3508708826 4de1ac29b6 b 56a104723df78cafdaa7e2a2

Vahvistimen suojaustila on sammutustila, johon autovahvistimet voivat siirtyä tietyissä tilanteissa. Sammutustilan tarkoituksena on estää vahvistimen tai muiden järjestelmän osien vahingoittuminen. Joten vaikka työskentely vahvistimen kanssa suojaustilassa voi olla tylsää, se voi säästää myöhemmin suuremmalta päänsärkyltä.

Vahvistimen suojaustilan syyt

Joitakin yleisiä syitä, miksi vahvistin menee suojaustilaan, ovat:

 • Vahvistimen väärä asennus.
 • Vahvistin on jostain syystä ylikuumentunut.
 • Yksi tai useampi johto on irronnut.
 • Vahvistin on sisäisesti viallinen.

Vahvistimen suojaustilan vianmääritys

Vasta-alkaja ei välttämättä pysty ratkaisemaan tällaista ongelmaa kokonaan, joten saattaa olla syytä pyytää apua asiantuntijalta tai kokeneelta ystävältä. Jos tämä ei ole vaihtoehto tai jos haluat saada etumatkaa, tässä on muutamia yksinkertaisia ​​kysymyksiä, jotka voit kysyä itseltäsi saadaksesi sinut oikealle tielle.

 • Oliko vahvistimessa toimintahäiriö, kun se käynnistettiin ensimmäisen kerran? Vika johtuu todennäköisesti asennusongelmasta. Jos olet maksanut jollekulle vahvistimen asennuksesta, ota häneen yhteyttä ennen kuin teet mitään vianmääritystöitä itse. Aloita diagnoosi tarkistamalla virta- ja maadoitusjohtimet ja varmistamalla, että vahvistin on fyysisesti eristetty kaikista metallisista kosketuksista ajoneuvoon.
 • Onko vahvistimessa toimintahäiriö pitkän kuuntelun jälkeen? Vahvistimesi on saattanut yksinkertaisesti ylikuumentua.
 • Onko vahvistimessa vikaa ajettaessa epätasaisella tiellä? Johtoja ei ehkä ole kiinnitetty kunnolla järjestelmään, jolloin ne irtoavat ajoneuvon tullessa epätasaiselle tielle.

Yksinkertaisia ​​ratkaisuja

Jos jokin yllä olevista pätee, sinulla on loistava paikka aloittaa vianetsintäprosessi. Jos ongelma ilmenee heti vahvistimen asennuksen ja johdotuksen jälkeen, aloita tarkistamalla välijohtojen vieressä olevat virta- ja maadoitusjohdot.

Ylikuumeneminen

Jotkut vahvistimet menevät suojaustilaan, jos ne kuumenevat liikaa, mikä voi estää pysyvän vian. Yleisin ylikuumenemisen syy on ilmavirran puute. Jos vahvistin sijaitsee istuinten alla tai muussa suljetussa tilassa, se voi ylikuumentua. Yksi tapa testata tämä on asettaa 12 V tuuletin puhaltamaan ilmaa vahvistimen yli. Jos vahvistin ei enää siirry suojaustilaan, sen siirtäminen ahtaaseen tilaan tai asennustavan muuttaminen voi ratkaista ongelman. Ajaminen tuulettimen puhaltaessa vahvistimessa ei ole pitkäaikainen ratkaisu. Mutta jos tuulettimen käyttö estää vahvistimen sammumisen ja siirtymisen suojaustilaan, se on merkki siitä, että vahvistimen uudelleenasennus tai siirtäminen korjaa ongelman. Ilmaraon lisääminen vahvistimen ylä-, ala- ja sivujen välillä voi auttaa lisäämään ilmavirtausta tai saatat joutua siirtämään sen eri paikkaan.

