GettyImages 825469726 5b2fb59704d1cf00366cf8c2

Sana «sovellus» on lyhenne sanoista «sovellus». Se on osa ohjelmistoa, joka on esiasennettu laitteellesi, tai se on ohjelmisto, jonka asennat laitteeseen. Sovellusta käytetään yleensä viitattaessa mobiilisovellukseen tai pieneen verkkosivustolla toimivaan ohjelmistoon. Toinen sana sovellukselle on ohjelma (vaikka sanan käyttö saattaa saada sinut kuulostamaan vanhanaikaiselta).

Sovellusten tyypit

Sovellukset toimivat yleensä paikallisesti laitteellasi, mutta niitä voidaan käyttää myös verkkoselaimen kautta. Löydät sovelluksia tietokoneeltasi, älypuhelimeltasi, tabletiltasi tai muista elektronisista laitteista, kuten älytelevisioista ja älykelloista. Sovellukset voivat olla yhteydessä Internetiin tai eivät. Sovelluksia on kolme päätyyppiä:

  • työpöytäsovellukset: Tehty tietokoneille, joissa on hiiri- ja näppäimistövuorovaikutus.
  • Mobiilisovellukset: Suunniteltu älypuhelimille ja kosketussyötölle.
  • verkkosovelluksia: Selainpohjaiset ohjelmat.

Keskeiset erot

Työpöytäsovellukset ovat yleensä paljon kattavampia kuin mobiilisovellukset ja sisältävät kaikki sovelluksen ominaisuudet, kun taas mobiilivastine on yksinkertaisempi ja käyttäjäystävällisempi versio. Tämä kuvaus on järkevä, kun otat huomioon, että useimmat työpöytä- ja verkkosovellukset toimivat parhaiten hiirellä, näppäimistöllä ja suurella näytöllä, kun taas mobiilisovelluksia voidaan käyttää sormella tai kynällä pienellä näytöllä. Verkkosovellukset voivat myös olla täynnä ominaisuuksia, mutta ne hyödyntävät Internet-yhteyden ja verkkoselainohjelman ominaisuuksia. Vaikka jotkut ovat raskaita ja voivat toimia hyvin kuten mobiili- tai työpöytäohjelmat, useimmat verkkosovellukset ovat kevyitä syystä.

Hybridisovellukset

Jos sovellus on sekoitus verkkosovelluksen ja työpöytäsovelluksen välillä, sitä voidaan kutsua hybridisovellukseksi. Näillä sovelluksilla on offline-työpöytäkäyttöliittymä, välitön pääsy laitteistoihin ja muihin kytkettyihin laitteisiin sekä aina saatavilla oleva Internet-yhteys nopeita päivityksiä ja Internet-resurssien käyttöä varten.

Esimerkkejä sovelluksista

Joitakin sovelluksia on kaikissa kolmessa muodossa; ne ovat saatavilla mobiilisovelluksina sekä työpöytä- ja verkkosovelluksina. Toiset toimivat vain mobiili- ja verkkosovelluksissa.

Sovellukset, jotka toimivat työpöydällä, verkossa ja mobiililaitteella

Adobe Photoshop -kuvaeditori on sovellus, joka toimii tietokoneellasi, mutta Adobe Photoshop Sketch on mobiilisovellus, jonka avulla voit piirtää ja maalata kannettavalla laitteella. Se on lyhennetty versio työpöytäsovelluksesta. Sama koskee Adobe Photoshop Express Editor -nimistä verkkosovellusta. Toinen esimerkki on Microsoft Word. Se on saatavana tietokoneille edistyneimmässä muodossaan ja verkossa, tilauksena ja mobiilisovelluksen kautta.

Sovellukset tietyille alustoille

Vaikka tietyt sovellukset ovat kaikissa kolmessa sovellusmuodossa, niin ei aina ole. Voit esimerkiksi vastaanottaa Gmail-viestisi virallisen verkkosivuston Gmail.com ja Gmail-mobiilisovelluksen kautta, mutta Googlella ei ole työpöytäohjelmaa, jonka avulla voit käyttää sähköpostiasi. Tässä tapauksessa Gmail on sekä mobiilisovellus että verkkosovellus, mutta ei työpöytäsovellus. Voit lisätä tai poistaa niitä haluamallasi tavalla. Toiset (usein pelit) ovat samanlaisia ​​siinä mielessä, että samasta pelistä on sekä mobiili- että verkkoversiot, mutta ehkä ei työpöytäsovellusta. Tai pelistä voi olla työpöytäversio, mutta se ei ole saatavilla verkossa tai mobiilisovelluksena.

Mistä saa sovelluksia

Sovellusten etsiminen ja hakeminen vaihtelee sovelluksen tyypin mukaan.

Mobiilisovellusresurssit

Mobiilisovellusten yhteydessä lähes jokaisella alustalla on arkisto, josta käyttäjät voivat ladata sekä ilmaisia ​​että maksullisia sovelluksia. Mobiilisovellukset ovat yleensä käytettävissä laitteen tai verkkosivuston kautta, jotta sovellukset voidaan asettaa latausjonoon, kun käyttäjä seuraavan kerran on laitteella. Esimerkiksi Google Play Store ja Amazon Appstore ovat kaksi paikkaa, joista Android-käyttäjät voivat ladata mobiilisovelluksia. iPhone-, iPod touch- ja iPad-laitteet voivat ladata sovelluksia suoraan laitteesta iOS App Storen kautta.

Työpöytäsovellusresurssit

Työpöytäsovellukset ovat laajemmin saatavilla epävirallisista lähteistä, kuten Softpedia ja FileHippo.com. Viralliset sovellusvarastot ovat Mac App Store macOS-sovelluksille ja Windows Store Windows-sovelluksille.

Verkkosovellusresurssit

Verkkosovellukset latautuvat verkkoselaimeen, eikä niitä tarvitse ladata, ellet puhu esimerkiksi Chrome-laajennuksista. Kun lataat ne tietokoneellesi ja otat ne käyttöön, selain käyttää pieniä verkkopohjaisia ​​sovelluksia ominaisuuden perusteella. Google viittaa verkkopalveluihinsa sovelluksina, mutta yritys myy myös tiettyjä palveluja, jotka tunnetaan nimellä Google Workspace. Googlella on Google App Engine -niminen sovellusten isännöintipalvelu, joka on osa Google Cloud Platformia.

FAQ

  • Kuinka lataan mobiilisovelluksia älypuhelimeesi?

    Jos haluat ladata sovelluksia Android-älypuhelimiin, etsi sovellus ensin Google Play Kaupasta. Jos löydät sellaisen, paina asentaa ladataksesi sen ja Avata tuoda markkinoille. Siirry Apple-laitteissa App Storeen ja suorita sama prosessi valitsemalla Saada asentaaksesi sovelluksen ja Avata käynnistääksesi sen.

  • Kuinka käytän mobiilisovelluksia tietokoneellani?

    Käytä jotakin Android-emulaattorista, kuten BlueStacksia, käyttääksesi Android-sovelluksia tietokoneellasi. Käytä iPhonessa iOS-emulaattoria. Voit myös peilata puhelimesi näytön käyttämällä Microsoftin Android- tai iOS-sovellusta.

Por Markus