onkyo tx sr383 jamo s 803 hcs speakers j10sub 5af209b5119fa80037ca5778

Kotiteatteri tuo elokuvaelämyksen kotiin. Ajatus kotiteatterijärjestelmän perustamisesta on kuitenkin monille pelottava. Silti se voi olla melko stressitöntä oikeilla ohjeilla. Tämä käsikirja sisältää joitain perusohjeita kotiteatterijärjestelmän asennuksesta. Koot, yhdistelmät ja liitäntävaihtoehdot vaihtelevat riippuen siitä, kuinka monta ja millaisia ​​komponentteja sinulla on, sekä huoneen koosta, muodosta, valaistuksesta ja akustiikasta.

Mitä tarvitset kotiteatterijärjestelmän asentamiseen

Ensimmäinen askel on tietää, mitä komponentteja tarvitset kotiteatteriisi. Alla on luettelo harkittavista vakiokomponenteista.

 • Kotiteatterivastaanotin (alias AV tai surround-äänivastaanotin)
 • TV tai videoprojektori valkokankaalla
 • Antenni, kaapeli- tai satelliittivastaanotin (valinnainen)
 • Levysoitin, joka on yhteensopiva yhden tai useamman seuraavista kanssa: Ultra HD -levy, Blu-ray-levy, DVD tai CD
 • Median suoratoisto (valinnainen)
 • DVD-tallennin, DVD-tallennin/VCR-yhdistelmä tai VCR (valinnainen)
 • Kaiuttimet (määrä riippuu kaiuttimen asettelusta)
 • subwoofer
 • Liitäntäkaapelit ja kaiutinkaapeli
 • Johdinkuoritin (kaiutinjohdolle)
 • Tarratulostin (valinnainen)
 • Äänimittari (valinnainen, mutta suositeltavaa)

Yhteyspolku kotiteattereille

Ajattele kotiteatterilaitteiden liitäntöjä teitä tai kanavia, jotka kuljettavat tavarat valmistajilta jakelijoille. Lähdekomponentit, kuten kaapelilaatikot, mediastriimit ja Blu-ray-soittimet, ovat lähtökohtia, ja televisio ja kaiuttimet ovat päätepisteitä. Sinun tehtäväsi on saada ääni- ja videosignaalit lähdekomponenteista äänijärjestelmään ja videonäyttöön.

Liitä kotiteatterikomponentit

Peruskokoonpano voi sisältää television, AV-vastaanottimen, Blu-ray- tai DVD-soittimen ja mediastriimin. Tarvitset myös vähintään viisi kaiutinta ja subwooferin 5.1-surround-ääntä varten. Alla on yleinen katsaus näiden eri komponenttien liittämiseen.

Pioneer VSX-933 Dolby Atmos kotiteatterivastaanotin

Kotiteatterin vastaanotin

Kotiteatterivastaanotin tarjoaa eniten lähdeliitäntöjä sekä kytkentä- ja äänenpurku-, käsittely- ja vahvistustoimintoja kaiuttimien tehonlähteeksi. Useimmat ääni- ja videokomponentit kulkevat kotiteatterivastaanottimen läpi.

 • Lähetä video kotiteatterivastaanottimesta televisioon: Liitä AV-vastaanottimen TV-monitorilähtö johonkin television videotuloista. (Ihannetapauksessa tämä liitäntä on HDMI, joka on yksinkertaisin ja tehokkain liitäntä useimpiin järjestelmiin.) Sen avulla voit katsella videokuvaa kaikista kotiteatterivastaanottimeen liitetyistä videolähteistä television ruudulla. AV-vastaanottimen on oltava päällä ja television kuvaruudulta on valittava oikea tulolähde.
 • Lähetä ääni televisiosta kotiteatterivastaanottimeen: Yksi tapa saada ääntä televisiosta kotiteatteriin on kytkeä television äänilähdöt (jos saatavilla) televisioon tai AV-vastaanottimen Aux-äänituloihin. Toinen tapa on käyttää Audio Return Channel (HDMI-ARC) -kanavaa, jos televisiossa ja vastaanottimessa on tämä ominaisuus. Kummallakin menetelmällä voit katsella televisioon kytkettyjä lähteitä ja kuunnella stereo- tai surround-ääntä kotiteatterijärjestelmän kautta.

TV tai videoprojektori

Liitä antenni suoraan televisioon, jos vastaanotat TV-ohjelmia antennin kautta. Jos sinulla on älytelevisio, varmista, että se on yhteydessä Internetiin.

