dmitry ratushny xsGApcVbojU unsplash 8e5495f4ac3d447a958e627d4290ba2e

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Apple ei ole julkistanut AirTageja, mutta tietoa on vuotanut vuosia.
  • Applen Find My -seurantatekniikka on nerokas, ja se havaitsee jopa vainoajia ja vakoojia.
  • AirTags-tiedot iOS 14.5 -betaversiossa viittaavat välittömään julkaisuun.

Applen AirTagit omaksuivat toisen ominaisuuden ennen kuin niitä edes julkistettiin: jos joku yrittää vainota sinua piilottamalla AirTagin vaatteisiisi, autoosi tai laukkuun, iPhone havaitsee sen ja hälyttää. AirTagit ovat Applen odotettuja seurantaruutuja, pieniä tunnisteita, jotka näkyvät puhelimen Find My -sovelluksessa, jotta voit löytää kadonneet avaimet tai pitää kirjatut matkatavarat turvassa. Mutta ovatko AirTags yksityisiä? Voivatko he vuotaa yksityisiä tietoja ja antaa muiden löytää sinut? Luultavasti ei. «Käytän niitä, jos ne eivät ole liian kalliita», iOS-sovelluskehittäjä Graham Bower kertoi Lifewirelle suoralla viestillä. «Se ei voi olla huonompi kuin Apple Watch.»

Kuinka AirTags (luultavasti) toimii

Applen Find My -ominaisuus, joka on sisäänrakennettu kaikkiin uusimpiin kannettaviin Mac- ja iOS-laitteisiin, on älykkään suunnittelun mestarikurssi. Kadonneen puhelimen löytäminen on periaatteessa helppoa. GPS:n ansiosta iPhone tietää aina missä se on. Ja jos se on yhteydessä Internetiin, se voi kertoa sinulle. Find My -ominaisuuden avulla voit seurata laitteitasi, vaikka niillä ei olisi Internet-yhteyttä. Se voi toimia myös kohteiden kanssa, jotka eivät koskaan muodosta yhteyttä Internetiin. Asiat, kuten Bluetooth-seurantatunnisteet. AirTags, toisin sanoen.

löydä iPhoneni

Applen Find My iPhone -palvelun avulla voit seurata kadonnutta laitettasi ja antaa sinulle useita vaihtoehtoja.

Näin se toimii: AirTag (tai puhelimesi) lähettää jatkuvasti muuttuvan julkisen avaimen Bluetoothin kautta. Oheinen iPhone tai muu Apple-laite poimii tämän avaimen ja sitä käytetään laitteen nykyisen sijainnin salaamiseen. Muukalaisen iPhone lataa tämän salatun sijainnin sekä julkisen avaimen kryptografisesti hajautetun version Applen palvelimille. Hajautetta käytetään tunnisteena, kun käytät Find My -sovellusta kadonneen tunnisteen jäljittämiseen, ja sinulle lähetetään salatut sijaintitiedot. Temppu on, että vain sinä voit purkaa tietojen salauksen, joten vain sinä näet sen sijainnin. Kaikki tehdään turvallisesti ja nimettömästi, ja koska Apple-laitteita on kaikkialla maailmassa, sen pitäisi toimia melko hyvin.

Mikä voisi mennä pieleen?

Olettaen, että Applen tekniikka on luodinkestävä, on vielä muutamia mahdollisia hyväksikäyttöjä. Yksi on, että joku voi laittaa oman tunnisteensa autoosi, vaatteisiisi tai tavaroihisi seuratakseen sinua. Tämä näyttää täydelliseltä stalkereille ja unelman täyttymykseltä poliisille. Mutta Apple on jo tehnyt suunnitelman tyhjäksi, kunhan sinulla on Apple-laite mukanasi. Jos iPhonesi havaitsee, että AirTag seuraa sinua, se ilmoittaa sinulle. iOS 14.5:n betaversiossa Find My -sovelluksessa tämä asetus on oletusarvoisesti käytössä, mutta siinä on asetus, joka poistaa hälytyksen käytöstä. Etsi omani -asetuksissa on myös osio, jossa voit lisätä «kohteita» seuranta-asetuksiin. Katso kuvakaappaukset alla. Näiden ohjauspaneelien «apu»-linkit johtavat tällä hetkellä tyhjille sivuille Applen sivustolla.

Kuvakaappaus Find My -sovelluksesta iPhone-laitteissa.

Koska AirTag, iPhone, iPad tai Mac ja oletettavasti tulevaisuudessa AirPods ja muut lisävarusteet lähettävät kaikki Bluetooth-signaaleja, on teoriassa mahdollista, että joku havaitsee nämä signaalit. Vaikka he eivät voi poimia mitään tietoa näistä signaaleista, Apple AirTag -salauksen läsnäolo Bluetoothin kautta paljastaa Apple-laitteen olemassaolon. Viime kädessä testi on, kuinka hyvin tämä toimii julkisesti. Käänteenä on, että Apple on käyttänyt tätä seurantamenetelmää iOS 13:sta lähtien, joka julkaistiin yli vuosi sitten, eikä sen jälkeen ole ollut «portti»-skandaaleja. Joten kaikki tulevat ongelmat liittyvät todennäköisesti AirTagien kertakäyttöisempään luonteeseen verrattuna muihin Applen laitteisiin. Voidaan kuvitella, että lyhytaikainen vainoaminen toimii edelleen, kunnes uhri saa varoituksen. Muuten tämä vaikuttaa uskomattomalta tapaa olla koskaan hukkaamatta avaimiasi.

Por Markus