digital camera 56df72393df78c5ba054de42

ADC tarkoittaa Analogi-digitaali muunnin ja viittaa digitaalikameran kykyyn kaapata kuva ja muuntaa se digitaaliseksi tiedostoksi. Kaikille digitaalikameroille on määritetty ADC-numero, joka mainitaan kunkin mallin valmistajan teknisissä tiedoissa.

Mikä on ADC?

Kaikissa DSLR- ja point-and-shoot-kameroissa käytetään antureita, jotka koostuvat pikseleistä ja valodiodeista. Nämä komponentit muuttavat fotonien energian sähkövaraukseksi. Tämä varaus muunnetaan jännitteeksi, joka vahvistetaan sitten tasolle, jolla sitä voidaan edelleen käsitellä digitaalikameran analogia-digitaalimuuntimella (tunnetaan nimellä ADC, AD-muunninja A/D-muunnin). ADC on digitaalikamerasi siru, ja sen tehtävänä on luokitella pikselien jännitteet kirkkaustasoiksi ja määrittää kullekin tasolle binääriluku, joka koostuu nollista ja ykkösistä. Suurin osa kuluttajien digitaalikameroista käyttää vähintään 8-bittistä ADC:tä, joka sallii jopa 256 arvoa yhden pikselin kirkkaudelle.

Digitaalikameran ADC:n määrittäminen

ADC:n minimibittinopeus määräytyy anturin dynaamisen alueen (tarkkuuden) mukaan. Laaja dynaaminen alue tarvitsee vähintään 10-bittisen ADC:n tuottaakseen suuren määrän ääniä ja välttääkseen tiedon häviämisen. Kameran valmistajat kuitenkin yleensä määrittävät ADC:n (kuten 12 bitin 10 bitin sijaan) mahdollisten virheiden sallimiseksi. Ylimääräiset «bitit» voivat myös auttaa estämään raitoja (julistetta) käytettäessä sävykäyriä tietoihin. Ne eivät kuitenkaan tuota muuta sävytietoa kuin kohinaa.

Mitä tämä tarkoittaa, kun ostat uuden kameran?

ADC:llä on suurempi rooli ammattilais- ja kuluttajatason edistyneissä DSLR-kameroissa. Monet DSLR-kamerat voivat siepata korkeammalla ADC:llä, joka vaihtelee 10-, 12- ja 14-bittisestä. Nämä korkeammat ADC:t on suunniteltu lisäämään mahdollisia sävyarvoja, joita kamera voi kaapata, luoden syvempiä varjoja ja tasaisempia liukuvärejä. Ero 12-bittisen ja 14-bittisen kuvan välillä on hyvin pieni ja voi jopa olla huomaamaton useimmissa kuvissa. Kaikki riippuu myös anturin dynaamisesta alueesta. Jos dynaaminen alue ei kasva ADC:n myötä, se ei välttämättä paranna kuvanlaatua tehokkaasti. Digitaalitekniikan parantuessa myös kuvan tehokas sävyalue ja kameran kyky siepata se kasvaa. Useimmat DSLR-kamerat edellyttävät RAW-muotoisten kuvien kuvaamista yli 8 bitin ADC:llä. JPG-tiedostot sallivat vain 8-bittisen datakanavan.

Por Markus