Kuinka korjata se kun auton lammitin ei toimi

Korjataksesi autosi viallisen lämmitysjärjestelmän, tarvitset ensin perustiedot tilanteesta. Puhaltaako lämmitin kylmää ilmaa autoon vai eikö auton lämmitin puhalla ollenkaan?

Miksi auton lämmitin lakkasi toimimasta

Jos kylmää ilmaa tulee ulos lämmittimen tuuletusaukoista, vaikka ajoneuvo olisi lämmennyt ja termostaatti on asetettu kuumalle, sinulla voi olla jokin seuraavista ongelmista:

 • Alhainen jäähdytysneste.
 • Tukos lämmittimen sydämessä.
 • Jumissa oleva sekoitusovi.
 • Lämmitysventtiili jumissa.
 • Huono kytkin tai kytkentä.

Jos lämmitin ei puhalla ilmaa, ongelma on todennäköisesti viallinen tuulettimen moottori tai sähköliitäntä.

Auton lämmittimen korjaaminen, joka ei toimi

Nämä ohjeet auttavat sinua diagnosoimaan ja korjaamaan kylmää ilmaa puhaltavan auton lämmitysjärjestelmän. Jos lämmitin ei puhalla ilmaa, jatka seuraavaan osaan.

 1. Tarkista jäähdytysnesteen taso. Sammuta ajoneuvo ja anna moottorin jäähtyä kokonaan. Jäähdytysneste on kirkkaassa muovisäiliössä moottoritilassa. Siinä pitäisi olla tasoilmaisimet, jotka osoittavat kuinka täynnä tai tyhjä se on. Jos jäähdytysnesteen taso on alhainen, auto ei todennäköisesti kierrä riittävästi pakkasnestettä lämmittimen sydämen läpi ja sitä on lisättävä. Jäähdytysnesteen lisääminen voi ratkaista ongelman lyhyellä aikavälillä. Alhainen jäähdytysnesteen taso kertoo kuitenkin usein toisesta ongelmasta, kuten vuotavasta tiivisteestä tai letkusta. Jos ajoneuvo polttaa jäähdytysnestettä, siinä voi olla tiiviste palanut, mikä voi olla kallista korjata. Tummanruskea jäähdytysneste osoittaa ruostetta jäähdytysjärjestelmässä.

 2. Tarkista lämmittimen sydämen lämpötila. Nosta liesituuletin ja tarkista lämpötila kohdasta, jossa lämmittimen sydänletku tulee lämmittimen sydänlaatikkoon. Turvallisin tapa tehdä tämä on kosketuksettomalla infrapunalämpömittarilla. Jos toinen letku on samaa lämpötilaa kuin jäähdytysneste ja toinen letku on kylmä, lämmittimen ytimessä voi olla tukos. Jos ajoneuvossa on venttiili yhdessä letkuista, tarkista sen toiminta. Jumissa oleva venttiili estää jäähdytysnesteen virtaamisen lämmittimen sydämen läpi.

 3. Tarkista, onko lämmityslaatikossa roskia. Jos huomaat kuumaa pakkasnestettä virtaavan lämmittimen ytimen läpi, roskat, kuten lehdet, männyn neulaset ja tienjätteet, voivat jäädä loukkuun lämmitinkoteloon.

 4. Käännä termostaatti kuumasta kylmään ja kuuntele. Jos et kuule sekoitusluukun liikettä, ongelma voi olla sekoitusovessa, vivustossa, johdoissa tai termostaatin kytkimessä, ajoneuvosta riippuen.

Kuinka korjata auton lämmitin, joka ei puhalla ilmaa

Jos lämmitin ei puhalla ilmaa, viallinen puhaltimen moottori tai sähköliitäntä voi olla ongelma. Korjaa se noudattamalla näitä ohjeita.

 1. Tarkista, että tuulettimen moottori saa virtaa. Ainoa tapa määrittää, mikä komponentti on viallinen, on tarttua joihinkin tavallisiin diagnostiikkatyökaluihin, päästä käsiksi tuulettimen moottoriin ja tarkistaa, onko siinä virtaa. Tarkka diagnostiikkamenettely vaihtelee ajoneuvoittain.

 2. Jos se saa virtaa, tarkista, onko puhaltimen moottori palanut. Kun olet poistanut puhaltimen, saatat löytää oravan häkin, joka on niin tukkeutunut roskista, että moottori ei voi käydä. Muissa tapauksissa ongelmana voi olla katkennut johto, syöpyneet liitännät tai irronnut letkukokoonpano.

 3. Jos tuulettimessa ei ole virtaa, tarkista, ettei tuulettimen sulake ole palanut. Palanut sulake on usein merkki taustalla olevasta ongelmasta, joten älä koskaan vaihda sitä suuremmalla sulakkeella estääksesi sen palamisen uudelleen. Jos vaihdat palaneen sulakkeen saman ampeerin sulakkeeseen eikä se pala, on sulake todennäköisesti viallinen iän takia. Jos alkuperäinen sulake ei palanut, jäljitä ongelman lähde testaamalla vastus, rele ja kytkin.

Por Markus