GettyImages 9585231701 5c8bedd346e0fb00014a96b6

TV-valmistajilla on yhä enemmän paineita valmistaa tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa. Uuden sukupolven 4K/UHD-televisioiden saapuminen tekee tästä haasteesta kuitenkin vaikeimman. Tuoreiden tutkimusten mukaan 4K-televisiot käyttävät keskimäärin 30 prosenttia enemmän tehoa kuin 720 tai 1080 HD-televisiot. Kun vertaa tätä yllättävää lukua 4K-televisioiden ennustettuun määrään amerikkalaisiin koteihin, voit tarkastella kodin energiankäytön yhteenlaskettua lisäystä yli miljardilla dollarilla.

Tutkimus

Silmiinpistävän raportin takana oleva ryhmä, The Natural Resources Defense Council (NRDC), ei vedä näitä lukuja tyhjästä. Se mittaa 21 television virrankulutusta – painottaen 55 tuuman formaattia, koska se on myydyin 4K-televisiomuoto – useiden valmistajien ja hintaluokkien välillä sekä käyttää UHD TV:n julkisista tietokannoista saatuja tietoja. tehoa. Arviot 4K-televisioita käyttävien kotitalouksien lukumäärästä perustuvat TV-myyntianalyysiin. Raportin lähtökohtana on se, että Yhdysvalloissa on liikkeellä noin 300 miljoonaa televisiota. Se yhdisti tämän luvun 4K-televisioiden virrankulutusta koskeviin havaintoihinsa laskeakseen, mitä tapahtuisi, jos valtakunnallinen siirtyminen 36 tuuman ja suuremmista televisioista UHD-televisioihin johtaisi 8 miljardin kilowattitunnin lisävirtaan. kautta maan. Se vastaa kolme kertaa enemmän energiaa kuin koko San Francisco käyttää vuodessa.

Saastumisen hinta

NRDC on laskenut, että 8 miljardin kilowattitunnin lisäys voi aiheuttaa yli viisi miljoonaa tonnia lisää hiilidioksidipäästöjä. NRDC:n lukujen kannalta keskeinen tekijä on myös se, että siirtyminen 4K UHD -resoluutioon lisää isokuvatelevisioiden myyntiä. Kolmannes kaikista nykyään myydyistä televisioista on ilmeisesti vähintään 50 tuumaa korkeita, ja se on yksinkertainen tosiasia, että suuret televisiot kuluttavat enemmän energiaa. NRDC:n testauksen mukaan jotkut suuret televisiot näyttävät kuluttavan enemmän sähköä kuin tyypillinen jääkaappi. Ikään kuin 4K:n aiheuttama virrankulutuksen kasvu ei olisi tarpeeksi hälyttävä, NRDC huomauttaa myös, että asiat todennäköisesti pahenevat korkean dynaamisen alueen (HDR) TV-tekniikan myötä.

HDR-efekti

HDR-tekniikka laajentaa näytön luminanssialuetta, lisää tehokkaasti kontrastia ja saa värit näyttämään syvemmiltä ja täyteläisemmiltä. Tämä vaatii enemmän virtaa televisiosta, koska siihen liittyy ylimääräistä kirkkautta. NRDC:n mittaukset viittaavat siihen, että elokuvan katsominen HDR-tilassa kuluttaa lähes 50 prosenttia enemmän virtaa kuin saman elokuvan katsominen normaalilla dynaamisella alueella. Tässä vaiheessa tunnemme velvollisuutemme osallistua ja korostaa, että televisiovalmistajat ovat edistyneet viime vuosina virrankulutuksen vähentämisessä. On kohtuullista odottaa lisäparannuksia, kun 4K/UHD ja HDR ovat kypsiä.

Vaiheet, jotka voit ottaa

Voit jo tehdä asioita, kun ostat tai käytät uutta 4K-televisiota energiankulutuksen vähentämiseksi. Voit esimerkiksi käyttää automaattista kirkkaustilaa, joka säätää kirkkautta ympäristön valon mukaan. Etsi televisioita, joissa on Energy Star -merkintä, ja vältä joidenkin televisioiden tarjoamia pikakäynnistystiloja. TV-kuvanlaadun faneina olemme huolissamme siitä, missä määrin energiapaineet voivat vaikuttaa AV-kokemukseemme, joka vaikuttaa hieman kovalta, kun otetaan huomioon, kuinka kovasti AV-maailma on työskennellyt vihreämmäksi. Mutta samaan aikaan me kaikki haluamme pienempiä energialaskuja ja terveemmän planeetan, eikö niin?

Por Markus