GettyImages 1035611852 5beafb4f46e0fb00514c74f3

Autosi 12 V:n pistorasia on suunniteltu tupakansytyttimen lämmittämiseen, ja se sai uuden elämän 12 voltin lisävarusteiden pistorasiana. Mutta jos olet täysin varma, että et koskaan halua käyttää tupakansytyttimeäsi tupakansytyttimenä tai edes 12 V:n pistorasiana, voit käyttää tätä tilaa aivan uuteen tarkoitukseen: erillisen USB-portin sijoittamiseen. Ennen kuin lähdet tälle tielle, on tärkeää harkita ensin kaikkia vaihtoehtojasi. Koska auton tupakansytyttimet ovat myös yleiskäyttöisiä 12 V:n pistorasioita, joita voidaan käyttää kaiken virtalähteenä matkapuhelimesta renkaan täyttölaitteeseen, saatat luovuttaa enemmän kuin hyödyt, vaikka et tällä hetkellä käyttäisikään pistorasiaa.

Tupakansytyttimet ja 12 voltin pistorasiat

Vaikka on totta, että käytännöllisesti katsoen kaikkien nykyaikaisten henkilö- ja kuorma-autojen lisävarustepistorasiat ovat alkaneet tupakansytyttimistä, niitä käytetään yhä enemmän muihin tarkoituksiin. Joissakin autoissa on jopa ilman tupakansytytinosaa ja niissä on sen sijaan jonkinlainen turvatulppa. Muissa ajoneuvoissa on yksi tupakansytyttimen pistoke ja sitten useita 12 V:n lisävarusteliitäntöjä, jotka eivät edes hyväksy tupakansytyttimiä. Taipumus luopua tupakansytyttimestä, kun otetaan huomioon, että et polta etkä salli tupakointia autossasi, on varmasti ymmärrettävää. Mutta ensinnäkin on tärkeää huomata, että tupakansytyttimellä voi olla virtaa useille erityyppisille laitteille, mikä on toiminto, jonka menetät, jos vaihdat sen johonkin, kuten USB:hen. Esimerkiksi tyypillinen tupakansytytinpiiri voi syöttää tarpeeksi virtaa laitteille, kuten puhelimille ja tableteille, USB-laturista. Voit myös liittää langattoman Qi-latausmaton, jos puhelimesi tukee sitä. Peruskäytön lisäksi voit kytkeä laitteeseen myös korkeamman virran laitteita, kuten 12 V:n renkaan täyttölaitteen, joista monet on suunniteltu ottamaan niin vähän virtaa, että ne eivät syty tupakansytyttimen sulaketta. Voit myös kytkeä tupakansytyttimen muuntimen ja tehostaa muuta elektroniikkaa, jos ne eivät vie liikaa virtaa. Muita lisävarusteita, kuten ionisaattorit ja auton ilmanpuhdistimet, voidaan myös liittää tupakansytyttimeen. Yli 10 tai 15 A kuluttavat laitteet vaativat yleensä langallisen invertterin.

