brain scan peter dazeley photographers choice getty images 56e09ed65f9b5854a9f855fc

DICOM on lyhenne sanoista Digital Imaging and Communications in Medicine. Tässä muodossa olevat tiedostot on todennäköisimmin tallennettu DCM- tai DCM30 (DICOM 3.0) -tiedostotunnisteella, mutta joillakin ei välttämättä ole tunnistetta ollenkaan. DICOM on sekä tiedonsiirtoprotokolla että tiedostomuoto, mikä tarkoittaa, että se voi tallentaa lääketieteellisiä tietoja, kuten ultraääni- ja MRI-kuvia, sekä potilastiedot yhteen tiedostoon. Formaatti pitää kaikki tiedot yhdessä ja tarjoaa mahdollisuuden siirtää mainitut tiedot DICOM-muotoa tukevien laitteiden välillä. DCM-laajennusta käyttää myös macOS DiskCatalogMaker -ohjelma DiskCatalogMaker Catalog -muotona. Älä sekoita DICOM-muotoa tai tiedostoa, jolla on DCM-tunniste, DCIM:iin kansio missä digikamerasi tai älypuhelinsovelluksesi tallentaa valokuvia.

Avaa DICOM-tiedostoja ilmaisella katseluohjelmalla

Lääketieteellisen toimenpiteen jälkeen saaduilta levyltä tai flash-asemalta löytyviä DCM- tai DCM30-tiedostoja voidaan tarkastella mukana tulevalla DICOM-katseluohjelmalla, joka löytyy myös levyltä tai asemalta. Etsi tiedosto nimeltä setup.exe tai vastaavaa, tai tutustu asiakirjoihin, jotka sinulle toimitettiin tietojen kanssa. Jos et saa DICOM-katseluohjelmaa toimimaan tai jos sitä ei toimitettu lääketieteellisten kuvien mukana, ilmainen MicroDicom-ohjelma on vaihtoehto. Näin pääset käsiksi röntgenkuvaan tai muuhun lääketieteelliseen kuvaan suoraan levyltä, ZIP-tiedoston kautta tai jopa etsimällä kansioitasi DICOM-tiedostojen löytämiseksi. Kun se on auki MicroDicomissa, voit tarkastella sen metatietoja, viedä ne JPG-, TIF- tai muun yleisen kuvatiedostotyypin muodossa ja paljon muuta. MicroDicom on saatavana sekä 32- että 64-bittisille Windowsin versioille sekä asennettavassa että kannettavassa muodossa (eli sinun ei tarvitse asentaa sitä käyttääksesi sitä). Jos haluat avata DICOM-tiedostosi mieluummin verkkotyökalulla, ilmainen Jack Imaging -katseluohjelma on vaihtoehto: vedä tiedosto ruudulla olevaan neliöön nähdäksesi sen. Jos olet saanut lääkäriltäsi tiedoston, joka sisältää lääketieteellisiä kuvia, kuten röntgenkuvan, voit tarkastella sitä verkossa hetkessä tällä työkalulla. DICOM Library on toinen ilmainen online-DICOM-katseluohjelma, jota voit käyttää ja joka on erityisen hyödyllinen, jos DICOM-tiedosto on erittäin suuri, ja RadiAnt DICOM Viewer on toinen ladattava ohjelma, joka avaa DICOM-tiedostoja, mutta se on vain täysversion arviointiversio. View My Scans on samanlainen online-DICOM-katseluohjelma, joka tukee sekä yksittäisiä tiedostoja että ZIP-arkistoja. DICOM-tiedostoja voidaan avata myös IrfanView-, Adobe Photoshop- ja GIMP-ohjelmilla. Jos sinulla on edelleen ongelmia tiedoston avaamisessa, se on ehkä pakattu. Voit yrittää nimetä sen uudelleen niin, että se päättyy .postinumeroja pakkaa se sitten ilmaisella tiedostojen purkajalla, kuten PeaZip tai 7-Zip. macOS DiskCatalogMaker DCM-laajennuksella tallennetut luettelotiedostot voidaan avata DiskCatalogMakerilla.

Kuinka muuntaa DICOM-tiedostoa

Muutaman kerran mainittu MicroDicom-ohjelma voi viedä minkä tahansa DICOM-tiedoston BMP-, GIF-, JPG-, PNG-, TIF- tai WMF-muotoon. Jos kuvia on sarja, se tukee myös niiden tallentamista videotiedostoon WMV- tai AVI-muodossa. Jotkut muut ohjelmat yllä olevista, jotka tukevat DICOM-muotoa, voivat myös pystyä tallentamaan tai viemään tiedoston toiseen muotoon, mikä on todennäköisesti vaihtoehto Tiedosto > Tallenna nimellä tai Viedä valikosta.

Etkö vieläkään voi avata tiedostoa?

Jos et voi avata tiedostoa yllä mainituilla ohjelmilla tai verkkopalveluilla, tarkista tiedostosi tiedostopääte varmistaaksesi, että se todella lukee «.DICOM» eikä vain jotain samalla tavalla kirjoitettua. Sinulla on esimerkiksi todella DCO-tiedosto, jolla ei ole mitään tekemistä DICOM-muodon tai kuvien kanssa yleensä. DCO-tiedostot ovat virtuaalisia, salattuja levyjä, joita käytetään Safetica Freen kanssa. Sama voidaan sanoa samankaltaisista tiedostopäätteistä, kuten DIC, vaikka tämä voi olla hankalaa. DIC-tiedostot voivat itse asiassa olla DICOM-kuvatiedostoja, mutta tiedostopäätettä käytetään myös sanakirjatiedostoissa joissakin tekstinkäsittelyohjelmissa. Jos tiedostosi ei avaudu DICOM-kuvana, laita se ilmaisen tekstieditorin kautta. Se voi sisältää sanakirjaan liittyviä termejä, jotka osoittavat, että tiedosto on sen sijaan sanakirjatiedostomuodossa. DICOMia käytetään joskus myös Distributed Component Object Model Remote Protocol -protokollan lyhenteenä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä yllä kuvattujen tiedostomuotojen kanssa.

Usein Kysytyt Kysymykset

  • Kuinka voin muuntaa tiedoston DICOM-muotoon? Jotkut DICOM-tiedostojen katseluohjelmat voivat muuntaa muita kuvatiedostomuotoja DICOM-tiedostoiksi. Esimerkiksi MicroDicom muuntaa JPEG-, PNG-, TIFF- ja BMP-tiedostot DICOM-muotoon. Suorita tämä muunnos avaamalla kuvatiedosto katseluohjelmassa ja valitsemalla Tiedosto > Viedä > DICOM-tiedostoon.
  • Mitä eroa on DICOM-tiedostolla ja HL7-tiedostolla? DICOM ja HL7 (Health Level Seven International) edustavat erilaisia ​​standardeja ja tiedostomuotoja lääketieteellisten tietojen välittämiseen. Laajalla tasolla HL7 määrittelee puitteet tiedon jakamiselle terveydenhuollon tietojärjestelmien kanssa, kun taas DICOM-tiedostot ovat DICOM-standardien mukaisia ​​ja tallentavat potilastiedot ja lääketieteelliset kuvat yhdessä tiedostossa.

Por Markus