LG G7 -sarjan OLED-televisio ja LG HF80JA -projektori

Liitä saapuva kaapeli vastaanottimeen, jos vastaanotat ohjelmia kaapeli- tai satelliittivastaanottimen kautta. Sitten sinulla on kaksi vaihtoehtoa liittää kaapeli- tai satelliittivastaanotin televisioon ja muuhun kotiteatterijärjestelmään. Liitä ensin laatikon audio-/videolähtö suoraan televisioon. Liitä se sitten kotiteatterivastaanottimeen ja lähetä signaali televisioon. Asennusprosessi on erilainen, jos sinulla on videoprojektori television sijaan. Mitä tulee television tai projektorin näytön kokoon, se on henkilökohtainen valinta. Pienetkin miniprojektorit voivat tuottaa suuria kuvia. Mielestämme mitä suurempi näyttö, sitä parempi kotiteatterissa.

Blu-ray-levy-, DVD-, CD- ja levysoittimet

Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray Disc -soittimen liitäntäkokoonpano riippuu siitä, onko kotiteatterivastaanottimessasi HDMI-liitännät ja voiko vastaanotin käyttää sekä ääni- että videosignaaleja näiden liittimien kautta. Liitä sitten soittimen HDMI-lähtö vastaanottimeen ja vastaanotin televisioon.

Kaksi liitäntäesimerkkiä Blu-ray Disc -soittimelle. Mallit ennen ja jälkeen 2013

Jos kotiteatterivastaanottimessasi on vain HDMI-läpivienti, sinun on ehkä tehtävä ylimääräisiä analogisia tai digitaalisia ääniliitäntöjä (optisia tai koaksiaalisia) soittimen ja vastaanottimen välille. Muita liitäntävaihtoehtoja on harkittava, jos sinulla on 3D Blu-ray Disc -soitin tai 3D-televisio. Jos sinulla on suoratoisto Blu-ray Disc -soitin, yhdistä se Internetiin Ethernetin tai Wi-Fi:n kautta. Jos kyseessä on DVD-soitin, liitä jokin soittimen videolähdöistä AV-vastaanottimen DVD-Video-tuloon. Jos DVD-soittimessasi on HDMI-lähtö, käytä sitä. Jos DVD-soittimessasi ei ole HDMI-lähtöä, käytä toista saatavilla olevaa videolähtöä (kuten komponenttivideota) yhdessä soittimen ja AV-vastaanottimen välisen digitaalisen optisen/koaksiaalikaapelin kanssa. Digitaalisen tilaäänen käyttämiseen tarvitaan HDMI- tai digitaalinen optinen/koaksiaalinen liitäntä. Käytä soittimen analogista tai digitaalista audiolähtöä CD- tai levysoittimen liittämiseen AV-vastaanottimeen. Jos sinulla on CD-tallennin, liitä se AV-vastaanottimeen käyttämällä ääninauhan tallennus-/toistosilmukkaliitäntöjä (jos saatavilla).

Median streameri

Jos sinulla on mediasuoratoistolaite, kuten Roku, Amazon Fire TV, Google Chromecast tai Apple TV, varmista, että se on yhteydessä Internetiin. Jos haluat katsoa suoratoistoa näistä laitteista televisiossasi, liitä striimaus televisioon kahdella tavalla, molemmat HDMI:n kautta:

 • Liitä suoraan televisioon.
 • Yhdistä suoraan kotiteatterivastaanottimeen, joka lähetetään sitten televisioon.

Roku Express (ylhäällä) - Roku Ultra (alhaalla) Mediastriimit (ei mittakaavassa)

Mediastreamerin reitittäminen kotiteatterivastaanottimen kautta matkalla televisioon tarjoaa parhaan yhdistelmän videon ja äänen laatua.

Huomautuksia videonauhurien ja DVD-tallentimien omistajille

Vaikka videonauhureita on lopetettu ja DVD-tallennin/VCR-yhdistelmät ja DVD-tallentimet ovat harvinaisia, monet ihmiset käyttävät niitä edelleen. Tässä on muutamia vinkkejä näiden laitteiden integroimiseksi kotiteatteriin:

 • Liitä videonauhurin tai DVD-tallentimen audio-/videolähdöt kotiteatterin vastaanottimen videotuloihin (jos sinulla on sekä videonauhuri että DVD-tallennin, käytä AV-vastaanottimen VCR1-liitäntöjä videonauhuriin ja VCR2-liitäntöjä DVD-tallentimeen).
 • Jos kotiteatterissasi ei ole tuloja, jotka on nimenomaisesti merkitty videonauhurille tai DVD-tallentimelle, kaikki analogiset videotulot sopivat. Jos DVD-tallentimessasi on HDMI-lähtö, käytä sitä kytkeäksesi DVD-tallentimen kotiteatterivastaanottimeen.
 • Voit myös liittää videonauhurin tai DVD-tallentimen suoraan televisioon ja antaa television välittää äänen kotiteatterivastaanottimeen.

