DSLR camera 56e0b8ee5f9b5854a9f865ca

Jos tarkastelet digitaalikameran teknisiä tietoja, näet kaksi pikselien lukumäärää: tehollinen ja todellinen (tai kokonaismäärä). Miksi on kaksi numeroa ja mitä ne tarkoittavat? Vastaus tähän kysymykseen on monimutkainen ja melko tekninen, joten katsotaanpa niitä.

DSLR-kameran käyttö.

Mitä ovat tehokkaat pikselit?

Digitaalikameran kuvaanturit koostuvat suuresta määrästä pieniä sensoreita, jotka keräävät fotoneja. Tämän jälkeen fotodiodi muuttaa fotonit sähkövaraukseksi. Jokainen pikseli liittyy yhteen valodiodiin. Tehokkaat pikselit ovat pikseleitä, jotka tallentavat kuvatiedot. He ovat tehokas ja määritelmän mukaan tehokas tarkoittaa «onnistunut tuottamaan haluttu vaikutus tai tulos». Nämä ovat pikseleitä, jotka tekevät kuvan luomisen. Esimerkiksi 12 megapikselin kameran perinteisessä anturissa on lähes yhtä paljon tehollisia pikseleitä (11,9 MP). Siksi teholliset pikselit viittaavat anturin alueeseen, jonka työpikselit peittävät. Joskus kaikkia anturin pikseleitä ei voida käyttää, esimerkiksi silloin, kun objektiivi ei voi peittää koko anturialuetta.

Mitä ovat todelliset pikselit?

Mikä on CMOS-kuvakenno?

Kameratunnistimen pikselien todellinen tai kokonaismäärä on 0,1 prosenttia jäljellä olevista pikseleistä tehollisten pikselien laskemisen jälkeen. Niitä käytetään kuvan reunojen määrittämiseen ja väritietojen antamiseen. Nämä jäljelle jääneet pikselit reunustavat kuvakennon reunaa ja ovat suojassa valolta, mutta niitä käytetään silti vertailupisteenä, joka voi auttaa vähentämään kohinaa. Ne vastaanottavat signaalin, joka kertoo anturille kuinka paljon tummaa virtaa on kertynyt valotuksen aikana ja kamera kompensoi tätä säätämällä tehollisten pikselien arvoa. Tämä tarkoittaa sinulle sitä, että pitkien valotusten, kuten yöllä otettujen, kohinan määrän pitäisi vähentää valokuvan syvän mustien alueiden kohinaa. Lämpöaktiivisuutta esiintyi enemmän, kun kameran suljin oli auki, mikä laukaisi nämä reunapikselit ja kertoi kameran tunnistimelle, että varjoalueita saattaa olla enemmän huolissaan.

Mitä ovat interpoloidut pikselit?

Jotkut kamerat interpoloivat sensorin pikselien lukumäärän. Esimerkiksi 6 megapikselin kamera voi tuottaa 12 megapikselin kuvia. Tässä tapauksessa kamera lisää uusia pikseleitä tallentamiensa 6 megapikselin lisäksi luodakseen 12 megapikseliä tietoa. Tiedostokoko kasvaa ja tämä johtaa itse asiassa parempaan kuvaan kuin jos interpoloit kuvankäsittelyohjelmassa, koska interpolointi on tehty ennen JPG-pakkaus. Kuitenkin interpolointi ei voi luoda tietoja, joita ei kaapattu alun perin. Laatuero kameran interpoloinnin kanssa on marginaalinen, mutta ei nolla.

Por Markus