GettyImages 505937150 a8caf7af80af4ee3bae1a9124c116e82

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Adoben uusimmat Lightroom-esiasetukset on suunniteltu tummaihoisille kohteille.
  • Valokuvaustekniikka on ollut puolueellinen kohti vaaleaa ihoa elokuvapäivistä lähtien.
  • Nämä ennakkoluulot eivät ole teknisiä, vaan ne heijastavat niiden tekijöiden tahattomia harhoja.

Adoben uusimmat Lightroom-esiasetukset on optimoitu tummalle iholle, mutta voivatko ne korjata valokuvauksen historiallisia etnisiä harhoja? Kuten valkoisten tietokoneohjelmoijien ohjelmoimat «neutraalit» algoritmit, valokuvaus on pitkään suosinut valkoista ihoa mustan sijaan. Vuonna 2020 Twitterin automaattinen rajaustyökalu jäi huomioimatta ei-valkoisia kasvoja, mutta se ulottuu paljon pidemmälle. Itse valokuvafilmi on optimoitu vaalean ihon sävyille. Digikamerat ovat paljon parempia, mutta suuri osa siitä voidaan johtua niiden toiminnasta pikemminkin kuin yrityksestä vangita paremmin tumma iho. Miksi ei-valkoisten kasvojen oikea kuvaaminen valokuviin kesti niin kauan? «Oletettavasti se oli hyvin erilainen elokuvan aikoina, ja tummien ja vaaleiden ihosävyjen kuvaaminen oli suuri ero. Mutta nykyään ajatus siitä, että ero on suuri, ei vain ole enää olemassa», pääkuvaaja Rafael Larin kertoi Lifewirelle. sähköposti.

Elokuvan historiallinen harha

Värivalokuvafilmien kemialliset reseptit on suunniteltu suosimaan vaalean ihon värejä. Tämä harha oli myös institutionalisoitu laboratoriossa, jossa elokuva kehitettiin ja painettiin. Amerikkalainen elokuvatuottaja Kodak toimitti vakiokalibrointikortin, Shirley Cardin (nimetty Shirley Pagen, valkoisen Kodakin työntekijän mukaan, jonka kuva oli kortissa). Laboratorioteknikot käyttivät tätä karttaa määrittääkseen «oikean» tuloksen, jolloin mustat kasvot katosivat varjoihin.

"Normaali" Kodak Shirley -kortti.

Japanilainen elokuvayhtiö Fujifilm kehitti diafilmin, joka vangitsee paremmin ruskean ihon, Harvardin professori Sarah Lewis kirjoitti 2019 New York Times -lehdessä: Valokuvaukseen sisäänrakennettu rodullinen harha. Kodak seurasi lopulta esimerkkiä, mutta ei siksi, että se halusi vangita paremmin tummemman ihon. Sen sijaan suklaayhtiö valitti Kodakille, että se ei saanut oikeita ruskean sävyjä karamelliensa valokuvissa, mikä vaati ratkaisun. Lopulta Kodak päivitti Shirley-kortin ja teki kuluttajalaatuisen elokuvan, joka toimi hyvin tummalla iholla, vaikka värillisiä ihmisiä ei silti mainittu. Kodak Goldin mainoksissa kehuttiin, että se pystyi «kuvaamaan pimeän hevosen yksityiskohtia hämärässä».

Kodakin vuoden 1995 Normaali monirotuinen viitekortti.

Elokuvalla on myös toinen puhtaasti tekninen rajoitus. Se voi kaapata vain rajoitetun dynaamisen alueen. Jos valokuvaaja asettaa kameran valotuksen kuvaamaan valkoiset kasvot oikein, saman valokuvan mustat kasvot ovat alivalotettuja ja päinvastoin. Valokuvaajan tulee tehdä valinta. Mutta se muuttui digitaalisena. «Elokuvassa on hyvin erilainen ongelma, koska postauksessa ei ole tilaa editoida. Tummemmille ihosävyille mittaan valon ennen varjoja varmistaakseni, että kasvojen yksityiskohdat ovat täysin esillä. Se voi puhaltaa kohokohtia pois taustasta, mikä tekee taustasta tai kehyksestä odotettua kirkkaamman», valokuvaaja Matthew Alexander kertoi Lifewirelle sähköpostitse.

Elokuva versus digitaalinen

Digitaaliset kamerat ovat paljon parempia sekä dynaamisen alueen että yksityiskohtien suhteen, jotka ne voivat tallentaa tummissa sävyissä. Itse asiassa digitaalikameran suurin vaara on kohokohtien «puhaltaminen». Kun valkoinen sävy ylivalottuu, se on poissa ikuisesti. Ja silti nykyaikaiset anturit voivat poimia yksityiskohtia kuvan mahdottomalta tummista alueista. Mutta kameran anturit eivät ota kuvia. Sen sijaan ne tallentavat dataa, joka algoritmien on tulkittava kuvien luomiseksi. Adoben uudet esiasetukset ottavat nämä kuvat ja säätävät niitä. Deep Skin -pakkaus sisältää 15 esiasetusta dokumenttielokuvaaja Laylah Amatullah Barraynilta, ja Medium Skin -esiasetukset on suunnitellut valokuvaaja ja kuvataiteilija Dario Calmese. Mukana on myös Light Skin -pakkaus. Nämä esiasetukset näyttävät upeilta, ja digitaalisesti valokuvaajan on helppo käyttää tällaisia ​​työkaluja saadakseen loistavia tuloksia mille tahansa ihonsävylle ja tuottaakseen kuvia, joissa sekä tummat että vaaleat ihokohteet voivat näkyä hyvin samassa kuvassa . Mutta ongelmat eivät ratkea. He vain muuttivat. Elokuvissa esiintyvien etnisten harhojen sijaan löydämme sen nyt valokuvausalgoritmeista, kuten Twitterin rajaustyökalun suosimasta valkoisia kasvoja tai Instagram-suodattimia, jotka vaalentavat tummaa ihoa. Nämä algoritmit voivat olla paljon vaarallisempia, esimerkiksi Robert Julian-Borchak Williamsin tapauksessa, joka pidätettiin väärin kasvojentunnistusalgoritmien perusteella. Tämä tekniikka toimii hyvin valkoisten miesten erottamisessa, mutta epäonnistuu mustissa miehissä. Yhteinen lanka on, että näennäisesti neutraalit teknologiat sisältävät niiden luojien ennakkoluuloja. Ja se pysyy sellaisena, kunnes teknologiamme suunnittelevat ihmiset ovat samat kuin ihmiset, jotka käyttävät sitä.

Por Markus