is it possible iphone virus 1999742 71b5685f03e84f49b9c05f71ec39b640

Aloitetaan hyvistä uutisista: useimpien iPhone-käyttäjien ei tarvitse huolehtia siitä, että heidän puhelimeensa saa viruksen. Se on harvinaista, ja on olemassa vain yksi skenaario, jossa iPhone voi saada viruksen. Vaikka iPhonen (ja iPod touchin ja iPadin, koska ne kaikki käyttävät samanlaista käyttöjärjestelmää) on teknisesti mahdollista saada viruksia, sen mahdollisuudet ovat hyvin pienet. Vain muutamia iPhone-viruksia on kehitetty, ja monet niistä ovat tietoturva-ammattilaisten luomia akateemisia ja tutkimustarkoituksiin, eikä niitä ole julkaistu Internetiin.

Miksi iPhonet eivät yleensä saa viruksia?

Virukset ovat ohjelmia, jotka on suunniteltu tekemään haitallisia asioita – kuten varastamaan tietojasi tai valtaamaan tietokoneesi – ja leviämään muihin tietokoneisiin. Tarkoituksensa saavuttamiseksi viruksen on oltava asennettuna puhelimeesi, ja sen on kyettävä ajamaan ja myös kommunikoimaan muiden ohjelmien kanssa saadakseen tai tarkistamaan niiden tiedot. iOS-käyttöjärjestelmän arkkitehtuuri ei salli sovellusten tehdä näitä asioita. Apple suunnitteli iOS:n niin, että jokainen sovellus toimii omassa rajoitetussa «tilassaan». Vaikka iOS-sovellukset voivat kommunikoida keskenään, nämä vaihtoehdot ovat rajallisia. Rajoittamalla sovellusten vuorovaikutusta keskenään ja itse käyttöjärjestelmän kanssa Apple vähensi virusten riskiä iPhonessa. Riski pienenee entisestään sen perusteella, miten käyttäjät saavat sovelluksia. Yleensä voit asentaa vain hyväksyttyjä sovelluksia App Storesta, mikä tarkoittaa, että virukset eivät voi asentaa itseään. Lisäksi Apple käy läpi jokaisen sovelluksen yksityiskohtaisesti ennen kuin se on saatavilla App Storesta varmistaakseen muun muassa, ettei se sisällä viruksia. Monien suojauskerrosten ansiosta se on melko turvallinen järjestelmä.

Mikä lisää riskiä saada virus?

Ainoat iPhone-virukset, jotka on nähty «luonnossa» (eli ne muodostavat todellisen uhan iPhonen omistajille), ovat matoja, jotka hyökkäävät lähes yksinomaan iphoneen, jotka on murrettu. Joten niin kauan kuin et ole murtanut iPhonea, iPod touchia tai iPadia, sinun tulee olla suojattu viruksilta. Saadaksesi käsityksen siitä, kuinka suuri riski on saada iPhone-virus, tarkista, mitä virustorjuntaohjelmistoja on saatavilla App Storesta. Osoittautuu, että ei ole. Kaikilla suurimmilla virustorjuntayhtiöillä – McAfeella, Symantecilla, Trend Microlla jne. – on iPhonelle saatavilla tietoturvasovelluksia, mutta millään niistä ei ole virustentorjuntaohjelmia. Sen sijaan ne keskittyvät auttamaan sinua löytämään kadonneet laitteet, varmuuskopioimaan tietosi, turvaamaan Internet-käyttösi ja suojaamaan yksityisyyttäsi. App Storessa ei yksinkertaisesti ole virustentorjuntaohjelmia (sillä nimellä varustetut ohjelmat ovat pelejä tai työkaluja, joilla tarkistetaan liitetiedostot virusten varalta, jotka eivät kuitenkaan voi tartuttaa iOS:ää). Lähin asia, jonka yritys oli julkaissut sellaisen, oli McAfee. Tämä virustorjuntayritys kehitti sisäisen sovelluksen vuonna 2008, mutta ei koskaan julkaissut sitä. Jos iPhonet voivat saada viruksia vakavasti, voit olla varma, että saatavilla on sovelluksia.

Kuinka pitää iPhonesi turvassa

Jos puhelimesi toimii oudosti, on todennäköisempää, että jokin sovelluksistasi on vain viallinen ja se on päivitettävä tai poistettava. Jos iPhonesi on murtunut, sinulla voi olla virus. Siinä tapauksessa viruksesta eroon pääseminen voi olla vaikeaa, mutta voit kokeilla seuraavaa:

  • Poista sovellukset, joiden epäilet kantavan virusta.
  • Palauta varmuuskopiosta, jonka tiedät, ettei se ole saastunut.
  • Palauta puhelimesi tehdasasetukset (mutta ei ennen tietojen varmuuskopiointia!).

Por Markus