christiann koepke WiE01mC9AtY unsplash 7db4bd92a74a4850a9500743e10e2bd6 scaled

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Älypuhelinmaksut ovat nyt maailmanlaajuisesti suositumpia kuin käteinen.
  • Puhelimella maksaminen tarjoaa mukavuutta yksityisyyden kustannuksella.
  • Käteisen määrän lasku on huono uutinen köyhille ja ilman pankkitilejä.
Viime vuonna älypuhelinmaksaminen ohitti käteisen ensimmäistä kertaa, mikä teki Apple Paysta ja muista digitaalisista lompakoista suositumpia kuin vanhanaikaiset hyvät laskut. Pandemian ansiosta käteisen kokonaiskäyttö laski maailmanlaajuisesti 10 % vuonna 2020, ja käteismaksut kaupoissa yli puolet Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Australiassa. Mobiilimaksut kasvavat nopeammin kuin jopa luottokorttimaksut FIS:n uuden tutkimuksen mukaan. Onko tämä rahan loppu? «Nykyään maailmanlaajuisen pandemian edessä digitaaliset maksut ovat yleisempiä kuin koskaan», Laura Nadler, Afterpayn talousjohtaja, kertoi Lifewirelle sähköpostitse. «Kuluttajat hakevat verkosta kaikkea tarvitsemaansa vaatteista ja itsehoitotuotteista päivittäistavaroihin. Ja kun jälleenmyyjät ja ravintolat avautuvat uudelleen, kauppiaat eivät ainoastaan ​​estä käteisen käyttöä, vaan myös rohkaisevat «kontaktittomia maksuja», kuten digitaalisia lompakoita. älypuhelin ja kontaktittomat kortit.»

Lähimaksut

COVID-pandemian alkuvaiheessa, kun uskomme, että virus leviää ensisijaisesti koskettamalla, likaiset käteismaksut korvattiin korttimaksuilla. Yhdysvaltojen ulkopuolella korttimaksuilla tarkoitetaan lähimaksuja, ja nämä lähimaksupäätteet ovat yleensä kaikki yhteensopivia Apple Payn ja vastaavien kanssa. Jopa Saksassa, jossa monet pienet kaupat ja ravintolat hyväksyivät edelleen vain käteisen ennen pandemiaa, lähimaksut ovat vallinneet.

Näkymä ylhäältä, kuinka joku tekee ostoksen digitaalisella lompakolla.

On helppo ymmärtää, miksi ne ovat niin suosittuja. Heilut vain puhelintasi koneen lähellä ja olet valmis. Sinun ei tarvitse edes koskea kortinlukijan näppäimistöön. Ja jos maksat Apple Watchilla, jos sinun ei tarvitse kamppailla Face ID:n kanssa maskia käyttäessäsi. Tutkimus ennustaa tämän trendin jatkuvan. Käteistä käytetään alle 10 prosenttiin vähittäiskaupan tapahtumista Yhdysvalloissa ja 13 prosenttiin maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan digitaalisen lompakon maksut muodostavat kolmanneksen kaikista ostoksista maailmanlaajuisesti.

Turvallisuus ja yksityisyys

Parasta käteisessä on, että se on täysin anonyymi, käytännössä mahdotonta jäljittää, eikä se koskaan petä verkkokatkoksen vuoksi. Kun maksat laskuilla, kukaan ei tiedä kuka olet tai mitä ostit. Kun maksat digitaalisella lompakolla, kaikki tapahtumasi yksityiskohdat tallennetaan: päivämäärä ja kellonaika, sijaintisi, henkilöllisyytesi ja tarkalleen mitä maksoit. Näin on tietysti aina ollut luottokorttien kohdalla, mutta kun teemme yhä pienempiä ostoksia sähköisesti, kerättyjen tietojen taso kasvaa. Joillekin ihmisille digitaalisen maksamisen suurin haittapuoli on tarve päästä käsiksi pankkipalveluihin. Kaikki digitaaliset lompakot eivät ole yhtä turvallisia. Apple Pay toimii luottokorttimaksuverkossa, mutta se luo yksilöllisen numeron ja käyttää sitä tapahtumiin todellisen luottokorttisi numeron sijaan (ja voit muuttaa tätä numeroa milloin tahansa). Tämä voittaa korttien läpimurron ja voi myös estää kauppoja seuraamasta ostoksiasi maksujesi kautta. Digitaaliset lompakot voivat olla turvallisempia myös muilla tavoilla. Jos lompakkosi varastetaan ja siinä on 500 dollaria käteistä, menetät kaiken. Jos puhelimesi varastetaan, et menetä rahojasi, vaikka olet menettänyt 800 dollarin puhelimen 20 dollarin lompakon sijasta. Ja koska käytät luultavasti luottokorttia tässä kaikessa, sinun on palattava liiketoimia, jotka osoittautuvat epäluotettavaksi.

Osallisuus ja pankkivapaa

Kaikki eivät kuitenkaan voi käyttää digitaalisia maksuja. Useimmilla ihmisillä on nykyään älypuhelin, mutta kaikilla ei ole pankkitiliä. «Joillekin ihmisille digitaalisten maksujen suurin haittapuoli on tarve käyttää pankkipalveluja», Allied Paymentsin perustaja Cris Carillo kertoi Lifewirelle sähköpostitse. «Tälle väestöryhmälle kyky avata pankkitili ei ehkä ole vaihtoehto, jolloin heille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä ostoksia käteisellä.» Vuonna 2019 7,1 miljoonalla kotitaloudella ei ollut pankkitiliä, ja FDIC havaitsi, että suurin syy tähän oli se, että ihmiset luulevat, ettei heillä ole tarpeeksi rahaa tilin avaamiseen. Älypuhelinsovellukset ja digitaaliset lompakot voivat auttaa, sillä niitä voidaan käyttää pienellä saldolla ja niitä voidaan käyttää ilman pankkia.

Joku, joka maksaa lähimaksuna älykellolla.

Samaan aikaan pankit itse yrittävät kuroa umpeen tätä kuilua. «Yhä useammat pankit tarjoavat maahanmuuttajien rahoituspalveluita Yhdysvalloissa oleville ihmisille, joilla ei ole sosiaaliturvatunnusta», Carillo sanoo. «Tämä on askel eteenpäin auttamalla monia pankkittomia ihmisiä löytämään oikeat palvelut, joita tarvitaan digitaalisten maksujen määrittämiseen ja aloittamiseen.» Digitaaliset lompakot ovat varmasti hyödyllisiä, ja jos historia on opas, se mukavuus ylittää helposti ei-käteismaksujen yksityisyyden haitat. Onko se hyvä asia tai ei, meidän on odotettava ja katsottava. Mutta lukujen perusteella näyttää väistämättömältä, että Apple Payn kaltaiset palvelut ovat pian useimpien ihmisten oletusmaksutapa.

Por Markus