GettyImages 552049417 58fea2913df78ca1596154fe

Kickstarter on rahoitusalusta, joka keskittyy auttamaan luovia projekteja. Se toimii täysin joukkorahoituksella, joten suuren yleisön lahjoitukset ruokkivat näitä dynaamisia uusia ideoita. Tässä on katsaus siihen, mitä Kickstarter-projektin luominen ja tukeminen vaatii. Vaikka järjestöt voivat aloittaa Kickstarter-projektin, projektit eivät saa kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen tai lupaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Kuinka Kickstarter toimii

Kickstarteria tarjoavat sisällöntuottajat ja tukijat. Tekijät esittävät luovia projektiideoita ja rahoittajat rahoittavat niitä. Tekijät perustivat sivun, jossa näytetään projektinsa yksityiskohdat ja prototyypit tekstin, videon ja valokuvien avulla. Hankkeen päättäjät asettavat rahoitustavoitteen ja määräajan. Tekijät luovat myös palkintotasoja lahjoittajille, jotka lupaavat tiettyjä summia. Mitä enemmän lainanantaja lupaa, sitä suurempi palkkio. Kun tarpeeksi rahoittajia on rahoittanut hanketta, tekijä voi kehittää ja tuottaa visiotaan. Hankkeen monimutkaisuudesta riippuen avunantajat saattavat joutua odottamaan kuukausia nähdäkseen lopullisen tuotteen. Tekijät eivät voi luvata lainanantajille kiinnostusta yhtiöön, kuten tuloja ja osakkeiden jakamista.

Kickstarter-projektin aloittaminen

Vaikka Kickstarter on loistava alusta julkisuuteen, kaikki eivät saa projektejaan hyväksytyiksi. Jokaisen sisällöntuottajan tulee lukea Kickstarter-projektiohjeet ennen projektin lähettämistä. Kickstarter hyväksyy noin 75 prosenttia lähetetyistä projekteista. Loput 25 prosenttia hylätään, yleensä ohjeiden noudattamatta jättämisen vuoksi. Jotkut Kickstarterin tärkeimmistä yleisistä säännöistä sisällöntuottajille sanovat, että sisällöntuottajan on tehtävä seuraavat:

 • Luo jotain, jonka voit jakaa muiden kanssa.
 • Ole rehellinen ja esittele projektisi selkeästi.
 • Älä kerää rahaa hyvään tarkoitukseen.
 • Älä tarjoa omaa pääomaa.
 • Ei kiellettyjä esineitä, kuten kilpailuja, poliittista varainhankintaa, huumeita, aseita ja muuta.

Vaikka monet projektit kuuluvat tekniseen kategoriaan, Kickstarter on paikka kaikenlaisille tekijöille, mukaan lukien elokuvantekijät, taiteilijat, muusikot, suunnittelijat, kirjailijat, kuvittajat, tutkimusmatkailijat, kuraattorit, taiteilijat ja muut luovat henkilöt.

Kickstarterin kaikki tai ei mitään -sääntö

Tekijä voi kerätä rahansa vain, jos hän on saavuttanut rahoitustavoitteensa ennen määräaikaa. Jos he eivät saavuta tavoitetta ajoissa, raha ei vaihda omistajaa. Kickstarter otti käyttöön tämän säännön riskin minimoimiseksi. Jos projekti ei pysty tuottamaan tarpeeksi rahaa eikä toimita nykyisille rahoittajille, vaikka tekijät eivät ole keränneet tarpeeksi rahaa, se voi olla vaikeaa kaikille. Sisällöntuottajat voivat aina yrittää uudelleen myöhemmin.

Kaikilla lahjoittajilla on mahdollisuus saada palkintoja

Kickstarter vaatii sisällöntuottajia tarjoamaan lahjoittajilleen jonkinlaisen palkinnon, olipa se kuinka yksinkertainen tai monimutkainen tahansa. Kun ihmiset rahoittavat projektia, he valitsevat yhden ennalta määrätyistä palkinnoista, jotka tekijät myöntävät. Yleensä on olemassa myös tapa lahjoittaa pieni summa ilman palkintoa, vaihtoehto «Takaisin, koska uskot siihen».

Kickstarter-kampanja palkinnoilla

Palkinnot voivat sisältää:

 • Huudot hankkeen verkkosivuilla.
 • Laita rahoittajan nimi jonnekin valmiiseen projektiin.
 • Kutsut juhliin tai esitykseen.
 • Kopio tai allekirjoitettu versio valmiista tuotteesta.
 • T-paidat.
 • Tapaaminen tunnetun lainanantajan kanssa.
 • Mitä tahansa muuta, mitä luoja voi ajatella.

Kun hanke on saavuttanut rahoitustavoitteensa, sisällöntuottajat voivat ottaa yhteyttä saadakseen lisätietoja ennen palkintojen lähettämistä lahjoittajilleen. Kaikilla Kickstarter-sivuilla on Arvioitu toimituspäivä -osio, joka ilmoittaa, milloin lahjoittajat saavat palkintonsa. Voi kestää useita kuukausia ennen kuin jokin toimitetaan, varsinkin jos palkintona on itse tuote.

Tue projektia

Rahan sijoittaminen projektiin on helppoa. Valitse vihreä Takaisin tähän projektiin -painiketta valitsemallasi projektisivulla. Valitse lahjoitussumma ja palkinto. Amazonin POS-järjestelmä käsittelee tietosi.

Kickstarter-projektisivu, jossa on vihreä välilehti Takaisin tähän projektiin

Luottokortteja ei veloiteta ennen kuin projektin määräaika on umpeutunut. Jos hanke ei täytä rahoitustavoitettaan, luottokorttiasi ei koskaan veloiteta. Oli lopputulos mikä tahansa, Kickstarter lähettää kaikille lahjoittajille tiedottavan sähköpostin projektin päättymispäivän jälkeen.

Selaa projekteja

Projektien selaaminen on helppoa. Selaa Kickstarterin kotisivua nähdäksesi esitellyt projektit, esitellyt projektit, uudet suosikit ja paljon muuta. Käytä yläreunassa olevaa hakupainiketta etsiäksesi jotain tiettyä nimellä tai avainsanalla. Jos etsit tietyntyyppistä projektia, selaa luokkia, kuten taide, sarjakuvat ja kuvitus, suunnittelu ja suunnittelu, elokuvat, ruoka ja käsityö, pelit, musiikki ja julkaisu.

Kickstarter-kotisivu, jossa luokkavälilehdet yläreunassa

Patreon on samanlainen sivusto, joka on erityisesti suunnattu ihmisille, jotka luovat taidetta, musiikkia, kirjoittamista tai muita luovia palveluita. Jos Kickstarter ei tarjoa sinulle tarvitsemaasi luovaa luokkaa, tutustu Patreoniin.

Por Markus