What Is a Modem 817861 d47b7cf93828469a9b4c10d972a70809

Modeemi muuntaa tiedot signaaliksi, jotta se voidaan helposti lähettää ja vastaanottaa puhelinlinjan, kaapelin tai satelliittiyhteyden kautta. Analogisen puhelinlinjan kautta tapahtuvaa siirtoa varten – joka oli aikoinaan suosituin tapa päästä Internetiin – modeemi muuntaa tiedot reaaliajassa analogisen ja digitaalisen formaatin välillä kaksisuuntaista verkkoviestintää varten. Nykypäivän suosittujen nopeiden digitaalisten modeemien tapauksessa signaali on paljon yksinkertaisempi eikä vaadi analogia-digitaalimuunnosa.

1:14

Mikä on modeemi tietokoneverkoissa?

Modeemien historia

Ensimmäiset laitteet, joita kutsutaan modeemiksi, muunsivat digitaalista dataa lähetettäväksi analogisten puhelinlinjojen kautta. Näiden modeemien nopeus mitattiin baudeissa (Emile Baudotin mukaan nimetty mittayksikkö), mutta tietotekniikan kehittyessä nämä mitat muutettiin biteiksi sekunnissa. Ensimmäiset kaupalliset modeemit tukivat 110 bps:n nopeutta, ja niitä käyttivät Yhdysvaltain puolustusministeriö, uutispalvelut ja jotkut suuret yritykset. Modeemit tulivat vähitellen kuluttajien tunnetuiksi 1970-luvun lopulla 1980-luvulle, kun julkiset viestitaulut ja uutispalvelut, kuten CompuServe, rakennettiin varhaiselle Internet-infrastruktuurille. Sitten, World Wide Webin räjähdysmäisen leviämisen myötä 1990-luvun puolivälissä ja lopulla, puhelinverkkomodeemista tuli ensisijainen Internet-yhteys monissa kotitalouksissa ympäri maailmaa.

Puhelinmodeemit

Puhelinverkkojen modeemit muuntavat tiedot puhelinlinjoissa käytetyn analogisen muodon ja tietokoneissa käytettävän digitaalisen muodon välillä. Ulkoinen puhelinverkkomodeemi liitetään tietokoneeseen toisesta päästä ja puhelinlinjaan toisesta päästä. Aiemmin jotkut tietokonevalmistajat ovat integroineet sisäisiä modeemeja tietokoneeseen. Nykyaikaiset puhelinverkkomodeemit lähettävät dataa enintään 56 000 bittiä sekunnissa. Yleisten puhelinverkkojen luontaiset rajoitukset rajoittavat kuitenkin usein modeemin tiedonsiirtonopeudet 33,6 Kbps:iin tai alhaisempaan. Kun muodostat yhteyden verkkoon puhelinverkkoyhteyden kautta, modeemi lähettää erottuvan kättelyäänet laitteesi ja ulkoisen modeemin välillä kaiuttimen kautta. Koska yhteysprosessi ja datakuviot ovat samat joka kerta, äänikuvion kuuleminen auttaa sinua varmistamaan, että yhteysprosessi toimii.

Laajakaistamodeemit

Laajakaistamodeemit, kuten DSL- tai kaapeli-Internet-yhteyteen käytetyt modeemit, käyttävät kehittyneitä signalointitekniikoita saavuttaakseen huomattavasti nopeammat verkkonopeudet kuin aikaisemman sukupolven modeemit. Laajakaistamodeemeista käytetään usein nimitystä: nopeat modeemit. Mobiilimodeemit ovat eräänlainen digitaalinen modeemi, joka muodostaa Internet-yhteyden mobiililaitteen ja matkapuhelinverkon välille. sana modeemi on sekoitus termistä modulaatio/demodulointi, tekninen termi digitaalisten ja analogisten signaalien muunnokselle. Ulkoiset laajakaistamodeemit voidaan liittää toiselta puolelta kodin laajakaistareitittimeen tai muuhun kotitalousyhdyskäytävään ja toisaalta ulkoiseen Internet-liitäntään, kuten kaapelilinjaan. Reititin tai yhdyskäytävä lähettää signaalin kaikkiin laitteisiin yrityksessä tai kotona tarpeen mukaan. Jotkut laajakaistareitittimet sisältävät integroidun modeemin yhtenä laitteistoyksikkönä. Monet laajakaista-Internet-palveluntarjoajat tarjoavat asiakkailleen asianmukaisen modeemilaitteiston ilmaiseksi tai kuukausimaksua vastaan.

FAQ

  • Mikä on WiFi-modeemi?

    Wi-Fi-modeemi voi lähettää langattoman signaalin (tunnetaan myös nimellä Wi-Fi-verkko) ja perinteisen langallisen yhteyden. Nykyään useimmissa modeemeissa on sisäänrakennettu Wi-Fi-tuki.

  • Mitä eroa on reitittimellä ja modeemilla?

    Ei paljon tänään. Useimmat nykyaikaiset modeemit ja reitittimet jakavat samat toiminnot. Perinteisesti modeemi kuitenkin huolehtii Internet-yhteydestäsi. Reitittimen avulla useat laitteet voivat muodostaa yhteyden Internetiin samanaikaisesti – ja laitteet voivat kommunikoida ilman Internetiä.

Por Markus