GettyImages 590171899 57ebf1035f9b586c355d2b27

Kaikki haluavat saada enemmän rahaa rahoilleen, mikä saattaa selittää, miksi useimmat digitaalikamerat tarjoavat paljon ominaisuuksia. Kuitenkin, mitä enemmän ominaisuuksia kamerassa on, sitä vaikeampaa kameran käyttö on. Ominaisuuksia voi olla niin monia, ettet tiedä, mitä useimmat niistä tekevät, milloin niitä tulee käyttää tai miten ne vaikuttavat valokuviin. Tässä on nopea yhteenveto yleisimmistä ja suosituimmista ominaisuuksista, jotta voit valita haluamasi ja tarvitsemasi ominaisuudet.

Digitaalikameran keskeiset ominaisuudet

Jotkut ominaisuudet ovat pakollisia. Käytännössä kuka tahansa voi hyödyntää näitä tärkeitä asioita.

 • Irrotettava muistikortti: Kaikki paitsi edullisimmat digitaalikamerat tallentavat kuvat muistikorteille. Muistikorttien kapasiteetti vaihtelee suuresti. Jos tila loppuu, varakortin asettaminen vie vain muutaman sekunnin. Jos haluat siirtää valokuvia tietokoneeseen, poista kortti ja aseta se tietokoneen muistikortinlukijaan.
 • Anti Shake: Jopa vakaimmat kädet eivät ole täysin paikallaan, kun ne painavat laukaisinta, mikä voi aiheuttaa epäterävyyttä, raitoja tai pehmeän tarkennuksen kuvattaessa heikossa valaistuksessa tai kun käytät teleobjektiivia täysillä. Anti-shake (kuvanvakain) auttaa neutraloimaan tärinää ja tuottaa terävämpiä kuvia. Monissa kameroissa voit poistaa tämän ominaisuuden käytöstä, mutta se on hyvä jättää päälle koko ajan.
 • sarjakuvaustila: Burst Mode -toiminto ottaa useita kuvia nopeasti peräkkäin, kuten ammattilaisen moottoripyörä, joten et missaa kaikkea tärkeää toimintokuvaa. Kunkin kuvan välinen viive vaihtelee.
 • Makrotila: Jos haluat ottaa yksityiskohtaisia ​​lähikuvia, kuten hyönteisen kukkaan, tarkenna muutaman tuuman päähän kohteesta Macro-tilassa. Kuinka läheltä voit kuvata, vaihtelee kamerasta toiseen, joten lue dokumentaatio ennen ostamista.

Digikameran ominaisuudet tekevät sen yksinkertaiseksi

Nämä ominaisuudet sopivat valokuvaajille, jotka haluavat viettää enemmän aikaa kuvien ottamiseen ja vähemmän aikaa kameran säätöihin.

 • automaattitarkennus: Jopa ammattivalokuvaajat pitävät kameransa automaattitarkennuksella. Niin kauan kuin ymmärrät, kuinka se toimii tunnistamalla tarkennusalueet kameran etsimessä, automaattitarkennus on yleensä parempi kuin manuaalinen tarkennus.
 • Automaattinen valotus: Oikean valomäärän varmistaminen on hyvän valokuvauksen avain. Automaattinen valotus tekee puolestasi päätökset asiaankuuluvista asetuksista, kuten suljinajasta ja flopettaa.
 • Tarkennuksen apuvalo: Kameran linssi ei voi tarkentaa pimeässä huoneessa. Monissa kameroissa laukaisin puoliväliin painaminen tuottaa punaisen tai vihreän valon tai sarjan esisalamaa, jotka tarjoavat juuri tarpeeksi valaistusta, jotta kameran automaattitarkennustoiminto toimii oikein.
 • Kasvojen tunnistus: Tunnistamalla kasvot valokuvassa tämä ominaisuus tarjoaa optimaalisen valotuksen ja tarkennuksen muotokuviin tai ryhmäkuviin.
 • Parhaan laukauksen valitsin: Kamera voi näyttää valokuvan eri versioita joko millisekunnin välein tai eri väri- tai valotusasetuksilla. Valitset sen, josta pidät eniten.
 • Kuvaustilat: Monet kamerat tarjoavat useita esiasetettuja tiloja suljinnopeudelle, fpysähdy ja keskity, sopii erikoistilanteisiin, kuten rantaan, ilotulitusvälineisiin tai kuun valaisemaan maisemaan.
 • Automaattinen korjaus: Lisää monipuolisuutta säätämällä valokuvan valotusta, värejä ja joissakin tapauksissa varjoja.
 • Kosketusnäyttö: Jos et halua vaivautua painikkeisiin, kosketusnäytön ohjaimet voivat olla intuitiivisempia ja nopeampia käyttää sormella tai kynällä.

