GettyImages 597317513 5b08d1153418c60038f3228f

Yksi megapikseli, usein lyhennettynä MP:ksi, vastaa 1 miljoonaa pikseliä. Pikseli on digitaalisen kuvan yksittäinen elementti. Megapikselien määrä määrää kuvan resoluution, ja megapikseliä suuremmalla digitaalisella kuvalla on suurempi resoluutio. Korkeampi resoluutio on varmasti toivottavaa digitaalisessa valokuvassa, koska se tarkoittaa, että kamera käyttää enemmän pikseleitä kuvan luomiseen, minkä pitäisi tarjota enemmän tarkkuutta tai tarkkuutta.

Megapikselin tekniset näkökohdat

Digikamerassa kuvasensori tallentaa kuvan. Kuvasensori on tietokonesiru, joka mittaa linssin läpi kulkevan ja siruun osuvan valon määrää. Kuvaanturit sisältävät pieniä reseptoreita, joita kutsutaan pikseleiksi. Jokainen näistä reseptoreista voi mitata sirulle putoavan valon ja tallentaa valon voimakkuuden. Kuvakenno sisältää miljoonia näitä reseptoreita, ja reseptorien (tai pikselien) määrä määrittää kameran tallentamien megapikseleiden määrän, joka tunnetaan myös resoluutiona.

Vältä hämmennystä kansanedustajien keskuudessa

Tässä asiat ovat hieman hankalia. Vaikka on sanomattakin selvää, että 30 megapikselin kameran pitäisi tuottaa parempi kuvanlaatu kuin 20 megapikseliä tallentavan kameran, näin ei aina ole. Kuvakennon fyysisellä koolla on suurempi rooli tietyn kameran kuvanlaadun määrittämisessä. Ajattele asiaa näin: suuremmassa fyysisen koon kuvakennossa, jossa on 20 MP, on suurempia yksittäisiä valoreseptoreita, kun taas pienessä fyysisessä 30 MP:n kuvakennossa on hyvin pienet yksittäiset valoreseptorit. Suurempi valoreseptori tai pikseli pystyy mittaamaan linssiin tulevaa valoa tarkemmin kuin pienempi valoreseptori. Pienellä pikselillä tapahtuvan valon mittaamisen epätarkkuuksien vuoksi saat enemmän mittausvirheitä, mikä johtaa «kohinaa» kuvaan. Kohina on pikseleitä, joilla ei näytä olevan oikea väri kuvassa. Kun yksittäiset pikselit ovat lähempänä toisiaan, esimerkiksi pienellä kuvasensorilla, pikselien tuottamat sähköiset signaalit voivat häiritä toisiaan ja aiheuttaa virheitä valon mittauksessa. Joten vaikka kameran tallentamien megapikseleiden määrällä on merkitystä kuvanlaadussa, kuvakennon fyysisellä koolla on suurempi rooli. Esimerkiksi Nikon D810:n resoluutio on 36 megapikseliä, mutta se tarjoaa myös erittäin suuren kuvakennon, mikä antaa sille molempien maailmojen parhaat puolet.

MP-asetusten muuttaminen

Useimmissa digitaalikameroissa voit muuttaa valokuvaan otettujen megapikselien määrää. Joten jos kameran enimmäisresoluutio on 20 MP, voit ehkä tallentaa kuvia 12 MP, 8 MP, 6 MP tai 0,3 MP. Vaikka ei yleensä ole suositeltavaa ottaa valokuvia pienemmillä megapikselillä, jos haluat ottaa digitaalisen valokuvan, joka vaatii rajoitetun määrän tallennustilaa, voit kuvata pienemmällä megapikselin asetuksella, kuten kuvaamalla suuremmalla määrällä megapikseliä tai korkeampi resoluutio vaatii enemmän tallennustilaa.

FAQ

  • Kuinka monta megapikseliä on 1080p?

    1080p on noin 2 megapikseliä. Teknisesti 1080p on enemmän kuin 2,1 megapikseliä, mutta kameroita ei yleensä kehitetä ja myydään megapikselin murto-osilla. Useimmissa kameroissa on nykyään paljon enemmän kuin 2 megapikseliä.

  • Mikä on hyvä määrä megapikseliä?

    Keskivertokuluttajalle jopa 10 megapikseliä riittää usein ottamaan korkealaatuisia kuvia. Jos etsit ammattikäyttöön tarkoitettua kameraa, tarvitset yleensä 20 megapikseliä tai enemmän ottavien valokuvien tyypistä riippuen.

  • Kuinka monta megapikseliä on 4K?

    Jos näet kamerassa 4K-tarran, se tarkoittaa, että kamera voi tallentaa kuvia noin 12 megapikselillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että se voi tallentaa videota, joka vastaa kaksi kertaa tavallista HDTV:tä (1920 x 1080).

Por Markus