Maaperän ongelmat

Joissakin tapauksissa löystynyt tai oikosulkuinen johto saa vahvistimen siirtymään suojaustilaan vakavamman ongelman estämiseksi. Tämän diagnosoimiseksi ja korjaamiseksi jokainen virta- ja maadoitusjohto on tarkistettava. Maadoitusongelmat voidaan usein korjata puhdistamalla ja kiristämällä maadoitusliitäntä tai siirtämällä sitä tarvittaessa. Virtaongelmat voivat johtua löystyneestä tai palaneesta johdosta, mutta myös palanut vahvistinsulake on mahdollinen. Ampeerit sisältävät yleensä sisäänrakennettuja sulakkeita inline-sulakkeiden lisäksi, joten tarkista molemmat.

Sisäinen vahvistin ongelma

Jos huomaat, että koskettimet, joihin vahvistimen sulake on kiinnitetty, ovat kuumentuneet tai sulaneet, on todennäköistä, että sulake ei saa kunnolla sähkökontaktia ja saattaa ylikuumentua ja palaa uudelleen. Tässä tapauksessa vahvistimessa voi olla sisäinen ongelma.

Muut ongelmat

Ylikuumentunut vahvistin voi johtua myös kaiuttimen impedanssin ja vahvistimen suunnitellun alueen välisestä yhteensopimattomuudesta tai kaiuttimien tai johtojen oikosulusta. Ennen kuin jatkat kaivamista, tarkista muutama yksinkertainen vikakohta, kuten sulakkeet. Vaikka vahvistimet eivät yleensä mene suojaustilaan palaneen sulakkeen takia, se on helppo tarkistaa ja se voi säästää päänsärkyä myöhemmin.

katkaista se

Suojaustilassa olevan vahvistimen vianmääritys – edellä mainittujen kysymysten esittämisen lisäksi – alkaa murtautumalla perusasioihin. Yleensä irrotat vahvistimen pääyksiköstä ja kaiuttimista nähdäksesi, esiintyykö ongelma edelleen. Jos vahvistin pysyy suojaustilassa tällä hetkellä, voi olla virta- tai maaongelma tai asennusongelma, jossa vahvistimen kotelo koskettaa metallia. Koska ajoneuvon rungon, korin ja yhtenäisen rungon metalliosat toimivat maadoituksena, vahvistimen koskettaminen paljaaseen metalliin voi aiheuttaa kaikenlaisia ​​ongelmia.

Kytke se pistorasiaan

Jos vahvistimesi pysyy suojaustilassa, kun kaikki on irrotettuna ja olet varma, ettei siinä ole virta- tai maaongelmia, vahvistin saattaa olla viallinen. Jos vahvistin ei kuitenkaan ole enää suojaustilassa, ongelma on muualla, ja voit etsiä ongelmaa liittämällä kaiutinjohdot ja liitosjohdot yksi kerrallaan. Jos liität komponentin varmuuskopion ja vahvistin menee suojaustilaan, ongelma on kyseisessä komponentissa tai siihen liittyvissä johdoissa tai kaapeleissa. Esimerkiksi kaiutin, jossa on oikosulku tai vaurioitunut kela, voi aiheuttaa ongelmia. Jos kaikessa on virtaa, mikään ei ole oikosulussa ja vahvistin ei ylikuumene, vahvistimessa voi olla jonkinlainen sisäinen vika. Tämä tarkoittaa yleensä ammattimaista korjausta tai vahvistimen vaihtoa.

FAQ

 • Kuinka säädän auton vahvistimen asetuksia?

  Saat parhaan äänen autovahvistimesta säätämällä vahvistuskomponentin asetusta niin, että se on alle säröä tyydyttävän maksimitason. Muita ehdotuksia ovat taajuuden muuttaminen laitteesi määritetyille taajuusnumeroille, autosi vahvistimen virittäminen korvalla tai virityslaitteiden käyttäminen kunkin komponentin äänenlaadun testaamiseen.

 • Kuinka valita vahvistin autosi kaiuttimille?

  Valitse oikea vahvistin autollesi tai kuorma-autollesi etsimällä auton kaiuttimien RMS-arvo (root mean square) ja valitsemalla vahvistin, joka lähettää 75-150 prosenttia tästä määrästä. Jos lisäät järjestelmään subwooferin, voit saada yksikanavaisen vahvistimen; muuten tarvitset yhden kanavan jokaista kaiutinta kohden.

Por Markus