GettyImages 186669603 57b77ad75f9b58cdfde76af5 77cdf600c1764684a9c034cc3269dd9f

Auton äänentoistolaitteet ovat luultavasti huonoimmin ymmärrettyjä äänikomponentteja. Koska ne eivät ole ehdottoman välttämättömiä, on melko helppoa hämärtää aihe kokonaan, kun rakennetaan tai päivitetään auton audiojärjestelmää. Pääyksiköt, vahvistimet ja kaiuttimet saavat kaiken hyvän painon, mutta se ei tarkoita, etteivätkö crossoverit olisi myöskään tärkeitä.

Ymmärtääksesi, mikä crossover on ja tarvitseeko autoradio todella yhtä tai useampaa, on tärkeää ensin ymmärtää joitain auton äänentoistolaitteiden käytön perusteita. Taustalla on ajatus, että musiikki koostuu äänitaajuuksista, jotka kattavat koko ihmisen kuuloalueen, mutta jotkut kaiuttimet tuottavat paremmin tiettyjä taajuuksia kuin toiset. Diskanttikaiuttimet on suunniteltu toistamaan korkeita taajuuksia, bassokaiuttimet on suunniteltu toistamaan matalia taajuuksia ja niin edelleen. Tätä silmällä pitäen uudet tulokkaat autoradion parissa ovat usein yllättyneitä kuullessaan, että jokainen olemassa oleva autoäänijärjestelmä tarvitsee todellakin crossovereita jollakin tasolla. Esimerkiksi hyvin yksinkertaisissa koaksiaalikaiuttimia käyttävissä järjestelmissä kaiuttimissa on itse asiassa pienet jakomuuntimet. Muut järjestelmät, erityisesti ne, jotka käyttävät komponentikaiuttimia, käyttävät tyypillisesti ulkoisia jakoliittimiä, jotka välittävät vain oikeat taajuudet oikeille kaiuttimille. Musiikin jakamisen komponenttitaajuuksiksi ja vain tiettyjen taajuuksien lähettämisen tiettyihin kaiuttimiin päätarkoitus on parantaa äänenlaatua. Varmistamalla, että vain oikeat taajuudet saavuttavat oikeat kaiuttimet, voit tehokkaasti vähentää vääristymiä ja parantaa autostereojärjestelmän yleistä äänenlaatua.

Car Audio Crossoverin tyypit

Crossovereita on kahta päätyyppiä, joista jokainen sopii parhaiten tiettyihin tilanteisiin:

Passiiviset crossoverit

Nämä crossoverit sijaitsevat vahvistimen ja kaiuttimien välissä ja suodattavat ei-toivotut taajuudet. Joissakin kaiuttimissa on sisäänrakennetut passiiviset jakomuuntimet. Koska nämä crossoverit on yksinkertaisesti kytketty vahvistimen ja kaiuttimien väliin, ne on suhteellisen helppo asentaa. Passiivisissa crossovereissa on kuitenkin tietty tehottomuutta.

Aktiiviset crossoverit

Nämä tunnetaan myös nimellä elektroniset crossoverit, jotka ovat monimutkaisempia ja kalliimpia kuin passiiviset yksiköt. Aktiiviset jakomuuntimet vaativat virtalähteitä, mutta ne eivät tuhlaa tehoa suodattamalla vahvistetut signaalit pois, kuten passiiviset jakolaitteet tekevät.

Kuka todella tarvitsee auton audio-crossoverin?

