acalternatives 5ae0dde88023b90036ef394e

Ilmastointi on yksi modernin maailman mukavuuksista. Mutta mitä teet, kun ilmastointilaitteesi rikkoutuu eikä sinulla ole varaa korjata sitä? Tässä on joitain edullisia vaihtoehtoja kodin ja auton ilmastoinnille sekä vinkkejä viallisen järjestelmän vianetsintään.

Halpoja vaihtoehtoja kodin ilmastoinnille

Toimivaa kodin tai auton ilmastointijärjestelmää ei voi korvata millään, kuten myös auton lämmittimen vaihto epäonnistuu usein. Asuinpaikastasi riippuen voit kuitenkin yrittää saada helpotusta lämmöstä ilman ilmastointia.

Pidä kotisi mahdollisimman viileänä

Jos ilmastointisi on rikki, tehokkain tapa pysyä viileänä on, että kotisi ei kuumene liikaa. Seuraa näitä vinkkejä pitääksesi sisälämpötilan hallinnassa.

 • Älä lisää taloon ylimääräistä lämpöä: Vältä uunien, hehkulamppujen ja muiden lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä. Pidä jääkaappi mahdollisimman suljettuna, sillä jääkaapit toimivat pudottamalla lämpöä taloon pitääkseen sen sisällön kylmänä.
 • Pidä verhot kiinni: Vaikka kirkas auringonvalo ja sininen taivas voivat parantaa mielialaa, avoimista ikkunoista sisään paistava aurinko voi nostaa kodin lämpötilaa.
 • Käytä aurinkovoidetta tai ikkunakalvoja: Jos haluat avata verhot, osta näytöt tai kalvot, jotka päästävät valon läpi ilman lämpöä.

Käytä tuuletinta

Tuulettimet ovat suuri helpotus, jos sinulla ei ole ilmastointia. Tuulettimet eivät jäähdytä ilmaa aktiivisesti, vaan siirtävät sitä ympäri huonetta. Tuulettimet ovat kuitenkin halvempia ja kuluttavat vähemmän energiaa kuin ilmastointilaitteet. Jos alueesi kosteus on alhainen, hanki huurtuva tuuletin. Siitä ei ole paljon hyötyä tunkkaisessa ilmastossa, ja se voi pahentaa asioita. Jos asut kuivalla alueella, huurtuva tuuletin voi olla arvokas.

Varsinaisia ​​ilmastointilaitteiden vaihtoja ei ole, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi hikoilla sitä koko kesän.

Käytä haihdutusjäähdytintä

Jos kosteus on riittävän alhainen, haihdutusjäähdytin on tehokas vaihtoehto perusilmastointiyksikölle. Olosuhteiden ollessa sopivat, haihdutusjäähdytin laskee huoneen lämpötilaa muutamalla asteella. Haihdutusjäähdyttimet eivät ole yhtä tehokkaita kuin oikeat ilmastointilaitteet, mutta ne ovat tehokkaampia kuin pelkät tuulettimet.

Pikakorjauksia kotisi ilmastointilaitteeseen

LVI-ammattilaisen palkkaaminen on varmin tapa ratkaista minkä tahansa ilmastointijärjestelmän ongelma. Harkitse kuitenkin näitä vianetsintävinkkejä ennen kuin soitat korjaajalle. Ilmastointilaite ei käynnisty:

 • Varmista, että termostaatti on asetettu jäähtymään: Käännä termostaatti alas. Jos sinulla on monimutkainen digitaalinen termostaatti, katso käyttöohjetta.
 • Tarkista, pitääkö lauhdutusyksikkö ääntä ulkopuolelta: Jos lauhduttimesta kuuluu ääntä, mutta tuuletin ei käy, se voi olla viallinen kondensaattori.
 • Tarkista katkaisija ja sulakkeet: Jos ilmastointi ei käynnisty ollenkaan, avaa virrankatkaisin ja tarkista, onko ilmastointilaitteen sulake palanut. Jos on, vaihda se uuteen sulakkeeseen. Jos kaikki näyttää hyvältä, soita ammattilaiselle.

Ilmastointilaite toimii, mutta ei puhalla kylmää ilmaa:

 • Tarkista, onko lauhduttimessa tukoksia: Kun ilmastointilaite on sammutettu, mene ulos ja tarkista lauhdutusyksikkö. Katso sisäpuolelta, onko likaa pudonnut sisään ja poista lehdet ja rikkaruohot, jotka ovat kerääntyneet laitteen ympärille. Poista kaikki, mikä voi estää ilmavirran sisään tai ulos laitteesta.
 • Tarkista ilmastointilaitteen suodatin: Jos suodatin on tukossa, järjestelmällä on vaikeuksia imeä tarpeeksi ilmaa.