Digikameran ominaisuudet hallintaan

Nämä ominaisuudet ovat kokeneille valokuvaajille, jotka haluavat hallita kuvaussessioidensa kaikkia puolia.

 • Aukon ja suljinprioriteetti: Oikea valotus edellyttää tasapainoa kameraan tulevan valon määrän välillä (aukko tai fstop) valotuksen keston (suljinajan) kanssa. Aukon prioriteetilla valitset flopeta haluamasi, ja kamera valitsee suljinnopeuden, joka antaa sinulle optimaalisen valotuksen. Suljinprioriteettia käytettäessä asetat suljinajan ja kamera valitsee oikean aukon.
 • Manuaalinen valotus: Suljinajan ja aukon irrottaminen antaa sinun käyttää valokuvaustietoasi ja valita oikean valotuksen, mikä on hyödyllistä kuvattaessa sekalaisessa valossa tai jos haluat kokeilla valotusta.
 • Manuaalinen valkotasapaino: Valkotasapaino, tehokas työkalu, antaa sinun hallita sitä, mitä kamera «näkee» valkoisena, mikä eliminoi ympäristön valon aiheuttamat värimuutokset. Hehkulamppu (sisä) ja auringonvalo vaativat erilaisen valkotasapainon.
 • Manuaalinen tarkennus: Joskus kameran automaattitarkennustoiminto lukittuu väärään polttopisteeseen tai kohteeseen. Manuaalisella tarkennuksella voit hallita luovuutesi ja sommittelusi osaa.

Mielenkiintoisia ominaisuuksia, joita saatat käyttää tai olla käyttämättä

Monet valokuvaajat voivat löytää tästä luettelosta ainakin yhden heille sopivan ominaisuuden.

 • Video: Useimmat kamerat tarjoavat matalaresoluutioisia videoominaisuuksia, jotka sopivat Internetiin. Paremmissa kameroissa on korkeampi kuvanopeus ja täysikokoinen kuva.
 • aikaviive: Aseta kamera jalustalle ottaaksesi sarjan valokuvia tietyn ajanjakson aikana.
 • Äänittäminen: Käytä kameraa kuviesi keskustelujen tai muistioiden tallentamiseen tai ympärilläsi olevan äänen tallentamiseen.
 • Panoraama-apu: Etsimen kehykset tallentavat sarjan valokuvia, jotka voidaan liittää yhteen tietokoneohjelmistolla ja luoda panoraamanäkymä kanjonista tai horisonttiin.
 • Langaton kaukosäädin: Tästä on hyötyä omakuvissa.
 • Merkitse teksti: Voit lisätä kuvatekstejä tai avainsanoja kuvatiedostoihisi tunnistaaksesi ne.
 • Diaesitys: Katsele valokuvien kokoelmia kameran tai liitetyn television tai tietokoneen näytöllä. Tallenna ja jaa diaesitys joillakin kameroilla.
 • Langaton yhteys: Jos haluat lähettää valokuvasi sähköpostiosoitteeseen, verkkosivustoon, tietokoneeseen tai tulostimeen, langaton yhteys on ratkaisu.

Arvoltaan kyseenalaisia ​​ominaisuuksia

Jos unelmiesi kamerassasi ei ole näitä ominaisuuksia, älä huolehdi siitä. Voit pärjätä ilman niitä.

 • Punasilmäisyyden esisalama: Sarja esisalamauksia oletetaan vähentävän punasilmäisyyttä sulkemalla kohteen pupillit. Se vain ärsyttää ihmisiä ja saa heidät menemään pois tieltään, koska he luulevat, että kuva on otettu. Suosittelemme punasilmäisyyden poistotyökaluja, jotka ovat saatavilla kameran toisto- tai kuvankäsittelyohjelmistossa.
 • Digitaalinen suurennus: Digitaalinen zoom vain levittää pikseliä erilleen näyttäen siltä kuin ne pidentäisivät teleobjektiiviasi, samalla kun kuva huononee merkittävästi.

Por Markus