GettyImages 122374514 58051dfe5f9b5805c2f38842

Ainoa tapa saavuttaa upea basso on subwoofer, mutta subwooferin lisääminen autostereoon on ensimmäinen askel pidemmällä matkalla. Nälkäisen subbarin tehon on tultava jostain, ja se on jossain vahvistin. Kysymys kuuluu, voitko kurkistaa ohi vahvistimellasi vai tarvitseeko sinun lisätä erillinen subwoofer-vahvistin? Vastaus on monimutkainen ja riippuu siitä, kuinka paljon rahaa haluat käyttää, kuinka nirso olet äänenlaadun suhteen ja muutamasta muusta tekijästä. On olemassa tapoja saada olemassa oleva vahvistin toimimaan subwooferin kanssa, mutta parhaat tulokset saadaan yhdistämällä subwoofer ja vahvistin halutun harmonian saavuttamiseksi.

Kuka tarvitsee subwoofer-vahvistimen?

Lyhyt vastaus on, että jokainen, joka haluaa subwooferin autoon, tarvitsee myös subwoofer-vahvistimen. Se, tarvitsetko subwooferillesi erillisen vahvistimen, riippuu käytettävissäsi olevasta laitteistosta ja auton audiojärjestelmästä, jota yrität rakentaa. Koska jokainen haluaa jotain erilaista autostereojärjestelmästään, ei ole vääriä vastauksia, mutta tilanteeseesi on paras vastaus.

Mikä sopii subwooferin ja vahvistimen yhteen?

Jos katsot subwooferin teknisiä tietoja, siinä lukee impedanssi «ohmeina». Tämä luku on kuorma, jonka substraatti asettaa vahvistimelle. Koska vahvistimet antavat tehoa liitetyn kuorman mukaan, varmista, että nämä numerot ovat kohdakkain. Tunnusluvut ovat ohmeina mitattu impedanssi ja lähtöteho. Tässä tapauksessa lähtöteho ilmoitetaan watteina neliökeskiarvoina (RMS). Mitä tulee subwooferiin, watt RMS viittaa siihen, kuinka paljon tehoa subwoofer pystyy käsittelemään aiheuttamatta vääristymiä tai vaurioita. Vahvistimen puolella se viittaa siihen, kuinka paljon tehoa vahvistin pystyy toimittamaan. Perusvaiheet vahvistimen virittämisessä subwooferiin ovat:

  • Määritä aliyksikön tai aliyksiköiden tehollinen wattiarvo.
  • Määritä aliyksikön tai alielementtien impedanssi.
  • Valitse vahvistin, joka pystyy tuottamaan 75–150 prosenttia wattien RMS-arvosta, jonka subwoofer pystyy käsittelemään oikealla impedanssilla.

Jos sinulla on vahvistin, perusvaiheet sopivan subin löytämiseksi ovat:

  1. Määritä vahvistimen lähtöteho watteina RMS eri impedanssiarvoilla.

  2. Jaa lähtöteho lisättävien subwooferien lukumäärällä saadaksesi kunkin subwooferin optimaalisen RMS-arvon. Käytännössä subwooferit voivat olla 75-150 prosenttia tästä määrästä.

  3. Varmista, että myös impedanssi vastaa. Useamman äänikelan alilaitteet voidaan yleensä kytkeä useilla tavoilla, mikä vaikuttaa impedanssiin.

