gauges in car not working 4140224 8387fa1116244eff91d9c061079bb03a

De dashboardmeters in uw auto vertellen een complex verhaal over alles, van uw huidige snelheid tot de staat en gezondheid van uw motor en zelfs of zaken als uw koplampen wel of niet zijn ingeschakeld. Verschillende voertuigen hebben verschillende meters en sommige instrumentenpanelen zijn veel gecompliceerder dan andere. Maar wanneer de meters in uw auto niet meer werken, is dat geen situatie die u veilig kunt negeren. Wanneer een meter niet meer werkt, kan het probleem in de meter zelf zitten of een slechte sensor, terwijl alle meters die tegelijkertijd uitvallen vaak wijzen op een doorgebrande zekering of een defect instrumentenpaneel. De meest voorkomende oorzaken van het niet werken van de meters in een auto kunnen worden onderverdeeld in drie scenario’s:

 1. Geen van de meters werkt.
  • Als geen van de meters werkt, is het probleem mogelijk een gesprongen zekering of een defect instrumentenpaneel.
  • Als de meters allemaal laag of onregelmatig zijn, is er mogelijk een probleem met de spanningsregelaar die het instrumentenpaneel voedt.
  • Als de meters allemaal op de hoogst mogelijke waarde zijn vastgezet, kan er een bedradingsprobleem zijn of een slechte instrumentspanningsregelaar.
 2. Een individuele meter werkt niet.
  • Als de oliedruk-, koelvloeistof-, vulling- of gasmeter niet of onregelmatig werkt, zit het probleem in de meter, bedrading of zender.
  • Snelheidsmeters zijn uniek omdat sommige van hen fysieke kabels gebruiken in plaats van sensoren, dus een snelheidsmeter die niet werkt, kan ook duiden op een gebroken kabel of gestripte versnelling.
 3. Een of meer waarschuwingslampjes op het dashboard werken niet.
  • Als een of meer waarschuwingslampjes niet gaan branden wanneer u de sleutel voor het eerst aanzet, duidt dit meestal op een doorgebrande lamp.
  • Als er helemaal geen lampje gaat branden, controleer dan eerst de zekeringen en de bedrading naar het instrumentenpaneel.
  • Als een waarschuwingslampje gaat branden en blijft branden wanneer de motor draait, duidt dat meestal op een probleem met dat specifieke systeem.

Meters in auto werken helemaal niet

Er zijn veel verschillende soorten instrumentenclusterontwerpen en -configuraties. Maar als alle meters in een auto ineens niet meer werken, is het probleem meestal een zekering of een bedradingsprobleem. De eerste stap bij het diagnosticeren van dit probleem is het identificeren van de zekering die is gekoppeld aan het instrumentenpaneel of de meters. De zekering moet aan beide kanten van stroom worden voorzien als de contactsleutel is ingeschakeld. U kunt dit controleren met een goedkope testlamp of multimeter of uw auto naar een monteur brengen als u niet over de juiste autodiagnosetools beschikt of u zich niet op uw gemak voelt om in een diagnose als deze te graven. Als de zekering goed is, is het volgende dat u of uw monteur wilt doen, controleren op vermogen op de afzonderlijke meters. Hiervoor moet meestal het instrumentenpaneel worden verwijderd, wat in sommige voertuigen behoorlijk moeilijk en tijdrovend kan zijn. Op een absoluut minimum moet u waarschijnlijk enkele sierstukken verwijderen en het cluster losschroeven om het los te trekken. De moeilijkheidsgraad is meestal vergelijkbaar met het installeren van een nieuwe autoradio, dus je kunt deze waarschijnlijk aan als je je prettig voelt bij die baan.

Wat als de indicator en het dashboardlampje ook niet werken?

Als uw meters niet werken en uw dashboardverlichting en -indicatoren ook niet branden, is dat een aanwijzing dat er mogelijk een aardingsprobleem is. Dit veronderstelt dat u de zekering van de meter al hebt gecontroleerd en hebt vastgesteld dat deze in goede staat verkeert. Wanneer een instrumentenpaneel niet goed is geaard, zult u meestal merken dat de meters en dashboardverlichting niet of slechts af en toe werken. U kunt misschien de grond controleren door met een zaklamp onder het dashboard te kijken, maar in veel gevallen moet u het instrumentenpaneel verwijderen.

Wat als de meters onregelmatig lijken of de naalden vastzitten?

