turntable amidst speakers on table by white wall 969624404 5b85ea5c4cedfd0025caf724 5c62e5ddc9e77c0001566d53 scaled

Mitä tietää

  • Älä sijoita kaiuttimia liian lähelle seinää. Kulma niin, että ne keskittyvät kuunteluasentoon. Ellei seiso, aseta se telineille. Älä estä.
  • Kultainen suorakulmion sääntö: Kaiuttimen etäisyyden lähimpään sivuseinään on oltava vähintään 1,6 kertaa etäisyys etuseinästä.
  • Sijoita kaiuttimet siten, että etuseinän välinen etäisyys on 1/3 – 1/5 huoneen pituudesta.

Tässä artikkelissa opit määrittämään äänijärjestelmän parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Ohjeet koskevat kaiutinpareja ja monikanavaisia ​​asetuksia.

Yleiset ääniasetusvirheet

Tässä on lyhyt luettelo siitä, mitä ei saa tehdä kaiuttimien asennuksen yhteydessä. Lue myös äänijärjestelmän käyttöoppaasta mallikohtaisia ​​vinkkejä.

  • Älä sijoita stereokaiuttimia lähelle etuseinää (kaiuttimien takana olevaa seinää). Sen sijaan anna heille noin kaksi tai kolme jalkaa tilaa. Yleensä, jos kaiuttimet sijoitetaan liian lähelle seiniä, varsinkin kulmiin, ne voivat pomppia ääntä pinnoilta tai vaikuttaa subwooferin suorituskykyyn.
  • Älä suuntaa kaiuttimia niin, että ne ovat täysin yhdensuuntaisia ​​toistensa kanssa. Vaikka tämä asettelu saattaa näyttää hyvältä, se ei saa järjestelmästäsi kuulostamaan parhaalta. Useimmissa tapauksissa haluat suunnata kaiuttimet niin, että ne keskittyvät kuuntelupaikkaan. Näin koet terävimmän mahdollisen äänen.
  • Älä aseta kaiuttimia suoraan lattialle, elleivät ne ole seisovia tornikaiuttimia. Pienemmät kaiuttimet tulee sijoittaa telineille tai hyllyille suunnilleen pään ja korvan korkeudelle. Monet kolmijalat auttavat myös vaimentamaan jälkikaiunta ja estämään äänen juuttumisen.
  • Älä laita mitään kaiuttimien eteen. Kaikki kaiuttimien edessä olevat esineet heijastavat ääntä aiheuttaen vääristymiä tai epäterävyyttä.

Käytä kultaisen suorakulmion sääntöä

Etäisyydet sivuseiniin ovat myös huomattavat. Kultaisen suorakulmion säännön mukaan kaiuttimen etäisyyden lähimmästä sivuseinästä on oltava vähintään 1,6 kertaa etäisyys etuseinästä. Jos etäisyys etuseinään on esimerkiksi 3 jalkaa, kunkin kaiuttimen etäisyyden lähimpään sivuseinään tulee olla vähintään 4,8 jalkaa. Kun kaiuttimet ovat ihanteellisessa asennossa, kallista niitä 30 astetta kuunteluasentoon, ellei käyttöohjeessa ole niin sanottu. Pohjimmiltaan haluat kahden kaiuttimen ja kuuntelijan luovan tasasivuisen kolmion. Jos haluat täydellisyyttä, astelevy ja mittanauha auttavat valtavasti. Muista, että et halua kuuntelijan pään olevan suoraan kolmion kulmassa. Istu muutama tuuma lähemmäs niin, että kärki lepää pään takana. Näin korvasi tunnistavat hyvin vasemman ja oikean stereokanavan.

Kaavio ihanteellisesta kaiutinjärjestelystä

Käytä kolmasosasta viidesosaan sääntöä

Sijoita kaiuttimet siten, että etuseinän välinen etäisyys on 1/3 – 1/5 huoneen pituudesta. Tämä estää kaiuttimia luomasta seisovia aaltoja ja jännittäviä huoneresonansseja (huippu- ja pohja/nolla-solmut, kun heijastuneet taajuusvasteet ovat samassa vaiheessa tai epävaiheessa keskenään). Sijoita kaiuttimet kuuntelupaikkaa kohti yllä olevan kultaisen suorakulmion säännön mukaisesti. Kuuntelupaikkasi on yhtä tärkeä kuin kaiuttimen sijainti parhaan äänenlaadun saavuttamiseksi.

Lisävinkkejä

  • Älä pelkää kokeilla kaiuttimien sijoittelua. Jokainen huone on erilainen ja edellä esitetyt menetelmät ovat ohjeellisia.
  • Käytä teippiä lattialla kaiuttimen sijainnin merkitsemiseen, kun kokeilet sijoitusvaihtoehtoja.

Por Markus