keyboard laptop 454784647 56a1adaf5f9b58b7d0c1a1c1

A tunnuslause on merkkien yhdistelmä, jolla ohjataan pääsyä tietokoneverkkoihin, tietokantoihin, ohjelmiin, verkkosivustoihin, online-tileihin ja muihin sähköisiin tietoresursseihin. Verkkokäytössä järjestelmänvalvoja valitsee yleensä tunnuslauseet osaksi verkon turvatoimia. Tunnuslauseet (tunnetaan myös suojausavaimina) voivat sisältää lauseita, isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita, symboleja ja niiden yhdistelmiä.

Tunnuslauseet tietokoneverkoissa

Joissakin kodin Wi-Fi-verkkolaitteissa on valmiiksi määritetty ohjelmisto, joka luo staattisia salausavaimia ei-toivotun käytön estämiseksi. Sen sijaan, että järjestelmänvalvoja loisi WPA:n kaltaisten protokollien edellyttämän pitkän heksadesimaalilukujonon, hän syöttää salasanan langattomien reitittimien ja verkkosovittimien asetusnäyttöihin. Asennusohjelmisto salaa tämän salasanan automaattisesti sopivaksi avaimeksi.

Tämä menetelmä yksinkertaistaa langattomien verkkojen asennusta ja hallintaa. Koska tunnuslauseet ovat helpompi muistaa kuin pitkiä, järjettömiä lauseita ja merkkijonoja, järjestelmänvalvojat ja verkon käyttäjät eivät todennäköisesti syötä vääriä valtuustietoja laitteeseensa. Kaikki Wi-Fi-laitteet eivät tue tätä tunnuslauseen luontimenetelmää.

Salasanat vs salalauseet

Salasanat ja tunnuslauseet eivät ole samoja:

  • Salasanat ovat yleensä lyhyitä: noin kuudesta kymmeneen merkkiä. Ne sopivat hallitsemaan pääsyä ei-arkaluonteisiin tietoihin.
  • Salalauseet koostuvat tyypillisesti noin 10 – 20 satunnaisesta sanasta ja/tai merkistä, mikä on riittävän turvallista kotiverkkoon.

Luo tunnuslauseita

Ohjelmistojen luomat salasanat ovat yleensä turvallisempia kuin ihmisten luomat salasanat. Kun ihmiset keksivät salalauseita manuaalisesti, ihmiset käyttävät yleensä oikeita sanoja ja lauseita, jotka viittaavat paikkoihin, ihmisiin, tapahtumiin ja vastaaviin, jotta ne on helppo muistaa. mutta tämä tekee myös salalauseista helpompi arvata. Paljon parempi lähestymistapa on käyttää pitkiä sanoja, jotka eivät tee ymmärrettäviä lauseita. Yksinkertaisesti sanottuna lauseessa ei pitäisi olla mitään järkeä. On syytä huomata, että oikeiden sanojen käyttö tekee salalauseesta alttiin sanakirjahyökkäykselle. jossa sanakirjaohjelmistoa käytetään äärettömien sanayhdistelmien kokeilemiseen, kunnes oikea lause löytyy. Tällä on kuitenkin merkitystä vain herkimmille verkoille; tavallisissa kotiverkoissa järjettömät lauseet toimivat hyvin, varsinkin kun niitä yhdistetään numeroihin ja symboleihin. Sähköisesti luodut salasanat (tai käyttäjien luomilla salalauseilla salatut avaimet) puolestaan ​​käyttävät monimutkaisia ​​algoritmeja ohittaakseen tyypillisissä hakkeroissa käytetyn logiikan. Tuloksena saadut tunnuslauseet ovat äärimmäisen järjettömiä yhdistelmiä, joiden murtaminen vaatisi pitkälle kehittyneimmänkin ohjelmiston, mikä tekee yrityksestä epäkäytännöllisen. Online-työkalut ovat saatavilla turvallisten tunnuslauseiden automaattiseen luomiseen. Tässä muutamia kokeiltavaksi ja jokaiselle luotu tunnuslause:

  • SSH-salalausegeneraattori: VJG8S0/Y1FfVB8BK
  • Diceware: supernova-platypus-sanctuary-t-paita-abundance-`-^
  • Untroubled.orgin suojattu tunnuslauseen luonti: children28Risen53Thrips

Kun käytät näitä työkaluja, valitse vaihtoehdot, jotka johtavat satunnaisesti kirjoitettujen sanojen, numeroiden ja symbolien yhdistelmään.

Por Markus