Wanneer de meters onregelmatig bewegen of op de hoogst mogelijke waarde zijn vastgezet, is het probleem meestal een slecht onderdeel, zoals een spanningsregelaar van het instrument of een slechte aarde. Onregelmatige meters, of meters die uniform laag lijken te zijn, worden meestal veroorzaakt door een slechte instrumentspanningsregelaar. In sommige gevallen kunt u de regelaar verwijderen, de connectorterminals reinigen en opnieuw installeren. Meters die allemaal de hele tijd vol aangeven, worden meestal veroorzaakt door een losse of slechte grond. Als u de grond kunt lokaliseren, visueel of met behulp van een bedradingsschema, moet u ervoor zorgen dat deze stevig vastzit en vrij is van roest of corrosie.

Het probleem met elektronische instrumentenclusters

In sommige gevallen zult u merken dat het hele instrumentenpaneel slecht is. Als u bijvoorbeeld een elektronisch instrumentenpaneel heeft dat geen afzonderlijke meters heeft die onafhankelijke invoer ontvangen van individuele zendeenheden, vereist een totale storing van alle meters vaak de vervanging van het hele cluster. Vroege elektronische instrumentenclusters hadden digitale uitlezingen zoals een LCD-wekker, terwijl het moderne equivalent analoge meters vaak veel geavanceerder simuleert. In beide gevallen valt het diagnosticeren en repareren of reviseren van dit type instrumentencluster buiten het domein van de typische doe-het-zelver, tenzij je het hele ding wilt vervangen en er het beste van wilt hopen.

 

Wat als slechts één meter niet werkt?

Wanneer een enkele meter niet meer werkt, zit het probleem in de meter, de bedrading of de verzendende eenheid. Als u zich op uw gemak voelt bij het lokaliseren en verwijderen van zendeenheden en sensoren, kunt u dit probleem zelf diagnosticeren. Anders moet je ermee naar een monteur. Als u uw koelvloeistoftemperatuurmeter als voorbeeld gebruikt, omvat de diagnostische procedure het lokaliseren en loskoppelen van de verzendende eenheid. Met het contact aan zou de meter koud moeten registreren. Als u de draad van de verzendende eenheid met aarde verbindt, moet de meter overschakelen naar heet.

Als de meter beweegt zoals verwacht, kunt u een slechte verzendende eenheid vermoeden. Als de meter niet beweegt wanneer u de sensordraad aardt, kunt u een slechte meter vermoeden. Soortgelijke tests kunnen worden uitgevoerd op alle meters in uw instrumentenpaneel, hoewel de specifieke procedures van toepassing tot toepassing kunnen verschillen.

Wanneer de snelheidsmeter niet werkt

Hoewel alle meters analoog of digitaal kunnen zijn, zijn snelheidsmeters uniek omdat ze mechanische of elektrische ingangen kunnen hebben. Alle andere dashboardmeters zijn verbonden met sensoren of verzendende eenheden via draden, terwijl uw snelheidsmeter een snelheidssensor of een fysieke kabel kan gebruiken. De snelheidsmeter is fysiek gekoppeld aan de transmissie via een kabel in voertuigen die kabels gebruiken.

De kabel is meestal vierkant aan beide uiteinden of vierkant aan het ene uiteinde en gesleufd aan het andere uiteinde. Wanneer de kabel breekt, beweegt de meter mogelijk niet of kan deze met tussenpozen een beetje schokken. De oplossing voor dat probleem is simpelweg het vervangen van de snelheidsmeterkabel, waarbij deze van de transmissie wordt losgemaakt, losgekoppeld van het instrumentenpaneel en door de firewall wordt geschoven. In veel gevallen vereist dit ook het verwijderen van het instrumentenpaneel zelf.

 

Defecte snelheidsmeters en snelheidssensoren

De meeste moderne auto’s en vrachtwagens gebruiken snelheidssensoren in plaats van kabels, en de overgang begon in de jaren negentig. Sommige voertuigen hebben zelfs zowel een snelheidssensor als een kabel, in welk geval de kabel meestal de snelheidsmeter aandrijft, terwijl de snelheidssensor of wielsensor de computer vertelt hoe snel het voertuig beweegt. De enige manier om zeker te weten wat uw auto heeft, is door uw merk, model en jaar op te zoeken of de achterkant van het instrumentenpaneel fysiek te inspecteren. Als er geen kabel aan de achterkant van het cluster is bevestigd, heeft uw voertuig een snelheidssensor. In voertuigen met snelheidssensoren is de aanwezigheid van een cruise control-systeem de eenvoudigste manier om te bepalen of de sensor of meter slecht is. Omdat cruisecontrol ook de snelheidssensor gebruikt, werkt deze niet correct of helemaal niet als de sensor slecht is. Als u merkt dat uw cruisecontrol werkt, maar uw snelheidsmeter niet, dan zou u een slechte snelheidsmeter moeten vermoeden. Het omgekeerde is ook waar, dus als uw snelheidsmeter en cruise control defect zijn, kunt u een slechte snelheidssensor of defecte bedrading vermoeden. In minder gebruikelijke omstandigheden kan ook de elektronische regeleenheid (ECU) defect zijn. Als u uw auto naar een gekwalificeerde monteur brengt, kan deze verbinding maken met de ECU om foutcodes en andere gegevens te lezen. Met gespecialiseerde testapparatuur kunnen ze ook de snelheidssensor zelf testen.