Tupakansytyttimen vaihtaminen USB:hen

Helpoin tapa korvata tupakansytytin USB:llä on heittää sytytinosa pois ja kytkeä huomaamaton 12V USB-sovitin. Jotkut 12 V:n USB-laturit ovat suuria ja tilaa vieviä, mutta on joitain vaihtoehtoja, jotka sopivat enemmän tai vähemmän kojelautaan ja joita on saatavana useissa eri väreissä, jotta ne sopivat paremmin sisustukseen. Adapterivaihtoehto pitää tupakansytyttimesi paikoillaan 12 V:n lisäpistorasiana siltä varalta, että joudut kytkemään renkaan täyttölaitteen tai jotain muuta, jota ei saa virtaa USB:n kautta. Jos se tehdään oikein, se johtaa myös puhtaaseen asennukseen, joka antaa visuaalisen vaikutelman, että olet luopunut tupakansytyttimestäsi korkean teknologian USB-portin hyväksi. Toinen vaihtoehto on irrottaa tupakansytytin ja asentaa sen sijaan USB-portti. Tämä on myös täysin toteuttamiskelpoinen vaihtoehto, ja siellä on paljon jälkimarkkinavaihtoehtoja. Joissakin on kaksi USB-porttia samassa tilassa, jossa vanha tupakansytytin on käytössä, kun taas toisissa on muita toimintoja. Tupakansytyttimen korvaaminen 12 V USB-portilla on suhteellisen yksinkertainen toimenpide, mutta sopivuuden ja viimeistelyn kanssa voi olla ongelmia. Vaikka on olemassa enemmän tai vähemmän suoria vaihtoja, saatat joutua leikkaamaan hieman tai viimeistelemään, jotta kaikki näyttää puhtaalta, kun olet valmis. 12 V USB-portin kytkeminen tupakansytyttimen sijaan on helppoa, kun olet löytänyt autoosi sopivan. Tupakansytyttimessä on positiiviset ja negatiiviset johdot, jotka on irrotettava ja kytkettävä uudelleen USB-porttiin. Riippuen pistorasiasta ja USB-porttiin sisäänrakennetuista liittimistä, jotkin johdot ja liittimet on ehkä leikattava ja juotettava. Tältä näyttää perusprosessi tupakansytyttimen korvaamiseksi USB-portilla:

 1. Irrota savukkeensytyttimen sulake välttääksesi oikosulkuja työn aikana.

 2. Irrota kojelaudasta kaikki osat, jotka estävät pääsyn kojelaudan takana olevaan tupakansytyttimeen. Joissakin tapauksissa pääset käsiksi tupakansytyttimeen poistamalla tuuletusaukon, laatikon, tuhkakupin tai muun kojelaudan osan, ja harvoin sinun on irrotettava konsoli, johon tupakansytytin on asennettu. Yritä päästä käsiksi kojelaudan alla olevaan tupakansytyttimen liitäntään, jos sinulla on ongelmia.

 3. Irrota sähköliitännät tupakansytyttimestä. Jos tupakansytyttimessä on valo, voit yleensä poistaa sen kääntämällä alustaa vastapäivään. Virta- ja maajohdot napsahtavat yleensä yhteen ja voivat olla tai olla yhdessä pistokkeessa.

 4. Kun johdot on poistettu, irrota sormillasi mutteri, joka pitää liittimen paikallaan. Jos se on liian tiukka, käytä jakoavainta tai hylsyavainta.

 5. Irrota sytytinholkki.

 6. Tupakansytytin vetää nyt kojelaudan etuosan läpi.

 7. Liitä uusi USB-portti kojelaudan etupuolelta.

 8. Liitä USB-portti virtaan ja maahan varoen vaihtamasta yhteyttä. Juota johdot yhteen tai käytä puristusliittimiä. Älä kierrä ja kiinnitä.

 9. Kiinnitä USB-portti paikalleen. Tämä tehdään yleensä mutterilla takana.

 10. Vaihda tupakansytyttimen sulake ja testaa USB-portti.

 11. Jos USB-portti toimii, vaihda kaikki irrottamasi koristeosat päästäksesi käsiksi tupakansytyttimeen, ja olet valmis.

Tupakansytyttimen vaihtamisen rajoitukset USB:llä

Jos päätät irrottaa tupakansytyttimen ja kytkeä siihen uuden lisävarusteen, kuten USB-laturin, on tärkeää muistaa, että uudella lisävarusteella on samat rajoitukset kuin alkuperäisellä pistorasialla. Koska käytät todennäköisesti olemassa olevia virta- ja maajohtoja, uusi USB-lisälaite ei pysty ottamaan enemmän virtaa kuin alkuperäinen tupakansytytin polttamatta sulaketta. On myös tärkeää huomata, että vaikka voit korvata tupakansytyttimen USB:llä, et voi vain kytkeä USB-porttia olemassa oleviin tupakansytyttimen virtakaapeleihin ja kutsua sitä hyväksi. USB on suunniteltu tarjoamaan 5 V tasavirtaa, kun taas ajoneuvosi sähköjärjestelmä syöttää 12 V – 14 V jännitettä. Lisävarusteet, jotka on suunniteltu korvaamaan tupakansytytin yhdellä tai useammalla USB-portilla, sisältävät sisäiset piirit, joiden avulla ne voivat syöttää oikean jännitteen puhelimeesi ja muuhun elektroniikkaan.

