GettyImages 840948962 5aee1147c673350037bea58b 7438cfad49d44fca974c0ec9c46fcc26 scaled

Digitaalisen valokuvan suurentaminen sisältää yleensä interpoloinnin, prosessin, joka suurentaa kuvan pikselien kokoa. Jotkut digitaalikamerat – useimmat kohdista ja ammu kamerat ja puhelimet – käyttävät interpolointia digitaalisen zoomin tuottamiseen. Näin voit tarkentaa kohteisiin, jotka ovat kameran linssin enimmäisalueen ulkopuolella. Kuvankäsittelyohjelmat, kuten Adobe Photoshop, käyttävät myös interpolointia jälkikäsittelyssä. Yleisesti ottaen interpolointia on neljää tyyppiä: lähin naapuri, bilineaarinen, kaksikuutioinen ja fraktaali. Jokaisesta hieman tunteminen voi auttaa sinua saamaan valokuvauksestasi kaiken irti. Digitaalinen zoom on ohjelmistopohjainen ja käyttää interpoloinnin muotoa. Optinen zoom puolestaan ​​luottaa todelliseen, fyysiseen linssiin suurentaakseen kuvan kaukaa. Optinen zoom tuottaa kirkkaampia ja laadukkaampia kuvia kuin digitaalinen zoomi. Jos käytät jotakin näistä kameroista, saat paremman kuvan, kun pääset lähemmäksi kohdetta, kuin käyttämällä digitaalista zoomia. Kuvan suurentaminen ei yleensä ole suositeltavaa. Interpolointi lisää tietoja alkuperäiseen kuvaan, mikä voi aiheuttaa epäselvyyttä, artefakteja, pikseloitumista ja muita ongelmia, jotka voivat heikentää kuvan laatua.

Lähin interpolointi

Lähintä interpolointia käytetään yleensä kamerassa kuviesi tarkasteluun ja suurentamiseen, jotta näet yksityiskohdat. Se vain tekee pikseleistä suurempia ja uuden pikselin väri on sama kuin lähimmän alkuperäisen pikselin. Se ei sovellu kuvien suurentamiseen tulostusta varten, koska se voi aiheuttaa rispaantumista, joka tunnetaan myös nimellä pikseloiminen.

Bilineaarinen interpolointi

Bilineaarinen interpolointi ottaa tiedot alkuperäisestä pikselistä ja neljästä pikselistä, joita se koskettaa, määrittääkseen uuden pikselin värin. Se tuottaa melko tasaisia ​​tuloksia, mutta heikentää laatua merkittävästi. Tällä tavalla suurennetuista kuvista voi tulla epäselviä.

Bikuubinen interpolointi

Bikuubinen interpolointi on joukosta edistynein. Se luottaa uuden pikselin värin alkuperäisen pikselin ja 16 ympäröivän pikselin tietoihin. Bicubic-interpolointi on paljon edistyneempi kuin kaksi muuta menetelmää ja voi tuottaa tulostuslaatuisia kuvia. Bicubic-interpolaatiolla on kaksi muunnelmaa, jotka auttavat sinua tarkentamaan kuvaasi: «tasaisempi» ja «terävämpi». Vaikka tämä on yksi parhaista vaihtoehdoista, liian suuri koon hyppy voi olla edelleen heikentää kuvanlaatua.

Fraktaaliinterpolointi

Käytetään pääasiassa erittäin suuriin tulosteisiin, fraktaaliinterpolointinäytteisiin, joissa on jopa enemmän pikseleitä kuin bikuutiointerpolaatiossa. Se tuottaa terävämpiä reunoja ja vähemmän epäterävyyttä, mutta vaatii erityisiä ammattiohjelmistoja toimiakseen. Ammattitulostimet käyttävät usein fraktaaliinterpolointia.

Por Markus