GettyImages 9960788781 87668dae9dbe4cbe9aa17ffe3053d9be

Olitpa web-suunnittelija, graafikko tai jopa elektroniikkamuusikko, värähtelyllä on tärkeä rooli luovassa prosessissa. Kuvankäsittelyn sävytys on tekniikka, jota käytetään simuloimaan värejä tai varjoja. Ditheringin peruskonsepti on lisätä kohinaa tai ylimääräisiä pikseleitä digitaaliseen tiedostoon. Kuviin dithering lisää satunnaisia ​​pikselikuvioita kuvanlaadun parantamiseksi ja juovien estämiseksi.

Datheringin historia

Useimmiten unohdettu, yksi ensimmäisistä käyttötavoista toisessa maailmansodassa oli pommien lentoradat ja navigointi. Tämä käyttö eroaa hyvin paljon nykyisestä värjäyksestä. Usein painokoneissa sekä sanomalehdissä että sarjakuvissa käytetty närästys tuli omakseen World Wide Webin myötä. Ennen kuin internetistä tuli nykyään tuntemamme kiillotettu silmänruoka, lähes kaikki sivustot olivat tekstipohjaisia. Äärimmäisen nopeat puhelinverkkoyhteydet tarkoittivat, että kuvia voitiin ladata vain hirvittävän hitaalla nopeudella. Kuitenkin, kun tietojenkäsittely laajeni 8-bittisiin väreihin näytöillä, grafiikka ja väritys nousivat etusijalle verkossa.

Kuinka ditheringiä käytettiin aiemmin

Aiemmat sovellukset sanomalehdissä, sarjakuvissa ja muissa painetuissa medioissa häivyttävät kuvia luodakseen simuloituja harmaasävyjä mustien pisteiden strategisen sijoittamisen avulla. Dithering-prosessin käyttäminen tuottaisi tasaisen harmaasävykuvan, vaikka painokoneet tukivat vain mustaa mustetta. Sarjakuvat ja muu väripainatus toimi samalla tavalla, mutta simuloi enemmän värisävyjä kuin rajoitetuilla palettipainokoneilla oli. Alla on esimerkki siitä, kuinka painokone prosessoi korkealaatuisia kuvia värjäytyneeksi kuvaksi. Huomaa, että voit silti nähdä erilaisia ​​värejä ja varjoja, mutta kuva on paljon pikseloisempi.

Viime aikoina värityksestä on tullut suosittu verkkografiikassa. Vaikka suurimmalla osalla väestöstä on pääsy nopeaan Internetiin, on edelleen vaatimaton prosenttiosuus Internetin käyttäjistä, jotka käyttävät puhelinverkkoyhteyttä. Ditheringin käyttäminen kuvankäsittelyssä ei ainoastaan ​​vähennä värien ja varjojen juoneisuutta, mikä johtaa tasaisempaan lopputulokseen, vaan se myös pienentää tiedostokokoa. Ensimmäinen kuva on raidallinen kuva. Voit nähdä värisiirtymät selvästi.

Toinen kuva on tasainen kaltevuus, jossa on käytetty sävytystä. Raita ei ole enää näkyvissä ja antaa paljon tasaisemman kuvan.

Tasainen gradienttikuva

Yksi värjäyksen tärkeimmistä käyttötavoista oli estää juovia väri- tai sävygradientissa. Rajoitetun paletin sävyjen sekoittaminen alkuperäisen värin simuloimiseksi pienentää tiedoston kokoa ja luo tiedoston, joka voidaan ladata nopeammin näytölle ja/tai tietokoneelle. GIF-kuvat ovat erinomainen esimerkki kuvien hämärtymisestä. Pienemmät tiedostot vaativat vähemmän kaistanleveyttä, mikä mahdollistaa nopeamman siirron. Internetin alkuaikoina närästys oli web-suunnittelijan paras ystävä. Ne voisivat luoda visuaalisesti houkuttelevampia verkkosivustoja samalla kun ne olisivat ystävällisiä hitaammille datayhteyksille.

 

Näytöstä tulostettaessa

Vaikka vanhojen 8- ja 16-bittisten näyttöjen rajoitukset eivät enää ole huolenaihe, ja teknologiset edistysaskeleet ovat ylittäneet paljon häivytyksen tarpeen, se on edelleen suosittu tänään. Monissa kotitulostinmalleissa käytetään värjäystä. Se on ensisijaisesti tarkoitettu alentamaan tulostimen käyttökustannuksia ja pitämään itse tulostimen kustannukset alhaisina. Mustesuihkutulostimet suihkuttavat mikroskooppisia pisteitä paperille ja tuottavat erilaisia ​​värejä ja sävyjä. Jopa mustavalkoiset tulostimet kääntävät värikuvan mustavalkoiseksi kuvaksi, jolloin kuvasta saadaan mustavalkoinen kopio.

Suuri kaupallinen mustesuihkutulostin, joka tulostaa liuskoja

Suihkuta Photoshopissa

Toinen laajalle levinnyt ditheringin käyttö kuvankäsittelyssä on taiteellinen. Photoshopin kaltaisten ohjelmien avulla valokuvaajat ja graafikot voivat lisätä kuviinsa jännittäviä vivahteita. Hakemalla eri tavalla Kuviopeittokuvat kuviin, voit luoda hauskoja ja ainutlaatuisia kuvia. Voit jopa vaihtaa värit vaihtamalla paletin Väritäyte† Tyypillinen sovellus on muuttaa mustavalkoinen valokuva vanhentuneeksi valokuvaksi, jossa on häivähdys- ja seepiasävyjä alla olevan kuvan mukaisesti:

Mustavalkoinen kuva tabby-kissasta

Tässä alkuperäinen mustavalkoinen kuva. Vaikka se on hieno valokuva, Photoshop voi muuntaa tämän kuvan taiteellisesti väritetyksi lisäämällä pintakuvioita ja väritäyttöjä, kuten alla näkyy:

Raidallinen kissa, jossa on seepian sävyjä ja väritystä

A Peittokuvio alkaen pastellipaperi heti Väritäyte simuloitu seepiasävy Photoshopissa muuttaa valokuvan ulkoasua dramaattisesti. Photoshopissa erilaisten kautta Kuviopeittokuvat, voit saada erilaisia ​​taiteellisia ilmaisuja. Kiertely ei ole vain tilansäästö, vaan seikkailunhaluinen tapa ilmaista sisäistä Picassoasi.

Por Markus