Tutustu muihin tupakansytyttimen USB-vaihtoehtoihin

Tupakansytyttimen vaihtaminen suoraan langalliseen USB-porttiin on loistava vaihtoehto, jos etsit todella puhdasta, OEM-tyylistä ulkoasua ilman sotkuisia johtoja. Tupakansytyttimen jättäminen paikalleen ja upotetun USB-laturin asentaminen avaa kuitenkin monia muita vaihtoehtoja. Useimmissa langallisissa 12 V USB-lisävarusteissa, jotka on suunniteltu korvaamaan tupakansytytin, on vain yksi USB-portti tai enintään kaksi. Samoin useimmissa matalaprofiilisissa USB-latureissa on vain yksi USB-portti. Tämä on hyvä, jos olet ainoa autossa, mutta jos joudut koskaan syöttämään yhtä tai useampaa matkustajaa, siitä voi tulla ongelmallista. Jätä pistorasia paikoilleen ja käytä huomaamatonta USB-laturia tyylikkään ulkonäön saamiseksi, jolloin voit vetää huomaamattoman laturin ja kytkeä moninapaan, jos tilanne sitä vaatii. Joissakin tupakansytyttimen moninapaisissa laitteissa on USB-porttien lisäksi neljä tai useampia 12 V:n liitäntää lisälaitteille, jotka voivat työntää tupakansytyttimestä tulevaa virtaa vasten ja samalla tarjota virtaa kaikille matkustajillesi. Nämä laitteet eivät näytä yhtä puhtailta kuin matalaprofiilinen laturi tai kiinteä USB-lisävaruste, mutta voit aina säilyttää niitä istuimen alla tai hansikaslokerossa, kun et käytä niitä. Toinen vaihtoehto on korvata tupakansytytin pääyksikköön kiinnitettävällä läpivientilaitteella. Tämän tyyppinen laite ei liity tupakansytyttimen olemassa olevaan johtoon, joten se on leikattava ja teipattava kunnolla oikosulkujen estämiseksi. Sen sijaan tämän tyyppisessä laitteessa on USB-portti ja 3,5 mm:n aux-portti edessä ja kaapelit takana, jotka voit kytkeä pääyksikköön edellyttäen, että pääyksikössä on aux-tulot ja USB-liitin takana. Tämä tarjoaa pääasiassa lisätulon ja USB-liitännän kätevästi kojelautaan tai keskikonsoliin ilman, että sinun tarvitsee leikata lisäreikiä.

Tupakansytyttimet vs USB-virtalähde

Riippumatta siitä, miten päätät käsitellä tupakansytyttimesi, kiertäätkö sen vai vaihdatko sen kokonaan, hyödynnät varmasti USB:tä erinomaisesti liikkeellä ollessasi. Suurin osa kannettavista laitteista voi nykyään saada virtaa USB:stä, ja se löytyy yhä enemmän myös pääyksiköistä tapana siirtää tietoja puhelimista ja MP3-soittimista. Tupakansytyttimen jättäminen paikalleen voi tarjota enemmän vaihtoehtoja tänään, mutta USB:llä on todennäköisesti enemmän jalkoja pitkällä aikavälillä. Kun tupakointi on poistunut muodista, tuhkakupit ovat kadonneet autoista ja kuorma-autoista vuodesta 1994 lähtien, ja tupakansytyttimen pistorasiat voisivat olla seuraavana leikkuupalkin päällä.

Por Markus