GettyImages 1229653673 538cc2b74cb14182a630b01ac8770770

Tärkeimmät oppimispisteet

  • FTC ja osavaltiot haastavat Facebookin oikeuteen heidän mukaansa «laittomista» monopolikäytännöistä.
  • Facebookin määräävään asemaan kuuluvat sosiaalisen median sovellukset, verkkosivustot ja mainonta, jotka tunkeutuvat eri sektoreihin.
  • Mainostajien suhde Facebookiin on yksi sen monista hallitsevista puolista.

Federal Trade Commission (FTC) ja lähes kaikki Yhdysvaltain osavaltiot ovat nostaneet kaksi oikeusjuttua pyrkiessään minimoimaan Facebookin määräävän aseman vähentämällä teknologiajätin kykyä toimia eri alustoilla. Valituksessa syytetään Facebookia siitä, että se on juurtunut miljardien ihmisten elämään houkuttelemalla kilpailijoita ja toimimalla yleisesti kilpailunvastaisesti. Alabama, Georgia, Etelä-Carolina ja Etelä-Dakota ovat ainoat osavaltiot, jotka eivät ole liittyneet. Merkittävä kilpailunrajoitustapaus pyrkii jakamaan Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin väittäen, että Facebookin ostama kaksi jälkimmäistä oli yritys tukahduttaa kilpailijat ja estää kuluttajia käyttämästä enemmän yksityisyyteen keskittyviä vaihtoehtoja. «Facebookilla on ollut lähes vuosikymmenen ajan monopoli henkilökohtaisten sosiaalisten verkostojen markkinoilla Yhdysvalloissa…», syytteen mukaan. «Facebook ylläpitää laittomasti monopoliasemaansa ottamalla käyttöön «osta tai hauta» -strategian, joka estää kilpailun ja vahingoittaa sekä käyttäjiä että mainostajia.»

Facebookin ylivalta

Facebookin toinen perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on väittänyt, että useiden kilpailijoiden sisällyttäminen sosiaalisessa mediassa antaa yritykselle mahdollisuuden luoda «kilpailuvallihauta». Kuten keskiaikaiset kanavat, tämä metaforinen este sallii yrityksen dominoida suhteellisen häiriintymättä. Voit nähdä tämän strategian sekä Instagramin että WhatsAppmin varhaisessa hankinnassa, kun molemmista sovelluksista tuli yhä suositumpia. Facebookilla on ollut lähes vuosikymmenen ajan monopoli henkilökohtaisten sosiaalisten verkostojen markkinoilla Yhdysvalloissa… Facebook osti Instagramin vuonna 2011 miljardilla dollarilla ja WhatsAppin vuonna 2014 arviolta 19 miljardilla dollarilla. Statistan mukaan teknologiajätin sovellukset antavat sille pääsyn vähintään 2,7 miljardille kuukausittaiselle aktiiviselle käyttäjälle. Pelkästään Facebookilla on 1,8 miljardia ihmistä, jotka vierailevat sosiaalisen verkostoitumisen sivustolla päivittäin lähes kaikista maista. Vuodesta 2020 lähtien yhtiö omistaa ja ylläpitää neljää kymmenestä eniten ladatusta mobiilisovelluksesta: Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp ja Instagram. «Koska Facebookin käyttäjillä ei ole paikkaa, mistä tätä tärkeää palvelua hakea, yritys voi tehdä päätöksiä siitä, miten ja tuleeko sisältöä näyttää alustalla ja käyttää käyttäjiltä keräämiä henkilötietoja vain liiketoimintaetujensa edistämiseen ilman rajoituksia. kilpailusta, vaikka valinnat olisivat ristiriidassa Facebookin käyttäjien etujen ja mieltymysten kanssa», kanteessa todetaan. Yrityksen eri alustoilla keräämän tiedon valtava määrä tekee siitä myös alttiita massiiviselle väärinkäytökselle. Vuonna 2019 suojaamaton tietokanta antoi hakkereille pääsyn 419 miljoonan käyttäjän yksityisiin tietoihin, tapoihin ja persoonallisuusprofiileihin. Suositussa esimerkissä Cambridge Analytica pystyi hyödyntämään Facebook-tietoja vuoden 2016 vaalien aikana toteuttaakseen kehittyneitä, kohdennettuja vaikutuskampanjoita.

Mainonnan dilemma

Vaikka on olemassa muita sosiaalisen verkostoitumisen sovelluksia, kuten TikTok, Twitter ja Reddit, harvat tarjoavat saman yleispalvelun kuin Facebook. Lisäksi vain Google vastaa Facebookin suhteeseen mainostajiin – mikään sosiaalisen median alusta ei ole lähelläkään. Markkinoiden näkökulmasta Facebook on estänyt innovaatiot käytännöillään, jotka asettavat kilpailijat yrityksen ristiin. Eikä kyse ole vain sosiaalisen median toimialasta. Teknologian jättiläisen kolmesta sovelluksesta yhtiöllä on pääsy vähintään 2,6 miljardiin käyttäjään. Facebook on mainosalan kultainen hanhi. Yhdessä Googlen kanssa yrityksen osuus maailmanlaajuisesta digitaalisesta mainonnasta vuonna 2018 oli noin 85 prosenttia. Mainostajat maksavat miljardeja päästäkseen käsiksi runsaasti henkilökohtaisia ​​tietoja, joita Facebook on kerännyt viimeisen vuosikymmenen aikana laajojen verkkojensa kautta. Näin mainostajat voivat tavoittaa kuluttajat vertaansa vailla olevalla tarkkuudella. Joissakin tapauksissa uskomaton tarkkuus. «On ollut aikoja, jolloin olen sanonut yhden asian tai kirjoittanut viestin jollekin ja sitten yhtäkkiä näin syötteessäni mainoksen vierittäessäni», Instagram-käyttäjä AJ Fontenot kertoi puhelinhaastattelussa yleisistä huolenaiheistaan ​​sosiaalisen median alustoista. . «En tiedä, se on tapahtunut liian usein ollakseen sattumaa», hän jatkoi. «Jopa vain puhuminen DM-viesteissä Instagramissa; on todella outoa, kun he todella kuuntelevat meitä mikrofonimme kautta tai lukevat DM-viestejämme.» Facebookin salakuuntelusta on tullut urbaani legenda sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa, vaikka teknologiajätti lupaa olla kuuntelematta käyttäjiä. «Järjestän mainoksia Facebookissa. Emme käytä – emmekä ole koskaan – käytä mikrofoniasi mainoksiin. Se ei vain ole totta», yrityksen entinen mainonnan varatoimitusjohtaja Rob Goldman twiittasi vuonna 2017, vaikka viesti on sittemmin poistettu. . Tämän sadun jatkuvuus puhuu Piilaakson ympärillä kasvavasta Big Brother -tarinasta ja kuluttajien levottomuudesta teknologisesta tuotosta. Kulttuurissa, joka suhtautuu yhä skeptisemmin Big Techin vaikutuksiin, tämä oikeusjuttu ei olisi voinut tulla sopivampaan aikaan. Facebook on kanarialintu hiilikaivoksessa. Jos tämä puku onnistuu, odota lisää uhreja.

Por Markus