Funai DVD-tallennin VHS VCR -yhdistelmä

Liitä ja aseta kaiuttimet ja subwoofer

Viimeistele kotiteatterin asetukset asettamalla ja liittämällä kaiuttimet ja subwoofer.

Kaiuttimen liitännät ja asennuskaavio

 1. Sijoita kaiuttimet ja subwoofer, mutta varo, ettet aseta niitä tasolle seinää vasten. Käytä korviasi tai seuraa tätä opasta löytääksesi optimaalisen sijainnin kaikille kaiuttimille, mukaan lukien subwoofer.

 2. Liitä kaiuttimet AV-vastaanottimeen. Huomioi oikea napaisuus (positiivinen ja negatiivinen, punainen ja musta) ja varmista, että kaiuttimet on kytketty oikeaan kanavaan.

 3. Liitä AV-vastaanottimen subwoofer-linjalähtö subwooferiin.

Optimoi kaiutinasetuksia edelleen käyttämällä sisäänrakennettua testiäänen generaattoria, huonekorjausta tai automaattista kaiuttimien sijoitusjärjestelmää, jotka saattavat tulla vastaanottimen mukana. Edullinen äänimittari voi myös auttaa tässä tehtävässä. Vaikka vastaanottimessasi olisi automaattinen kaiutinasetus tai huoneen korjausjärjestelmä, manuaalisen säätämisen äänimittarista ei ole haittaa.

Esimerkkejä kaiuttimien asetuksista

Seuraavat esimerkit kaiutinasetteluista ovat tyypillisiä neliön tai hieman suorakaiteen muotoisille huoneille. Sinun on ehkä säädettävä sijoittelua huoneen muiden muotojen ja muiden akustisten tekijöiden mukaan.

5.1-kanavaisten kaiuttimien sijoitus

5.1-kanavainen kotiteatteri on yleisin asennus. Tarvitset viisi kaiutinta (vasen, oikea, keski-, vasen surround ja oikea surround) sekä subwooferin. Näin ne asetetaan.

 • Keskikanavalle: Aseta suoraan television eteen, ylä- tai alapuolelle.
 • subwoofer: Aseta television vasemmalle tai oikealle puolelle.
 • Vasen ja oikea pää/etukaiutin: Tasaisella etäisyydellä keskikaiuttimesta, noin 30 astetta keskikanavasta.
 • Surround-kaiuttimet: Aseta vasemmalle ja oikealle, vain sivulle tai hieman kuuntelupaikan taakse – noin 90-110 astetta keskikanavasta. Voit nostaa nämä kaiuttimet kuuntelijan yläpuolelle.

7.1-kanavaisten kaiuttimien sijoitus

7.1-kanavaisen kaiutinjärjestelmän määrittäminen:

 • Keskikanavalle: Aseta suoraan television eteen, ylä- tai alapuolelle.
 • subwoofer: Aseta television vasemmalle tai oikealle puolelle.
 • Vasen ja oikea pää/etukaiutin: Tasaisella etäisyydellä keskikaiuttimesta, noin 30 astetta keskikanavasta.
 • Vasen/oikea surround-kaiuttimet: Aseta kuuntelupaikan vasemmalle ja oikealle puolelle.
 • Surround-taka/takakaiuttimet: Aseta vasemmalle ja oikealle kuuntelupaikan taakse. Aseta se noin 140–150 asteen kulmaan etukaiuttimeen nähden. Voit sijoittaa surround-kanavien kaiuttimet kuuntelupaikan yläpuolelle.

Vinkkejä kotiteatterin asentamiseen

Tässä on muutamia lisävinkkejä, jotka voivat helpottaa asennusta:

 • Lue osien käyttöopas ja kuvat ja kiinnitä erityistä huomiota liitäntä- ja asetusvaihtoehtoihin.
 • Varmista, että sinulla on oikeat ääni-, video- ja kaiutinkaapelit oikeanpituisina. Harkitse liitäntäprosessin aikana tarratulostimen käyttöä kaapelien ja johdinten tunnistamiseen, jos sinun on tehtävä muutoksia.
 • THX Home Theater Tune-Up -sovellus tarjoaa helpon tavan tarkistaa television tai videoprojektorin alkuperäiset kuva-asetukset ja varmistaa, että kaiuttimet on liitetty oikein.
 • Jos asennustehtävästä tulee ylivoimainen eikä mikään näytä olevan «oikein», tässä on joitakin vianetsintävinkkejä. Jos tämä ei ratkaise ongelmaa, älä epäröi maksaa jollekulle (kuten asentajalle, joka ulkoistaa tämän paikalliselle jälleenmyyjälle), joka tekee sen puolestasi. Riippuen tilanteestasi, rahat voivat olla hyvin käytettyjä rahaa.

Surround-äänen asennus kotiteatteriin

Por Markus