  4. Valitse subwooferit, jotka pystyvät käsittelemään oikean lähtötehon valitulla impedanssilla.

Subwooferin käyttäminen: monikanavavahvistimet ja monosubwoofer-vahvistimet

Yleissääntönä on, että subwoofer vaatii enemmän tehoa kuin muut komponentit tai täyden alueen kaiuttimet. Pienikin alayksikkö vaatii usein yli 50 wattia RMS-tehoa, mikä on enemmän kuin useiden pääyksiköiden sisäänrakennetut vahvistimet voivat tuottaa. Kun astut isompiin subwoofereihin, jotka vaativat yli 200 watin RMS-tehoa voidakseen kuulostaa hyvältä, käy selväksi, että et selviä ilman ulkoista vahvistinta. Voit kuitenkin valita monikanavaisen vahvistimen tai erillisen monosubwoofer-vahvistimen. Tietämättä mitään vahvistimesta on vaikea sanoa, toimiiko se uudessa subissasi. Jos käytät kaikkia kanavia kaiuttimien ohjaamiseen, olet epäonninen. Jos sinulla on monikanavainen vahvistin, jossa on kaksi avointa kanavaa, voit ehkä käyttää sitä kahden täyden alueen kaiuttimen ja sublimiittien ohjaamiseen, vaikka tämän tyyppisen asennuksen yksityiskohdat voivat olla hieman hankalia.

Monikanavaisten subwoofer-vahvistimien yhdistäminen

Monikanavaisen vahvistimen käyttäminen subin virtalähteenä vaatii yleensä kahden kanavan yhdistämistä, eikä se aina toimi jokaisen vahvistimen kanssa. Tärkeintä on ymmärtää, että useimmat vahvistimet ovat vakaat 2 ohmiin kanavaa kohti. Jos liität kuorman, jonka impedanssi on alle 2 ohmia, kohtaat ongelmia. Koska lähes kaikkien autoosi saatavien täyden alueen kaiuttimien impedanssi on 4 ohmia, tämä ei yleensä ole ongelma. Se voi kuitenkin olla ongelma, kun heität subwoofereja sekoitukseen. Toisin kuin täyden alueen kaiuttimet, kaikki automaattiset subsoivat eivät tarjoa 4 ohmin impedanssia. Subseissa voi olla useita äänikeloja, mikä voi monimutkaistaa asioita entisestään. Esimerkiksi ali, jossa on kaksi 4 ohmin äänikelaa, jotka on kytketty rinnan, tuottaa 2 ohmin kuorman, mutta samat sarjaan kytketyt äänikelat antavat 8 ohmin kuorman. Joten jos yhdistät kaksi vahvistinkanavaa, on normaalisti hyvä antaa virtaa 2 ohmin substraatille rinnakkain, mutta on tärkeää katsoa ensin numerot.

Mono-subwoofer-vahvistimet

Helpoin tapa saada virtaa uuteen subbariin on yhdistää se sopivan kokoiseen monovahvistimeen. Toisin kuin monikanavaiset vahvistimet, monovahvistimet on suunniteltu subwooferit ajatellen. Kahden kanavan yhdistämisen sijaan yhdistä yksi kanava monovahvistimesta kumppanisubwooferiin, niin olet valmis. Jos olet suhteellisen uusi vahvistimien ja subwooferien maailmassa ja olet menossa tee-se-itse-reitille, tämä veto on turvallisin. Saadaksesi parhaan äänen uudesta subistasi, harkitse monovahvistimen käyttöä, jonka RMS-luokitus on vähintään 75 prosenttia subbarista. Mitä enemmän tehoa käytät subbarin ajamiseen, sitä paremmalta se kuulostaa. Jos voit työntää sen 100 prosenttiin, saat vielä parempia tuloksia.

Subwoofer-vahvistimen lisääminen monivahvistinjärjestelmiin

Jos sinulla on vahvistin täyden alueen kaiuttimillesi ja haluat lisätä järjestelmääsi uuden monovahvistimen, vaihtoehdot riippuvat pääyksiköstä. Joissakin pääyksiköissä on useita esivahvistinlähtöjä. Siinä tapauksessa voit liittää uuden sarjan RCA-kaapeleita käyttämättömään lähtöön ja liittää ne uuteen subwoofer-vahvistimeen. Joissakin pääyksiköissä on vain yksi esivahvistinlähtösarja, jolloin sinun kannattaa tarkistaa olemassa oleva vahvistin. Jos siinä on läpivienti (mukaan lukien joukko RCA-esivahvistinlähtöjä), voit ketjuttaa uuden subwoofer-vahvistimen jo olemassa olevaan vahvistimeen. Muussa tapauksessa saatat joutua käyttämään Y-jakajakaapelia.

Por Markus