Ilmastointilaite puhaltaa kylmää ilmaa, mutta ei jäähdytä riittävästi:

 • Laite ei välttämättä ole tarpeeksi suuri kotiisi: Jos käytät ilmastointilaitetta ensimmäistä kertaa, ilmastointilaite ei ehkä ole oikean kokoinen kotiisi.
 • Laite saattaa vaatia ammattimaisia ​​korjauksia: Jos ilmastointilaite on oikean kokoinen, mutta se ei pysty ylläpitämään sisälämpötilaa, joka on 20–25 astetta ulkolämpötilaa alhaisempi, se saattaa vaatia ammattiapua.

Halpoja vaihtoehtoja auton ilmastoinnille

Tässä on joitain ratkaisuja, jos autosi ilmastointijärjestelmä on rikki.

Avaa ikkuna

On olemassa myytti, että ikkunoiden rullaaminen alas on kalliimpaa kuin ilmastointilaitteen käynnistäminen, koska se aiheuttaa vetoa. Mutta se ei välttämättä ole totta. Kadulla ajaessasi vie ikkuna alas, jotta se pysyy viileänä ilman, että käytät paljon kaasua. Moottoritiellä ajaminen ikkuna alaspäin lisää vastusta ja kuluttaa siten enemmän kaasua. Vertaa korjauksen riskejä ja hyötyjä tapauskohtaisesti uuden ilmastointilaitteen ostamiseen.

Käytä haihdutusjäähdytintä

Jos asut alueella, jolla on alhainen kosteus, kuten Yhdysvaltojen lounaisosassa, hanki haihdutusjäähdytin. Nämä laitteet, jotka tunnettiin vuosia suonjäähdyttiminä, asennettiin autojen matkustajan ikkunoihin kuten pieniin suihkuturbiiniin. Suojäähdyttimet toimivat haihdutusjäähdytyksellä. Nämä jäähdyttimet luottavat veden haihtumiseen lämmön poistamiseksi ympäröivästä ilmasta pitäen sen sisäpuolelta viileänä. Huono puoli on, että ne eivät toimi hyvin kosteassa ilmastossa. Voit ostaa pienen 12 voltin haihdutusjäähdyttimen tai rakentaa sellaisen jääkaaresta ja tuulettimesta. Jos rakennat sellaisen tuulettimella, heitä jääkaappiin jäätä, jos haluat käyttää sitä.

Aseta märät rievut tuuletusaukkojen päälle

Jos haluat simuloida haihtuvan jäähdyttimen vaikutuksia ostamatta sitä, levitä kostea liina tuuletusaukon päälle. Se ei ole tehokkain tapa jäähdyttää auton sisätilaa, mutta se on parempi kuin ei mitään.

Nopeat ratkaisut autosi ilmastointiin

Jos autosi ilmastointijärjestelmä ei toimi, monet asiat voivat olla vialla. Tässä on muutamia vinkkejä tilanteen ratkaisemiseksi.

AC-painikkeen painaminen käsin autossa

Ilmastointilaite puhaltaa kylmää ilmaa, mutta ei tarpeeksi kylmää:

 • Tarkista, pyörivätkö jäähdytystuulettimet: Kun moottori on käynnissä ja ilmastointilaite käynnissä, tarkista, että lauhdutin tai jäähdyttimen tuulettimet ovat käynnissä. Jos eivät, se voi olla ongelma.
 • Tarkista likatukos: Jos raitisilman tuloaukko on tukossa tai jos lämmityslaatikko on täynnä lehtiä ja likaa, ilmastointilaite ei toimi kunnolla.
 • Tarkista matkustamon ilmansuodatin: Jos autossa on matkustamon ilmansuodatin, se on yleensä helppo tarkistaa.

Ilmastointilaite käynnistyy, mutta ei puhalla kylmää ilmaa:

 • Tarkista, kytkeytyykö kompressori päälle: Kun moottori on käynnissä ja ilmastointilaite käynnissä, tarkista, että ilmastointilaitteen kompressorin hihnapyörä on kytketty. Sinun pitäisi kuulla ajoittain naksahdusääntä ja kompressorin ylikäyntikytkin kytkeytyy päälle. Jos ei, kompressori, kytkin tai muu siihen liittyvä osa voi olla viallinen.
 • Tarkista, että järjestelmässä on riittävästi kylmäainetta: Monet autojen ilmastointijärjestelmät lakkaavat toimimasta alhaisen kylmäaineen vuoksi, mutta tason tarkistaminen vaatii erikoistyökaluja. Myös vuotojen tarkistaminen vaatii erikoislaitteita.

Ilmastointilaite ei käynnisty ollenkaan:

 • Tarkista sulakkeet: Tämä voi johtua palaneesta sulakkeesta. Älä vaihda palanutta sulaketta suurempaan sulakkeeseen. Jos sulake palaa uudelleen, järjestelmässä on oikosulku. Jos sulake ei ole palanut, palkkaa ammattilainen diagnosoimaan ongelma.

Por Markus