av1 logo 915dd5b8e176459e87e7bfd18125558c

AVIF-tiedosto on AV1-kuvatiedosto, jonka voit avata Chromella tai nomacsilla. Jos haluat muuntaa yhden PNG-, JPG- tai SVG-muotoon, suosittelemme Convertioa.

Mikä on AVIF-tiedosto?

AVIF-tiedosto on AV1-kuvatiedostomuodossa oleva kuva. Kuten JPEG, se käyttää pakkausta pyrkiessään ylläpitämään laatua pienemmässä tiedostokoossa. toisin kuin JPEG- ja AVIF-tiedostoilla on korkeampi laatu/pakkaussuhde, joten ne voivat olla paljon pienempiä ilman samaa laadun heikkenemistä. Formaatin on kehittänyt Alliance for Open Media, järjestö, jota hallitsevat esimerkiksi Amazon, Netflix, Google ja Mozilla. Tiedostot pakataan AV1-algoritmeilla (AOMedia Video 1) ja tallennetaan HEIF-säilömuotoon. Tätä kuvamuotoa käyttävä AV1-pakkaustekniikka on rojaltivapaa. Lisenssimaksuja ei siis ole, mikä tarkoittaa, että tiedostojen pakkaus ja salauksen purku voidaan tehdä ilman rojalteja.

AVIF vs JPEG

Ilmeisin etu, joka AVIF:llä on muihin muotoihin, kuten JPEG:iin, verrattuna on sen pienempi tiedostokoko. Pienempi koko tarkoittaa, että tarvitaan vähemmän kaistanleveyttä, mikä puolestaan ​​tarkoittaa pienempää tiedonsiirtoa ja vähemmän tallennustilaa. Web-sivulla, joka korvasi kaikki heidän JPEG-kuvansa AVIF-tiedostoilla, näki puolet kuvien käyttämästä tiedonkulutuksesta. Värisyvyys on toinen tapa, jolla AVIF ylittää JPEG:n. Jälkimmäinen on rajoitettu 8-bittiseen värisyvyyteen, kun taas AVIF tukee HDR:ää. Tämä tarkoittaa rikkaampia värejä ja enemmän yksityiskohtia. Netflixillä on hyviä visuaalisia esimerkkejä, joissa verrataan identtisiä kuvia, kun ne on pakattu JPEG-kuviin ja AVIF-tiedostoihin. Myös muut WebP- ja PNG-muotojen vertailut ovat tarkistamisen arvoisia.

Kuinka avata AVIF-tiedosto

Chrome- ja Firefox-selaimet ovat helpoimpia tapoja useimmille ihmisille tarkastella AVIF-tiedostoja, koska lisäosia tai lisälatauksia ei tarvita. Varmista vain, että selainversiosi on täysin päivitetty, koska versiota v85 (Chrome) ja v93 (Firefox) aikaisemmat versiot eivät tue sitä. Voit testata, toimiiko se vierailemalla tällä AVIF-testisivulla. Ilmainen nomacs-kuvankatseluohjelma on toinen vaihtoehto. Se on ladattava ohjelma, joka toimii Windowsissa ja Linuxissa.

Kuinka muuntaa AVIF-tiedostoa

Convertio on helpoin tapa muuntaa AVIF-tiedosto. Se tehdään kokonaan verkossa, joten muunninta ei tarvitse ladata, ja useita tulostusmuotoja tuetaan, mukaan lukien PNG, JPG, SVG ja GIF.

Luo AVIF-tiedosto

Toinen muunnin, josta pidämme, on avif.io, mutta se toimii päinvastoin kuin Convertio luomalla AVIF-tiedostoja muista kuvista, kuten PNG-, JPG- ja WEBP-kuvista. Kaikki tehdään selaimessasi ja joukkomuunnoksia tuetaan, joten se on todella nopeaa.

Etkö vieläkään voi avata sitä?

Joillakin tiedostoilla on samat merkit tiedostotunnisteissaan, joten on erittäin helppoa sekoittaa toisiaan, vaikka muodot eivät liity toisiinsa täysin. Kun näin tapahtuu, saatat saada virheilmoituksen, että ohjelma ei tue tiedostoasi. Jos näin tapahtuu, sinulla ei todennäköisesti ole AVIF-tiedostoa. Esimerkiksi AVI on videomuoto, joka jakaa tiedostotunnisteen kolme ensimmäistä kirjainta. Mutta videot ja kuvat eivät aina avaudu samalla ohjelmalla. Sama pätee muihin vastaaviin, kuten AIFF ja AVL.

Por Markus