Tosiasia on, että jokainen auton äänentoistojärjestelmä tarvitsee tietyn tyyppisen crossoverin, aivan kuten jokainen auton äänijärjestelmä tarvitsee tietyn tyyppisen vahvistimen. Mutta aivan kuten monissa pääyksiköissä on sisäänrakennettu vahvistin, myös kaiuttimissa voi olla sisäänrakennetut jakoliittimet. Tavallisissa auton äänentoistojärjestelmissä on täysin mahdollista pärjätä hyvin ilman ylimääräisiä crossovereja. Joissakin tapauksissa passiivinen tai aktiivinen yksikkö parantaa äänenlaatua, järjestelmän tehokkuutta tai molempia. Jos autostereojärjestelmäsi käyttää koaksiaalikaiuttimia, et todennäköisesti tarvitse ylimääräistä crossoveria. Täyden alueen kaiuttimissa on jo sisäänrakennetut passiiviset jakomuuntimet, jotka suodattavat jokaisen ohjaimen saavuttavat taajuudet. Vaikka lisäisit sekoitukseen vahvistimen, sisäänrakennettujen kaiutinjakojen pitäisi olla enemmän kuin riittäviä. Saatat kuitenkin tarvita crossoverin, jos lisäät vahvistimen ja subwooferin tämäntyyppiseen järjestelmään. Toisaalta tarvitset yleensä yhden tai useamman crossoverin, jos aiot rakentaa järjestelmän, joka koostuu komponenttikaiuttimista, useista vahvistimista ja subwoofereista. Tämä pätee erityisesti, jos aiot käyttää erillisiä vahvistimia tiettyjen kaiuttimien, kuten basso- tai diskanttikaiuttimien, ohjaamiseen. Valitsetpa sitten aktiiviset tai passiiviset jakomuuntimet, tarvitset jotain, joka estää ei-toivotut taajuudet pääsemästä kaiuttimiin. On myös tärkeää huomata, että jälkimarkkinavahvistimet sisältävät tyypillisesti sisäänrakennettuja suodattimia, jotka toimivat tehokkaasti crossovereina, jos rakennat tavallista autoäänijärjestelmää komponentikaiuttimilla. Tämän tyyppisen vahvistimen ylipäästösuodattimella voit ohjata diskanttikaiuttimia ja alipäästösuodattimella voit ohjata bassokaiuttimia ilman ylimääräisiä jakotaajuusmuutoksia.

Kun aktiivinen crossover voi todella auttaa

Vaikka normaalisti pärjäät ilman crossoveria tilanteessa, jossa käytät vain yhtä vahvistinta, monimutkaisemmat koontiversiot voivat todella hyötyä aktiivisesta crossoverista. Esimerkiksi 3-tie crossover on komponentti, jonka itse asiassa kytket pääyksikön ja useiden vahvistimien väliin. Tämän tyyppisessä skenaariossa jokainen vahvistin saa tietyn taajuusalueen jakoliittimestä ja kutakin vahvistinta käytetään tietyntyyppisen kaiuttimen ohjaamiseen. Esimerkiksi yksi voi ohjata etuylipäästökaiuttimia, toinen voi ohjata täyden alueen takakaiuttimia ja kolmas subwoofer-vahvistin voi ohjata subwooferia.

Tarvitsevatko crossoverit ammattimaisen asennuksen?

Crossoverien asentaminen ei ole rakettitiedettä, mutta sinulla pitäisi olla perusymmärrys tekemästäsi ennen kuin aloitat tämän tyyppisten tee-se-itse-projektien. Passiivisen crossoverin asentaminen on suhteellisen helppoa, koska se edellyttää vain jakojohdon kytkemistä vahvistimen ja kaiuttimien välille. Voit esimerkiksi liittää passiivisen jakomuuntimen vahvistimen lähtöön ja sitten jakotaajuusmuuttajan diskanttikaiuttimen ulostulon diskanttikaiuttimeen ja bassokaiuttimen ulostulon bassokaiuttimeesi. Aktiivisen autoradion crossoverin asentaminen on tyypillisesti monimutkaisempi toimenpide. Suurin ongelma on, että aktiiviset risteykset vaativat virtaa, joten sinun on ohjattava virta- ja maadoitusjohdot jokaiseen yksikköön. Hyvä uutinen on, että jos sinulla on jo vahvistin asennettuna, sinun pitäisi pystyä asentamaan aktiivinen jako, koska johdotus ei todellakaan ole monimutkaisempi. Itse asiassa aktiivisen crossoverin maadoitus samaan paikkaan, jossa maadoit vahvistimen, auttaa välttämään ärsyttäviä maasilmukkahäiriöitä.

Por Markus