hertz 78d07e7b30114cbeb91431e1697ff8bb

Langattomassa viestinnässä lyhenne on Hz – joka tarkoittaa hertsiä1800-luvun tiedemies Heinrich Hertzin jälkeen – viittaa radiosignaalien lähetystaajuuteen jaksoissa sekunnissa:

 • 1 Hz vastaa yhtä sykliä sekunnissa.
 • 1MHz (megahertsi) vastaa 1 miljoonaa jaksoa sekunnissa (tai 1 miljoona Hz).
 • 1 GHz (gigahertsi) vastaa 1 miljardia jaksoa sekunnissa (tai 1000 MHz).

Langattomat tietokoneverkot toimivat eri siirtotaajuuksilla niiden käyttämän tekniikan mukaan. Langattomat verkot toimivat myös useilla taajuuksilla (ns bändit) yhden tarkan taajuuden sijasta. Korkeataajuista langatonta radioliikennettä käyttävä verkko ei välttämättä tarjoa nopeampia nopeuksia kuin matalataajuiset langattomat verkot.

Hz Wi-Fi-verkoissa

Wi-Fi-verkot toimivat 2,4 GHz tai 5 GHz taajuudella. Nämä ovat radiotaajuusalueita, jotka ovat avoimia yleisölle (eli sääntelemättömiä) useimmissa maissa. 2,4 GHz:n Wi-Fi-kaistat vaihtelevat 2,412 GHz:stä alemman pään 2,472 GHz:iin huippupäässä (lisäkaistalla, jolla on rajoitettu tuki Japanissa). 802.11b:stä uusimpaan 802.11ac:iin, 2,4 GHz:n Wi-Fi-verkot jakavat kaikki samat signaalikaistat ja ovat yhteensopivia keskenään. Wi-Fi alkoi käyttää 5 GHz:n radioita alkaen 802.11a:sta, vaikka niiden yleinen käyttö kodeissa alkoi vasta 802.11n:ssä. 5 GHz:n Wi-Fi-kaistat vaihtelevat välillä 5,170–5,825 GHz, ja joitain muita alempia taajuuksia tuetaan vain Japanissa.

Muut langattomat signalointityypit mitattuna hertseinä

Wi-Fin lisäksi tutustu näihin muihin esimerkkeihin langattomasta viestinnästä:

 • Langattomat puhelimet toimivat 900 MHz:n taajuudella, aivan kuten uudempi 802.11ah-standardi
 • Bluetooth-verkkoyhteydet käyttävät 2,4 GHz:n signalointia, joka on samanlainen kuin Wi-Fi, mutta Bluetooth ja Wi-Fi eivät ole yhteensopivia.
 • Useita 60 GHz:n langattomia verkkoprotokollia on kehitetty erikoissovelluksiin, joissa siirretään erittäin suuria tietomääriä hyvin lyhyillä etäisyyksillä.

Miksi niin monta eri variaatiota? Ensinnäkin erityyppisten viestien on käytettävä erillisiä taajuuksia, jotta vältetään törmäykset toisiinsa. Lisäksi korkeataajuiset signaalit, kuten 5 GHz, voivat kuljettaa suurempia määriä dataa (mutta vastineeksi niillä on suuremmat etäisyysrajoitukset ja ne vaativat enemmän tehoa esteiden läpäisemiseen).

FAQ

 • Mitä hertsi tarkoittaa pelaamisessa?

  Pelattaessa hertsit viittaavat virkistystaajuuteen, tai kuinka monta kertaa näyttö päivittyy sekunnissa. Pelissä pienemmät virkistystaajuudet voivat aiheuttaa epätarkkuutta tai haamukuvia, jolloin useat kuvat päällekkäin. Yleinen suositus on näyttö, jonka perustaajuus on 60 Hz, mutta 144 Hz tai 240 Hz virkistystaajuudet voisivat tarjota paremman suorituskyvyn.

 • Kuinka monta hertsiä näyttöni on?

  Voit tarkistaa näytön virkistystaajuuden Windowsissa valitsemalla: Aloittaa > asetukset > Järjestelmä > Näyttö > Tarkennettu näkymä tai Näytön lisäasetukset. Tarkista virkistystaajuus-osiosta, mikä asetus on aktiivinen. Voit myös muuttaa virkistystaajuuden suuremmaksi tai pienemmäksi tästä valikosta.

Por Markus