiden lisäksi löydät myös ammattimaiset autodiagnostiikkatyökalut. Nämä työkalut yhdistävät yleensä kiikari-, DVOM- ja vianetsintätoimenpiteet yhdeksi yksiköksi. Suurin osa näistä laitteista on liian kalliita tee-se-itse-harjoittelijalle, mutta se voi olla uskomattoman hyödyllistä autojen diagnosoinnissa tehokkaammin.

Halpoja vaihtoehtoja auton diagnoosille

Olipa autojen parissa työskentely harrastus tai kustannuslähtöinen välttämättömyys, useimmat tee-se-itse- ja takapihamekaanikot pärjäävät edullisilla vaihtoehdoilla kalliille ammattityökaluille. On vaikea kiistää Snap-on-skannaustyökalun hyödyllisyydestä, mutta jos vain puuhailet huvin vuoksi tai yrität säästää rahaa, sinun on todennäköisesti parempi käyttää halvempaa vaihtoehtoista skannaustyökalua. Vaikka kuluttajille on olemassa hyviä skannaustyökaluja ja koodinlukijoita, edullinen vaihtoehto on käyttää skannaustyökalua, joka voidaan yhdistää tietokoneeseen, puhelimeen tai tablettiin. Nämä skannaustyökalut perustuvat ELM327 ohjelmoituun mikro-ohjaimeen ja kommunikoivat tietokoneesi, puhelimesi tai tablet-tietokoneesi kanssa USB:n, Wi-Fi:n tai Bluetoothin kautta.

Por Markus