 

Wat als het dashboardwaarschuwingslampjes zijn die niet werken?

Hoewel veel voertuigen meters hebben die specifieke informatie over alles weergeven, van de staat van het laadsysteem tot de temperatuur van de koelvloeistof, hebben sommige auto’s en vrachtwagens waarschuwingslampjes. Deze waarschuwingslampjes zijn ontworpen om te branden wanneer de invoer van een zendeenheid of sensor buiten het verwachte bereik valt. Dus in plaats van dat een naald u vertelt dat uw koelvloeistof 230 graden Fahrenheit is en zich in de rode gevarenzone bevindt, knippert een vergelijkbaar rood waarschuwingslampje om u te informeren dat de koelvloeistof heter is dan het zou moeten zijn. Deze lampjes, en andere zoals uw controlemotor en ABS-lampje, zijn ontworpen om te gaan branden wanneer u de contactsleutel in de aan-stand zet, ook wel een gloeilamptest genoemd.

Als een of meer van de lampjes niet branden, betekent dit meestal dat de lampen zijn doorgebrand. Als geen van uw dashboardwaarschuwingslampjes gaat branden, inclusief uw controlelampje, is dit meestal een zekering of een aardingsprobleem. Dit type probleem wordt op dezelfde manier gediagnosticeerd als een meter die niet werkt, dus u moet controleren op stroom bij de juiste zekering en controleren of de massa van het instrumentenpaneel in orde is. Als die dingen kloppen, is het probleem meestal een slechte verzendende eenheid of bedrading.

 

Uitzoeken waarom dashboardmeters en lampjes niet werken

Ongeacht of u te maken hebt met meters of lampen, het basisproces voor probleemoplossing wordt altijd bepaald door het aantal storingen dat tegelijkertijd optreedt. Dus als slechts één meter of lampje niet werkt, volgt u de ene basisprocedure en volgt u een andere als alles ineens niet meer werkt.

 1. Wanneer alle meters of waarschuwingslichten in uw auto niet meer werken, is het probleem iets dat alle meters en lichten gemeen hebben.
  • Controleer eerst de zekeringen. De zekering kan worden aangeduid met meters, clusters of iets dergelijks. Deze zekering moet aan beide kanten stroom hebben met het contact in de aan-stand.
  • Als de zekeringen in orde zijn, controleer dan of er stroom is bij het instrumentenpaneel.
  • Als het instrumentenpaneel stroom heeft, controleer dan of er aarde is. Een slechte massaverbinding kan een totale storing of onregelmatige metingen veroorzaken.
  • Als al het andere faalt, moet mogelijk het instrumentenpaneel zelf worden vervangen.
 2. Wanneer slechts één meter of lampje niet meer werkt, is het probleem een ​​slechte sensor of een slechte meter.
  • Voor het diagnosticeren van een enkele slechte meter of waarschuwingslampje moet u de sensor lokaliseren die erop is aangesloten.
  • Het loskoppelen van de sensor is meestal de eerste stap. Afhankelijk van hoe de meter werkt, kunt u door de sensor los te koppelen of aan te sluiten op aarde de werking van de meter testen.
  • De diagnoseprocedure voor meters en sensoren verschilt van toepassing tot toepassing.
  • Het kan zijn dat een losse verbinding in sommige gevallen het probleem heeft veroorzaakt.
 3. Wanneer een snelheidsmeter met een fysieke kabel niet werkt, is het probleem een ​​kapotte kabel of een slechte snelheidsmeter.
 • Als u kunt lokaliseren waar de snelheidsmeterkabel op de transmissie is aangesloten, is de diagnose van dit probleem eenvoudig.
 • Als u het uiteinde van de kabel die in de transmissie wordt gestoken handmatig met uw vingers draait, zou de snelheidsmeter moeten bewegen.
 • Als de snelheidsmeter niet beweegt, koppelt u de kabel los van de snelheidsmeter en draait u deze handmatig.
 • Als u het ene uiteinde niet ziet draaien wanneer u het andere handmatig draait, is de kabel inwendig gebroken. Als hij wel draait, is de snelheidsmeter defect.

Por Markus